Hur agerar VNL nu?

Av - Tomas Hermansson -

I Zlatans långa skadefrånvaro får hans klubbkamrat Victor Nilsson Lindelöf, vid sidan om Emil Forsberg, anses som Sveriges största internationella stjärna just nu. Efter förra helgens minutlånga inhopp borta mot Liverpool, var det i lördags dags för ”Vigge” att göra debut i Premier League på riktigt. Efter drygt tjugo minuter av matchen mot Huddersfield skadade sig Phil Jones och Nilsson Lindelöf fick sätta sig och tejpa benskydden. Tio minuter senare kunde vi konstatera att det nog hade varit bättre för alla parter om Phil Jones inte hade gått sönder alls.
 

Etiketter: tomas hermansson

Debutmatchen mot Huddersfield resulterade i två insläppta mål under svenskens första tio minuter på plan. Den engelska pressen var inte nådig i sin dom efteråt. ”Katastrof av Lindelöf”, ”Skräckupplevelse” och ”Skrämmande misstag av Lindelöf” var några av de uttalanden som yttrades av ett par av Englands mest profilerade experter, bland andra Gary Lineker. Den förre Premier League-managern Tim Sherwood gick så långt i sin sågning att han påstod att Uniteds akademispelare var bättre än Lindelöf. Ingen rolig debut med andra ord.
 
Det som ändå var positivt för Lindelöf var på det sätt som Mourinho försvarade honom efter matchen. Han skyllde istället den kostsamma förlusten, som innebar ett gap upp till lokalkonkurrenten City på fem poäng, på en dålig kollektiv insats snarare än enskilda, individuella misstag. Självklart är detta en tydlig strategi från Mourinhos sida. Skulle den svenske mittbacken inte lyckas i klubben är det även ett stort misstag för Mourinho. Lindelöf var hans värvning, från den portugisiska ligan som han ju ska ha full koll på. 350 miljoner och därtill en hel del anseende och förtroende står på spel för Mourinho i och med värvningen av Uniteds dyraste försvarare någonsin.
 
Om jag får gissa förbereder sig nu Lindelöf på fortsatta bänkplatser eller kanske i vissa fall även läktaren. Dock fick han, i Benfica, vänta länge innan han fick chansen i A-laget. Den erfarenheten kan bli viktig för 23-åringens fortsatta Manchester-äventyr.
 
Nilsson Lindelöf har under de två senaste säsongerna gång på gång visat för den breda fotbollspubliken att han har höga höjder i sitt spel. Han har mest troligt inte blivit en sämre fotbollsspelare sedan flytten, och han kommer mest troligt inte heller gå bakåt i sin utveckling framöver. I Benfica var Lindelöf en fotbollsspelare, i United måste han bli ett fullblodsproffs som, förutom att prestera på planen, även måste hantera den press samt mediabevakning som spelare på den yttersta nivån dagligen har hängande över sig. Det är på det planet Lindelöf måste bevisa och anpassa sig. Rent fotbollsmässigt tvivlar åtminstone inte jag på att han är kapabel till att slå sig in i laget.
 
Victor Nilsson Lindelöf har fått tuffast tänkbara start i Manchester United. Sedan guldet i U21-EM har Lindelöfs fotbollskarriär spelat enbart i dur, fram tills nu. Hur hanterar han en motgång som denna? Klarar han av att skaka av sig detta och bygga upp sitt självförtroende igen, tror jag att han kan gå stärkt ur det hela. Om inte annat är det viktigt för landslaget att han repar mod till mötena med Italien. Kanske kan de matcherna bli platsen för VNL:s återvunna självförtroende? För övrigt slutade en viss Nemanja Vidic ligadebut från start för United med fyra insläppta mål, ett vilset försvar och en förlust mot Blackburn. Vi alla vet hur den karriären utvecklades.
 
/Tomas Hermansson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln