51-procentsregeln ett klent skydd

Av supportern - Leonard Jägerskiöld Nilsson

I Sverige slår vi oss stolt över bröstet när vi pratar om 51-procentsregeln. Den regel som innebär att en idrottsförenings medlemmar måste ha 51 procent av rösterna i ett idrottsaktiebolag och på så sätt ha rösträttsmajoritet. 

Etiketter: supportern

Således kan varken privatpersoner eller enskilda företag köpa upp ett idrottsaktiebolag eller en klubb helt och hållet. Något som har särskiljt den svenska fotbollen från större ligor som exempelvis Premier League och Ligue 1. En världsliga som dock delar vårt system är Bundesliga och där hittar vi faktiskt flera exempel på att 51-procentsregeln inte är ett så starkt skydd som många faktiskt tror.

Visserligen innebär regeln att oligarker som Roman Abramovich (Chelseas excentriska ägare) eller personer som Nasser Al-Khelaïfi (PSG:s qatariska huvudman) inte kan köpa majoriteten av en idrottsförening. Något som skyddar klubbarnas supportrar från nyckfulla ägare. I England är exemplena många där klubbar fallit offer för nyckfullhetens ägandeskap. Framförallt är Portsmouth och Wimbledon offer för tidigare ägares bisarra upptåg. Men med det sagt finns det även misskötta klubbar inom 51-procentsregelns skyddande sfär. Bara i Bundesliga i år hittar vi flera exempel. Den tyska ligan går en rafflande bottenstrid till mötes där två av de indragna klubbarna inte på något sätt borde ligga där. Tabelljumbon Stuttgart och den delade nästjumbon Hamburg. Två traditionsrika storklubbar med både historia, ekonomi och infrastruktur för att ligga betydligt bättre till. Två klubbar som misskötts under flera år av inkompetenta styrelser. Styrelser som 51-procentsregeln inte har kunnat skydda dem mot.

Jumbon VfB Stuttgart vann Bundesliga så sent som 2007 och producerade under den perioden världsklasspelare som Mario Gómez och Sami Khedira. Laget spelade sedan slutspelsfotboll i Champions League mot Barcelona för endast fem år sedan och kommer dessutom från en av Tysklands mest välbärgade städer. Stuttgart är nämligen ett ekonomiskt centrum med huvudsäten för både Mercedes och Porsche. Trots detta ligger alltså denna anrika förening sist i Bundesliga med fyra omgångar kvar att spela. En blunder som inte kan skyllas på en pengastinn galning som tappat intresse för sitt lag likt Tommaso Ghirardi i Parma.

En poäng ovanför det underpresterande Stuttgart återfinns Hamburger SV. En klubb som så sent för ett år sedan stirrade andradivisionen i vitögat men höll sig kvar via kval. Den enda klubb som hittills aldrig har ramlat ur Bundesliga. Hamburg är till och med större än Stuttgart. Även om klubbens storhetsperiod var under 1980-talet med bland annat seger i Europacupen, dåvarande Champions League, 1983 har Hamburg fortfarande bland de bästa förutsättningarna att lyckas i Tyskland. Utöver den historiska dragningskraft som klubben har är den i stort sett utan konkurrens i norra Tysklands upptagningsområde. Ändå förlorar den ofta talanger i kamp med mindre föreningar. Dessutom rankades klubben i maj 2014 av Forbes som världens 18:e rikaste fotbollsförening. Inte Tysklands. Inte Europas. Världens. Rikare än klubbar som Roma, Napoli, Monaco, Valencia och Wolfsburg. I Tyskland endast slagen av Bayern München, Borussia Dortmund och Schalke 04. Därmed har HSV alla förutsättningar för att spela i Champions League säsong efter säsong. Men istället är de på väg ut ur Bundesliga och är inne på sin fjärde tränare för säsongen. Detta för att något är ruttet i klubben. Detta för att styrelsen och ledningen missköter sina jobb. Detta trots att 51-procentsregeln finns där.

Jämförelserna kan göras många men i detta fall räcker det med en. Hamburgs och Stuttgarts nuvarande situation är jämförbar med den som nyuppflyttade Hammarby kommer ifrån. En stor förening med massivt publikstöd från en ekonomiskt välmående stad. Ändå ökenvandrade Bajen fem år genom Superettan. Trots att förutsättningarna fanns där. Något som visar att även den svenska 51-procentsregeln är ett föga skydd för supportrarna gentemot idioti och misskötsel. Regeln som vi har är till för att skydda våra föreningar men även här, liksom i Tyskland, kan fel person på fel plats sänka vilken anrik fotbollsförening som helst.

/Supportern

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln