Zlatan styr mediaklimatet

av journalisten - Adam Nilsson

”Sa han precis det där?” Tystnaden gick igenom rummet och alla blickar vändes mot två personer i rummet. Zlatan bakom podiet. Olof Lundh framför det. Det tog inte inte många sekunder innan alla journalister på plats hade bestämt sig för vad som skulle komma ut omedelbart efter att presskonferensen var över.

 

Etiketter: journalisten

”Det blir en extra kick när du får ont i magen”, var upprinnelsen till allt. Zlatan sa så till journalisten Olof Lundh, mitt framför alla utan en minsta tvivel i sin ton. Lundh hade precis ställt en befogad fråga kring Zlatans övriga projekt utanför fotbollen, om de hade blivit mer intressanta ju närmre Zlatan närmade sig sitt karriärslut. Zlatan gjorde sin bedömning och gav sitt svar – ett bedrövligt svar av en man som representerar det största landslaget vi har i Sverige i form av att bära lagkaptensbindeln.

Zlatan är landslaget stora ”USP” (unique selling point). Det ofantligt stora mediala utrymme som det svenska herrlandslaget i fotboll får går knappast att jämföra med något annat. Den stora anledingen är för att Zlatan finns där. Han är vår överlägset största stjärna och har varit det sedan år tillbaka. Zlatan är dragplåstret som får intresset att bubbla över hos de svenska fotbollssjälarna.

Det stora intresset för Zlatan har satt honom själv och landslaget i en unik sits. Fotbollsförbundet vet att medierna inte kan undvika att skriva om landslaget hur de än beter sig. Klicken är alldeles för viktiga, pengarna som de genererar än mer. Därför är kravbilden från medierna på hur landslaget beter sig oerhört lågt. Det finns ingen balans i den relationen överhuvudtaget.

Fotbollsförbundet har utnyttjat detta till fullo. Dels är det helt enkelt så att ingen på fotbollsförbundet vågar sätta sig emot Zlatan, säga ifrån – för risken att förlora honom är alldeles för kostsam. Istället backar de honom i alla lägen, även när de själva är medvetna om hur illa han har betett sig. Lundh-incidenten var långt ifrån det första exemplet på när Zlatan har satt agendan, gjort som han velat utan att fotbollsförbundet sagt ifrån.

När Kanal 5 ville intervjua Zlatan efter Sverige seger mot Montenegro totalvägrade han. Det var inte gångbart enligt förbundet. Det är av flera anledningar rimligt att man vill prata Zlatan efter match. Han är först och främst lagkapten. För det andra var han i denna match tvåmålsskytt. Han var det givna valet, men förbundet (läs: Zlatan) nekade det. Det är det klimatet medierna lever i idag.

Om ett år, när Zlatan med stor sannolikhet slutat i landslaget, kommer fotbollsförbundet sakna sin usp. Då kan de inte längre neka tillgången till sina spelare för intresset kommer att sjunka med råge. Det blir spännande hur det kommer att påverka relationen. För så som förbundet har betett sig på senare år som kommer de få kämpa i motvind, för media kommer inte att stå där med samma intresse som tidigare och jaga nyheter.

/Journalisten

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln