Juletid - Clasicotid

Av - Makoto Asahara -

Dagen före dopparedagen. 23 december.
Ett datum som av de flesta är likställt med den sista tröskeln till julaftonens mat, gemenskap och paketöppnande. En dag som kan bestå av allt från att hänga upp Andreas Granqvist-monument i julgranen till att förbereda julkrubbans alla olika detaljer. I världens kanske mest sekulariserade land är det nog dock fler som, istället för att fila på krubbdetaljer, spenderar den 23:e med att sitta och drömma om att just i år träffa rätt på den där bingolottoraden. För mig har dock 23 december, sedan tio år tillbaka, en helt annan betydelse.
 

Etiketter: makoto asahara

Året är 2007, och lagliga streamingtjänster för den gemene fotbollssupportern är en framtidsutopi likt Marty McFlys hoverboard. På den här tiden, åtminstone i min vardag som högstadieelev, har man mer eller mindre järnkoll på vem som har vilka fotbollsrelaterade tv-kanaler i sina hem. Själv har man det som då hette TV4 plus, där den spanska ligafotbollen visades i sin fulla prakt.

Hösten 2007 lanseras dock TV4 Sport. Och TV-leverantören i mitt hem var inte med på den nylanseringen. Vilket även gäller en rad andra TV-leverantörer.
Något som dock hängde med i flytten var det El Clasico på Camp Nou mellan Barcelona och Real Madrid som stundade.

När exakt matchen skulle spelas?
Den 23:e December, 19:00, så klart.
Mitt under bingolottos upphaussade uppesittarkväll.
Mitt i hjärtat av den svenska, familjära juluppladdningen.
Vem över huvudtaget skulle vilja se på spansk ligafotboll då?
Och framförallt - vilket hushåll skulle vilja släppa in en, med största sannolikhet passionerat gormande, 15-åring, en sådan kväll?

Efter veckors detektivarbete lyckas jag mot alla odds hitta en vän vars familj faktiskt är villig att låta mig beskåda fotboll i en av deras TV-apparater, som dessutom till skillnad från många andra TV-apparater i staden har TV4 Sport.

Jag är fortfarande idag, ett decennium senare, oerhört tacksam för det – för det blev trots allt en fantastisk kväll för en 15-åring med preferenser för vitt.
Pepe, ny från Porto, dyr som skjortan och rejält oprövad på den tiden, gör en av de finaste mittbacksinsatserna jag sett i en Madridtröja – när det som mest behövs.
Julio Baptista, "La Bestia", tystar Camp Nou med ett dundrade avslut, rakt upp i nättaket bakom Victor Valdes. ”Tjong i medaljongen” som Niklas Holmgren skulle ha sagt.
Iker Casillas, han räddar allt som kommer i hans väg.
Real Madrid, de vinner med 1–0 borta mot ett favorittippat Barcelona.
Det banar vägen till det som blir ett andra raka ligaguld för Los Blancos.

Tio år senare behöver man inte gå ut och leta efter tak över huvudet, likt Josef och Maria ska ha gjort en gång i tiden vid just denna tid på året, för att få det man behöver i juletid. Dagens teknologi och alla konton man har därtill har ju minst sagt gjort saker och ting lättare när det vankas fotboll på ”heliga” tidpunkter och datum.
Och just i år, tio år efter den där kvällen, är det dags för ett Clasico dagen före dopparedagen – igen.

Jag har hunnit fylla 25, är inte fullt lika gormande och, förhoppningsvis, också mer nyanserad i mina tankar och resonemang.
Men även detta år är det trots allt samma sak jag önskar mig i julklapp.
Och det är inte en fräsig bil i ett lotteri – den här gången heller.

/Makoto

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln