Ett landslag som vill ha bollen

Av - Henrik Strömblad -
Curt Staffan HENRIK Strömblad, är född den 6 mars 1965 i Spånga, Stockholm. Henrik är sportkommentator som arbetar för Viasats kanaler och kommenterar nästan uteslutande fotboll såsom Champions League, Premier League, La Liga och Serie A. Strömblad är genuin supporter till IF Brommapojkarna sedan tonåren, och har spelat som målvakt i klubben.

En mästerligt genomförd första halvlek i Bukarest säkrade EM-platsen för det svenska landslaget. Skillnaden i det här kvalet mot när Janne Andersson lotsade Blågult till VM i Ryssland är att hans lag alltmer börjar att bli spelförande i matcherna och att flera nya unga välutbildade spelare börjar att etablera sig.
 

Att vara spelförande eller att backa hem och uteslutande spela på kontring är två olika taktiska vägar att välja för en tränare eller förbundskapten. En nyckelposition i ett spelförande lag är att ha en konstruktiv central mittfältare som läser spelet, bestämmer tempot när hans lag har bollen och framförallt hela tiden söker lösningar och passningar som passerar motståndare i djupled. I Kristoffer Olsson har Sverige äntligen fått den typen av spelare som landslaget inte haft sedan Jonas Therns eller Bosse Larssons dagar.

Är det då så viktigt att vara spelförande? Vi fick ju bra resultat med ett mer utpräglat kontringsspel under Lagerbäck och Söderbergs tid säger säkert en del av er.  Jag hävdar att en utveckling av ett eget spel där bollinnehav är grunden är vägen mot utveckling och möjligheten att matcha de allra bästa landslagen i ett mästerskap.
 
Det är inte bara Kristoffer Olsson som ger ett gott hopp om den offensiva utvecklingen i landslaget. Robin Quiason, Alexander Isak, Mattias Svanberg, Emil Forsberg (även om han varit med ett tag) och 19-årige Dejan Kulusevski som debuterade med ett inhopp mot Färöarna är alla spelare som vet att målen står på kortsidorna och att det är dit blicken skall fästas. Spelare som är fostrade med bollinnehav och modet att utmana sina motståndare. Precis det ett svenskt landslag behöver.

Det gnälls med rätta en hel del på konstgräsarenorna i allsvenskan, hoppas att hybridgräset får fäste och kan gro på våra elitarenor. Men när det gäller utvecklingen av de unga spelare som nu börjar att etablera sig i landslaget är konstgräset och möjligheten att under deras ungdomsår kunna träna och utvecklas tekniskt på ett jämnt och fast underlag året runt en fundamental grund. Fotboll är en året runt sport och där tar vi stora steg i Sverige med konstgräset på träningsanläggningar och i hallar. En investering som återbetalar sig i landslaget och svensk elitfotboll.
 
En extra eloge till Janne Andersson och Peter Wettergrens ledarskap där de söker efter utveckling och vågar att testa nya spelare. Generationsväxlingar i alla lag är alltid komplicerade och framförallt att ta farväl av spelare som haft många fina år med kval och mästerskap. Att de tar ut de bästa spelarna oavsett bakgrund eller efternamn är jag helt övertygad om. Det blir ett spännande lag som ger sig ut på ”EM-turne´” i Europa sommaren 2020 .
 
/Henrik Strömblad

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln