Underlag, skor och bollar...

Alla som någon gång har lirat fotboll, oavsett nivå skulle nog säga att de tre viktigaste faktorerna för att kunna prestera på topp utefter sin förmåga är att ha bra underlag, bra skor och en schysst boll. Klart att det tillkommer andra faktorer som är viktiga men det här är ändå de tre mest elementära sakerna du behöver.
Varför går vi då i svensk fotboll i en helt annan riktning än de stora ligorna i Europa när det just de här tre sakerna?

 

Etiketter: gästkrönikören

För jag vill påstå att svensk elitfotboll idag gör precis tvärtom mot vad de allra flesta och bästa ligorna i Europa gör och att det på sikt kan få konsekvenserna att vi istället för att jobba oss närmre dessa istället ser till att vi tappar än mer mark.

Som gammal smålänning förstår jag att det i de flesta fall handlar om ekonomi, men det vi sparar in nu kan vi få betala dyrt för längre fram!

Underlag:
Jag ska erkänna att jag inte är någon större fantast av konstgräs, men jag kan absolut uppskatta de fördelar som det innebär att ha konstgräsplaner runt om i landet då det gynnar framförallt storstadsregioner där man kan gå från spel på grusplaner till konstgräs och att anläggningar i stort kan utnyttjas mer för lag i alla åldrar och öppna upp för mer spontanfotboll.

Det jag vänder mig emot och är orolig över är att vi idag bedriver vår elitverksamhet på konstgräs.

Förra säsongen så var det 7 av 16 lag i Allsvenskan som spelade på konstgräs och nästa år så kommer den siffran stiga till 8 och om BK Häcken under säsong flyttar in till sin nya arena så kommer den siffran att stiga till 9. Det har aldrig varit fler lag som använder sig av konstgräs än nu och siffran kommer snarare öka än att minska framöver.

De flesta lagen idag använder sig av konstgräs under vinterhalvåret och därför är det idag ett underlag de allra flesta är väldigt vana vid att spela på så för de lagen som spelar på gräs är det inte längre särskilt svårt att ställa om till spel på konstgräs som det var i början. Vilket vi kan se om vi tittar hur det sett ut resultatmässigt i Allsvenskan tio år bakåt.

Två ggr har Elfsborg vunnit SM-guld under den här perioden medan de övriga åtta vinnarna har spelat på gräs. Totalt har lag som använt sig av konstgräs bara hamnat bland de tre bästa lagen sex gånger under den här tioårsperioden och om vi tittar på hur det sett ut de tre senaste åren när vi haft sju lag som haft konstgräs som underlag så är det faktiskt bara en enda topp treplacering. Tittar vi totalt på hur det sett ut resultatmässigt under de här åren så är det faktiskt en ganska dyster läsning för de klubbarna som spelar på konstgräs då de oftare huserar i bottenskiktet än toppskiktet av Allsvenskan.

Det här beror givetvis på fler faktorer än underlag men jag tycker ändå att det visar att det inte är så svårt längre för lagen att anpassa sig från gräs till konstgräs.

Vad som däremot som ställer större krav är att gå från i stort sett uteslutande spel på konstgräs till spel på naturgräs då det krävs en annan typ av bollbehandling, presspel och närkampsspel som det tar längre tid att anpassa sig till, och i vissa fall till och med kräver en annan spelartyp som på sikt kan försvinna från svensk fotboll och det är här som varningsklockorna borde ringa tycker jag.

Lägg där till att flera av våra äldre utlandsproffs och landslagsspelare tvekar och i vissa fall även avstår från att flytta hem och spela i Allsvenskan på grund av  konstgräset.

Vad kostar det svensk klubbfotboll i långa loppet att flera av våra allra främsta spelare inte återkommer till svensk fotboll och delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter till våra yngre spelare och också ökar intresset från supportrar och media. Det är bara att titta på vad Markus Rosenbergs återkomst till Malmö FF betytt för klubben, staden och svensk fotboll totalt.

Det är inte bara på spelarfronten det finns ett motstånd, vi kunde nyligen läsa i en intervju med Henrik Larsson att han skulle vara väldigt tveksam till att ta över och träna ett konstgräslag för han siktar på att komma ut i Europa och fotbollen på de olika underlagen skiljer sig allt för mycket åt.

Får vi svårare att sälja spelare framöver till utlandet då vi kommer att ta fram i flera fall rena konstgrässpelare?

Har talat med en del scouter som redan nu börjat dela upp spelare i kategorierna gräs och konstgrässpelare och det kan i förlängningen betyda att det blir än svårare att sälja spelare och i vissa fall nödvändiga övergångspengar till klubbarna i en redan tuff spelarmarknad.

Så att använda konstgräs på elitnivå kanske ser bra ut i årsredovisningen för tillfället men hur påverkas svensk fotboll i det långa loppet. Jag tror tyvärr inte det gynnar oss i längden varken vad det gäller ekonomi, spelarutveckling och till sist även då resultat för både klubblag och landslag internationellt.

Skor och bollar:
Här är det förstås inte en lika stor fråga för svensk fotbolls framtid men ändå något jag tycker att vi måste få en förändring på.

Först och främst så gäller det vilka fotbollskor spelarna använder, eller snarare tvingas använda.

Klubbarna idag går in i avtal med olika märken och oftast i de avtalen så står det skrivet att spelarna i klubbarna måste spela i deras märke. Alla som spelat fotboll vet att vissa skor tycker man sitter bättre än andra, det gäller typ av sko, passform, känsla, mjukhet, hårdhet och väldigt ofta då också märke.

För oss gamla rävar handlade det om fast eller skruvdobb och bred eller smal passform, och i värsta fall tog man ta skorna till skomakaren och bad dom helt enkelt sy på det märket som krävdes av klubben då alla skorna var svarta. Lycka till med det idag!

Spelarna måste idag också ta hänsyn till flera olika underlag när de väljer skor.
Naturgräs - torrt eller blött, långt eller kortklippt gräs.
Konstgräs - vilken typ av konstgräs är det, högt, lågt, nytt, slitet, blött eller torrt?

Men som läget är just nu så tvingas spelarna att lira i skor som kanske inte de tycker är speciellt sköna, passar deras fötter, spelstil och i vissa fall till och med skadliga för dem för att det står i kontraktet att de måste spela i just det märket klubben har avtal med.

Här tycker jag att klubbarna och framförallt märkesleverantörerna måste kunna visa mer hänsyn till individens önskemål om i vilka skor de vill spela med, för det borde väl ligga i bådas intresse att spelarna presterar på sin absoluta maxnivå. För jag har lite svårt att förstå att de olika märkesleverantörerna tycker det är ok att spelarna i till exempel Arsenal, Manchester United, Barcelona eller Real Madrid får lira i vilka skor de vill men inte i de Allsvenska klubbarna. För jag har en känsla av att Barcelona får lite mer stålar än Falkenberg per säsong men ändå ser mellan fingrarna då deras största stjärna lirar i ett helt annat märke än deras.

Sedan har vi det här med bollarna!!
I Allsvenskan så spelades det ifjol med fem olika bollar där alla fem har olika egenskaper där vissa är lätta, vissa något tyngre, vissa bollar vobblar mer än andra. De är helt enkelt väldigt olika.

Det kan ju tyckas vara en petitess men det är en stor skillnad på hur de är att spela med och jag ska inte säga att vissa är bättre än andra men jag tycker att SEF eller vem det nu är som äger frågan borde komma överens med klubbarna om att bara använda sig av en typ av boll.

De regerande mästarna Malmö FF fick den här säsongen i Allsvenskan spela med olika bolltyper 20 gånger på 30 omgångar och då har de ändå det märket som är mest representerat i Allsvenskan. Det finns klubbar som i stort sett varje match fick spela med en annan boll än vad de gjorde matchen före.

Det är inte bara det att det ställer till det för spelarna, det kostar en del också då de allra flesta klubbar har antal bollar av olika märken för att kunna träna med dom veckan innan. Men det kommer nya bollar varje år vilket innebär att nya bollar måste in från fem olika märken varje säsong istället från ett märke.

Jag vet att vissa lag byter med varandra men är ändå en kostnad som borde kunna sparas in och med tanke på att en boll idag ligger runt 1000 kronor så blir det till slut lite pengar.

Bollar och skor är som sagt inte en fråga som svensk fotboll står och faller med men jag tycker att vi ska ge våra elitspelare de allra bästa förutsättningarna som finns. För till slut så är det dem vi kommer för att njuta av på läktarplats, och det är också dom som unga kilar och tjejer ser upp till och vill efterlikna och som gör att det kommer fram nya generationer lirare.

Sen att de kommer lira på plast får väl en grinig jäkel som jag bara tugga i mig!Claes Andersson

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln