ETT BREAK UTAN PAUS I SPELSCHEMAT

Av - Henrik Strömblad -
Curt Staffan HENRIK Strömblad, är född den 6 mars 1965 i Spånga, Stockholm. Henrik är sportkommentator som arbetar för Viasats kanaler och kommenterar nästan uteslutande fotboll såsom Champions League, Premier League, La Liga och Serie A. Strömblad är genuin supporter till IF Brommapojkarna sedan tonåren, och har spelat som målvakt i klubben.

Känner vi inte alla att ibland är det bara skönt med ett break – en paus där plikter och måsten får stå tillbaka för ett par lugna avslappnade dagar där klockan är oväsentlig.
 

Premier League och den engelska fotbollen har länge gått motsatt väg. Under jul och nyår späckas spelschemat med matcher och när det nya året precis klingat in rullar FA-cupen med eventuella omspel igång. Alla de andra toppligorna i Europa har sedan länge ett kortare eller längre uppehåll mitt i säsongen. All forskning om fysiologi pekar på att även om du är extremt vältränad och har en fin balans i din kost så är vila och återhämtning någonting som både muskler och hjärnan är i stort behov av. Elitidrottsmän är trots tjocka lönekuvert och stark fysik inga maskiner som kan springa för evigt.
 
När Sven-Göran Eriksson ledde det engelska landslaget talade han ofta om vikten av att hans spelare behövde det break som andra ligor hade i sina spelscheman. Men ”Svennis” talade för döva öron. TV-pengar, fullsatta arenor och ett intensivt matchschema var det som styrde klubbarna och Premier League. Men sakta men säkert med bättre insikt i både den fysiska och psykiska belastningen har ligan och klubbarna insett att spelarna och ledarna behöver en kortare paus i den intensiva vinterdelen av säsongen. Under de två närmaste helgerna är den 26:e omgången uppdelad så att alla lag får minst en veckas ledigt i spelschemat. En tid till rehablitering och återhämtning. Ett i mina ögon mycket klokt beslut. Det finns inga garantier att det nya vinterbreaket minskar mängden skador i uttröttade muskler, men det ger framförallt en mental paus ifrån en miljö där trycket att ständigt vinna och prestera på topp är stort.
 
Två av fotbollsvärldens främsta tränare Jürgen Klopp och Pep Guardiola hyllar initiativet och båda är skarpa i sin kritik mot att spelschemat med cuper och ligaspel är för omfattande. Här finns kampen mellan förbund,  klubbägare och marknadsavdelningen som ser matcherna som den stora möjligheten till exponering och intäkter och tränarstaben som ser spelarnas fysiska och psykiska hälsa som sin prioritet.

FIFA gör redan stora ansträngningar för att skapa ett stort mästerskap av Klubblags-VM med 24 klubbar i en sommarturnering med gruppspel och slutspel. Att det till 100 procent handlar om kommersiella värden och möjliga intäkter i TV-rättigheter behöver du inte ha någon examen på Harvard för att förstå. De europeiska klubbarna och UEFA gör knappast vågen över detta nya initiativ att fylla på en redan späckad spelkalender under en period på sommaren när spelarna behöver sin återhämtning för att kunna underhålla oss med prestationer på topp i ligorna och Champions League.
 
Ingen har glädje av en skadad spelare. Varken fans, klubbägare, tränare eller TV-bolag. Vi vill se de bästa mäta sig mot varandra och ta spelet till de ibland magiskt bra nivåer som det kan uppnå. Därför är jag övertygad om att ”den sista bastionen” – Premier League – tagit ett klokt beslut när de nu tar ett break i ligan utan uppehåll i spelschemat.    
 
/Henrik Strömblad

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln