Mina VM-Snackisar


Av -Tomas Hermansson -
Fotbollsspelande student från Stockholmsområdet som spelar för Aspudden/Tellus i division 2. En allätande fotbollstittare där det mesta slinker ner. Refererar barndomsminnen till mästerskapsår samt älskar brunkare och fula mål.
 

Då mer än hälften av matcherna i 2018 års VM-turnering har spelats finns det självklart en hel del intressanta händelser och skeenden som är värda att minnas och ha i åtanke inför det kommande slutspelet. Saker att diskutera och prata extra om. Här är mina fyra VM-snackisar.
 

Etiketter: tomas hermansson

Saudiarabien?
Det lag som efter den första matchen mot Ryssland utmålades som tveklöst sämst, spelade sedan relativt jämnt mot starka Uruguay för att sedan avsluta med ett sent vinstmål mot Egypten i sista gruppspelsmatchen. Vad hände egentligen i första matchen mot värdnationen? Eller vad hände egentligen innan den kanske är en mer relevant fråga? Det hela blev inte direkt mindre märkligt av att Saudiarabien efter matchen gick ut med att vissa av spelarna skulle bestraffas till följd av den bleka insatsen i premiärmatchen.
 
Vad pågår hos stornationerna?
De första omgångarna har kännetecknats av svaga matcher från en rad stornationer. Argentinas landslag verkar vara i upplösningstillstånd och spelarna ryktas ha ”avsatt” förbundskapten Sampaoli för att istället ta hand om laguttagningen själva. Spanien imponerade stort i första matchen mot Portugal men har efter det stått för två svajiga matcher mot Iran och Marocko. För att inte tala om Tyskland. Tio sekunder från det största fiaskot någonsin för landet på andra sidan Östersjön. Dessutom verkar både Frankrike och Brasilien gå på sparlåga.
 
VAR
Detta VM kommer bli ihågkommet som VAR-VM. Rekordmånga straffar, kvadratritande pekfingrar bland både spelare och publik, samt lång oviss väntan flera gånger varje match. Förhoppningsvis förbättras VAR avsevärt framöver. Jag tycker det var ett förhastat beslut att testa VAR redan nu till sommarens mästerskap. Det är inte bara avbrotten som drar ner betyget för VAR, utan också undermineringen av domarens makt. VAR leder till att domarna på planen inte vågar ta några beslut när situationen uppstår vilket ger upphov till konstiga följder. Det är även oklart hur långt tillbaka det kollas när ett mål ska godkännas. Undersöks hela spelsekvensen eller bara en del? Ingen vet. Nej, förbättring krävs.  
 
Läggmatcher?
Det har inför den tredje gruppspelsomgången diskuterats mer än någonsin, åtminstone vad jag kan erinra mig, om potentiella ”läggmatcher”. Och då åsyftas inte läggmatcher som i spelsyfte, utan läggmatcher för att få det motstånd man vill ha i slutspelet. Skulle Tyskland bli tvåa i Grupp F kan Brasilien gå för krysset samtidigt som Schweiz slår Costa Rica, för att på så sätt slippa tyskarna direkt i åttondelen. Förövrigt är det märkligt att Grupp F spelar innan Grupp E. Även i Grupp G kan det, om Tyskland och Brasilien skulle hamna på samma sida slutspelsträdet, bli ett race om andraplatsen mellan Belgien och England.
 
/Tomas Hermansson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln