Neymar och PSG, hur blir er framtid nu?

Du kan ändra denna exempeltext. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.

När Paris Saint Germain för en vecka sedan fick respass ur Champions League var det som bekant utan förra sommarens megavärvning, Neymar. Utan Neymar var PSG uddlösa, ofarliga och saknade all form av kreativitet. Neymars mellanfotsfraktur, som han ådrog sig i ligamatchen mot Marseille, ”Le Classique”, kom att bli PSG:s definitiva fall i turneringen. En skada, som i förlängningen kan komma försätta klubben, och potentiellt Neymars karriär, i en rejäl svacka.
 

Etiketter: tomas hermansson

PSG har sedan klubben köptes av Oryx Qatar Sports Investment för snart sju år sedan haft som sitt största mål att ta hem Champions League-bucklan. I år nämndes klubben på förhand som en av de stora favoriterna men stötte alltså på patrull i form av de regerande mästarna Real Madrid redan i åttondelsfinal. Ett stort misslyckande även med tanke på det svåra motståndet.
 
Förlusten visade att PSG fortfarande har en bit kvar till de allra bästa. Den första Qatarvärvningen var Javier Pastore men det är i och med den senaste, Neymar, som känslan övergått till att PSG till slut var redo att ta det där, så omtalade, ”sista steget” och etablera sig i toppen. Dock har hela hanteringen av Neymar efter att han anlände utåt sett verkat högst bristfällig.
 
Bara det att Neymar återhämtar sig från sin fotskada på egen hand hemma i Brasilien är ett tecken på att allt inte står rätt till. Självklart ska PSG vara tillmötesgående mot sin största stjärna och hålla honom på gott humör, men detta signalerar bara svaghet från klubben. Det visar att Neymar inte riktigt tror på projektet och att han innerst inne vet att det var ett felbeslut att flytta till Paris. Den brasilianska superstjärnan vet att han inte kan spela i ett lag ett trappsteg under toppen om han någon gång vill ses som världens bästa fotbollsspelare.   
 
Förra veckan kantades dessutom av uppgifter om att Neymar ville tillbaka till Spanien, och att han vägrade spela en minut till för PSG. Det ryktades om både Barcelona och Real Madrid. Neymar vet mycket väl att det, i kölvattnet av Lionel Messi och Cristiano Ronaldo, är han som ska ta världsfotbollen vidare. Då kan man inte spela i ett lag som präglas av promenadsegrar i den inhemska ligan och ständiga misslyckanden i europaspelet.
 
Som jag ser det har Neymar två alternativ. Antingen stannar han i Paris och underkastar sig laget, samtidigt som PSG måste förbättra sin hantering av superstjärnor som Neymar och klubben fortsätter jobba mot fotbollens finrum. Det andra alternativet är att lämna, vilket kommer bli en dyr historia oavsett vilken klubb som värvar honom.
 
Konsekvensen av det första alternativet blir att PSG behåller sin storstjärna och därmed ett slagkraftigt lag. Med Neymar i laget finns det naturligtvis alltid chans att lyckas i Champions League. Å andra sidan tror jag att Neymars karriär i slutändan blir lidande av ett sådant beslut.
 
Alternativ två skulle vara mer gynnsamt för Neymars karriär, bara han kan acceptera att återigen kanske stå i skuggan av en större spelare under någon säsong. För PSG däremot vore detta alternativ förödande. Inte bara det att största stjärnan lämnar. Det smutsar också ner deras rykte som klubb vilket kan påverka framtida värvningar.
 
Med det sagt, en spännande framtid väntar och vem som kommer ut som vinnare ur denna prekära situation, Neymar, PSG eller mot förmodan båda två, kan vi i dagsläget bara spekulera i.
 
/Tomas Hermansson  

Kommentera gärna:

Aktuellt just nu

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln