EM-truppen borde vara spikad redan nu

Av frdagskrönikören - Adam Nilsson

Sverige har tre träningslandskamper kvar innan EM-slutspelet i Frankrike drar igång. För Erik Hamrén är det de sista 270 minuterna att testa nya formationer och spelidéer. Det är de sista chanserna förbundskaptenen har att testa fram nya alternativ som kan tänkas styrka Sverige i ett eventuellt EM-slutspel. För när slutspelet väl drar igång går det inte att ha många chansningar i truppen. Hamrén måste ha spelare som han vet fullt ut vad de bidrar med. Möjligen kan det finns någon joker i kortleken att slänga in för att förändra matcherna, en John Guidetti-typ eller liknande som tidigare aldrig etablerat sig i landslaget men som har imponerat i klubblaget.
 

Etiketter: fredagskrönikören

Inför veckans träningslandskamper har Hamrén valt att satsa på ett antal säkra kort. Vissa har kallat det fegt och menat på att flera U21-spelare borde ha etablerat sig i a-laget vid det här laget. I mitt tycke är det helt rätt. Hamrén borde vid det här laget, med mindre än tre månader kvar till EM-slutspelet, vara mer eller mindre säker på vilken trupp han kommer att ha med sig till Frankrike. Han måste ha fått ihop en gruppsammansättning som han vet fungerar. En grupp som drar åt samma håll där alla vet sin roll i hierarkin och som också förstår hur Hamrén till stor del kommer att vilja spela fotboll.
 
Det vore nämligen förödande om det inte vore så. För i ett mästerskap är det ytterst sällan som jokrarna gör skillnaden. Kolla bara på den trupp som den tyska förbundskaptenen Jogi Löw tog ut till VM i Brasilien. Det var en trupp som saknade överraskningar, men som hade med en Sami Khedira som varit korsbandsskadad och knappt spelat fotboll, en Bastian Schweinsteiger som dragits med småskador och en Philipp Lahm som var slutkörd. Många var tveksamma till valen, men Jogi Löws matchande gjorde att spelarna sakta men säkert kunde hitta rätt form i turneringen och till slut göra skillnaden. En liknande effekt måste Hamrén eftersöka.
 
Det är klart att man kan tycka att en frisk Oscar Wendt borde vara med i ett landslag. Rent prestandamässigt borde han ha varit det sedan länge. Men för Hamrén har Wendt av någon anledning inte passat in och för mig vore det populistiskt att ta in vänsterbacken till sommarens EM-trupp. Istället är det bättre att köra vidare på de etablerade som Martin Olsson och Pierre Bengtsson. De kanske inte har presterat på samma nivå, men de har varit med i Hamréns lag förut och vet vad som förväntas och krävs. Och i ett mästerskap är det sådana delar som kan göra skillnaden, att bara ha tryggheten säkrad kan räcka bra mycket längre än att chansa med ett antal jokrar.
 
Så även om man ser de kommande träningslandskamperna som utmärkta möjligheter för Hamrén att testa nya spelare, så hoppas jag att han redan har bestämt åtminstone runt 20 av de 23 som han kommer att ta med till Frankrike. Den givna stommen som Hamrén kan utan och innan efter år som förbundskapten. Sedan kan han självklart fylla ut med några intressanta, mindre etablerade spelare i landslaget, för att ge sig själv den taktiska möjligheten att överraska motståndarna. Men sett till vad Jogi Löw gjorde, handlar mästerskap mindre om överraskningar och mer om erfarenhet. Och därför hoppas jag inte på några populistiska val i mängder när truppen väl presenteras om några månader.

/Adam Nilsson

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln