Det drar ihop sig


Av - Tomas Hermansson -
Fotbollsspelande student från Stockholmsområdet som spelar för Aspudden/Tellus i division 2. En allätande fotbollstittare där det mesta slinker ner. Refererar barndomsminnen till mästerskapsår samt älskar brunkare och fula mål.

Nu börjar det brännas. Bokstavligt talat. Det brändes så mycket att matchen mellan AIK och Djurgården i Svenska Cupens andra semifinal blev försenad med ungefär en timme, efter att bengalrök ockuperat större delen av Friends Arenas, för dagen med stängt tak, inre volym. Matchen i sig gav indikationer på att det börjar brännas på flera fronter än bara på läktarna. För första gången i år kändes det att en match verkligen betydde något. Det börjar verkligen brännas inför den Allsvenska premiären.
 

Etiketter: tomas hermansson

Årets första Stockholmsderby blev slutet för det derbyspöke som gäckat Djurgården sedan 2012. Efter att AIK:s försvarsspel två gånger om uppträtt okoordinerat och utan någon riktig pondus, kunde Djurgården avgöra matchen. Det första målet kom efter att Per Karlsson såg ut att inte kunna bestämma sig för åt vilket håll bollen skulle nickas efter ett långt uppspel ifrån Djurgårdens backlinje. Den missriktade nicken snappades upp av Tino Kadewere som placerade bollen som, med knapp styrfart, letade sig in via Oscar Linnérs vänstra stolpe. Det andra målet gjordes 20 minuter senare av Kerim Mrabti, som tänkte och agerade snabbare än någon annan i AIK:s straffområde och stötte in bollen.  
 
Båda dessa mål, samt matchen i stort, lämnar mig frågande. Kommer AIK få problem utan Nils-Erik Johansson där bak? Kan Djurgårdens poänggörare denna match, Mrabti och Kadewere, täcka upp för tappet av förra årets poängkung Magnus Eriksson? Kommer AIK lyckas spela ihop alla de stjärnor de värvat in, och framförallt, passar alla verkligen in i Norlings spelsystem? Var detta ett startskott på AIK:s, numera klassiska, vår fylld av underprestationer?   
 
Utöver matchen på nationalarenan spelades även semifinal mellan Östersund och Malmö på lördagen. Malmö gick segrande ur den striden efter ett relativt sent mål av tidigare Norrköpingsspelaren Arnor Ingvi Traustasson. Malmö visade återigen prov på det maskineri de byggt de senaste säsongerna. Att inte spela lysande fotboll, att stundtals se något sega ut för att sedan vinna matchen med uddamålet, är ett verkligt styrkebesked. Malmö påminner om Juventus i det avséendet.
 
Östersund å andra sidan visade som vanligt prov på rappt passningsspel, snabbhet och individuell skicklighet på flera spelare. Det är verkligen synd att Saman Ghoddos valt bort Sverige för Iran. För mig hade han annars varit given i en svensk VM-trupp. En spelare som kan få sitt definitiva genombrott i år är Hosam Aiesh, som förra året stod för en del bra insatser men då stod i skuggan av de stora stjärnorna i laget. Han har visat både i Svenska Cupen och i Europa League att han besitter många fina kvalitéter och jag tror han kommer bli en viktig spelare för jämtlänningarna i år.
 
Med tretton dagar kvar till den Allsvenska premiären kan jag inte minnas senast jag var lika spänd på en säsong som jag är i år. Att få se dessa lag vecka ut och vecka in är ju vad man lever för. Visst, Allsvenskan håller ingen vidare klass om man jämför med de europeiska toppligorna, som just nu går in i sina slutskeden, men det spelar ingen roll. Allsvenskan är vår liga och den är snart tillbaka. Det kan inte bli bättre.
 
/Tomas Hermansson      

Kommentera gärna:

AKTUELLT JUST NU

ENDAST ETT FÅTAL PLATSER KVAR

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln