Klopp & The Kop

Av - Ronald Åman -
Ronald Åman ”Sveriges Franz Beckenbauer” är född 1957 och spelade under sin karriär i ÖSK och Djurgårdens IF. Rolle var uttagen i Sveriges trupp vid fotbolls-VM 1978 i Argentina. Han gjorde sju A-landskamper. Idag skriver han kåserier och krönikor om fotboll och är medförfattare till boken ”Idrottsplatsen i våra hjärtan”. Rolle är en av ca 550 ambassadörer i nätverket ViLirare.Liverpool FC vann ligaguldet 1906 och samma år invigdes världens mest berömda läktare – The Kop. 114 år senare är klubben på god väg att ta sin första Premier League-titel. Det låter kanske märkligt, men glöm inte att Premier League skapades så sent som 1992. 
 

Etiketter: ronald åman

Ernest Edwards, sportreporter på Liverpool Daily Post and Echo, döpte kullen till "The Spion Kop" efter det bergsmassiv i slaget vid Ladysmith i Sydafrika under Boerkriget år 1900, där ett regemente av brittiska soldater stupade. Många av dem var från Liverpoolområdet.

The Kop sägs också härstamma från en befästning i Liverpools utkanter, som hjälpte staden att försvara sig under inbördeskriget på 1500-talet. Ordet "kop" syftar alltså på en (läktar)formation av sand och sten. Den läktaren vid Oakfield Walton Breck Road End jämnades med marken och ersattes av en enorm stålställning från Messrs E.F. Blakeley & Co 1906.

1928/29 fick The Kop ett tak och blev dåtidens största läktarsektion då den kunde ta emot 30 000 åskådare, men den siffran har nog överträffats vid flera tillfällen. 

Hela skapelsen gjorde förstås ett skrämmande intryck på motståndarlagen. Det sägs att det var höjden till taket, närmare 40 meter, som mångfaldigade ljudet och fungerade som en naturlig förstärkare.

Apropå ljud: i samband med att Bill Shankly tog över som manager i slutet av 50-talet och uppkomsten av musikfenomenet "The Mersey Beat" i början av 60-talet, blev The Kop världsberömt för att ha fotbollsvärldens första sjungande supporters, inspirerade av The Beatles-låtar och Gerry & the Pacemakers klassiska "You´ll Never Walk Alone", som sedan dess blivit fansens ledmotiv.

Shankly, manager mellan 1969-1974 (!), insåg värdet av att skapa en stark relation mellan spelarna och fansen. Skrönan vill göra gällande att han själv brukade stå på The Kop för att uppleva atmosfären och höra vad fansen hade att säga.

The Kop är fortfarande en av fotbollsvärldens mäktigaste och mest mytomspunna läktarsektioner och tar in drygt 12 000 åskådare. Den största enhetliga läktaren i England i och med att den inte är uppdelad i terrasser. Kapaciteten för Anfield är idag 54 074 personer.

Jag tror inte att Jürgen Klopp behöver stå på The Kop för att höra vad fansen har att säga. Nu, efter fem år i klubben, är han nästan helgonförklarad – inte minst tack vare segern i Champions League i juni.

går mot en fantastisk säsong och kunde i Premier League-derbyt mot lokalrivalen Everton sätta anfallsstjärnorna Roberto Firmino och Mohamed Salah på bänken. Nu gjorde det inte så mycket när ersättarna gjorde vad de skulle: Divock Origi och Xherdan Shaqiri gjorde två, respektive ett mål och gav Liverpool en 3–1-ledning efter en halvtimme.

Målen i den första halvleken var det däremot inte slut på. Den ordinarie i hemmalagets anfallstrio, Sadio Mané (banans bäste spelare), utökade ledningen efter en omställning som heter duga. Från eget straffområde till Evertons på tre passningar och så Manés kliniska avslut - fotbollsgodis från den översta hyllan! 

Liverpools lagmaskin har varit mer eller mindre ostoppbar hittills under säsongen. I och med onsdagens 5–2-seger har förra säsongens ligatvåa vunnit 14 matcher och spelat oavgjort i en. Tabellen toppar man på 43 poäng, åtta poäng före Leicester. Men ingen tror väl på allvar att Leicester kommer att utmana Liverpool? En fingervisning får vi på annandag jul – Boxing Day i England – när ”The Foxes” tar emot de rödklädda favoriterna.

/Ronald Åman

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln