janne med hela svenska folket

tisdagskrönikör - tobias dahlberg

Olikheterna är många, men likheterna är åtskilliga. Den stora skillnaden är att den ene använder händerna, medan den andre har framgång med fötterna. Men i grund och botten bygger de sina framgångar på hjärna och charm och en halländsk glimt i ögat. 
 

Etiketter: tisdagskrönikören

När Bengt Johansson som 46-åring tog över handbollslandslaget 1988 gjorde han många förändringar.
 
Sverige hade börjat hitta tillbaka till handbollens finrum, men var fortfarande en bit ifrån toppen. Trots detta lyckades ”Bengan”, mot alla odds, leda Sverige till VM-guld 1990.
 
Anledningen? Ett handbollshuvud få förunnade, men också en attityd som gjorde alla delaktiga.
 
När Patrick Ekwall blev känd som ”mannen bakom bänken” var det tack vare Bengan. Han lät media komma tätt inpå landslaget och skapade således en harmoni dem emellan. Han lät bli att leka ”katt och råtta” med media och såg istället media som en tillgång. Bland annat utbrast han vid en timeout att ”Ekwall du håller koll på tiden”. Han drog nytta av media och skapade ett folkkärt landslag.  
 
Den vänskapliga stämningen till ”Bengan boys” är något media saknat med det moderna fotbollslandslaget. Konflikten mellan Sverige och media blev allt tydligare och mer påtaglig ju längre 2000-talet gick. Små saker blev stora. Landslaget vände media ryggen och media agerade därefter.
 
Väggarna blev allt tjockare mellan landslaget och omvärlden och när delar av mediekåren lade grunden till den omdiskuterade kampanjen 2008, när man ville få bort Anders Svensson från landslaget, där var måttet rågat.
 
När Hamrén tog över som förbundskapten pratade han om att ”tillsammans är vi starka, tillsammans är vi jävligt starka”. Men det enda vi såg var irriterade uttal riktade mot media, som i sin tur förmedlar till svenska folket.
 
2004 lämnade Bengt Johansson sin post som förbundskapten och det gjorde han med ett stort tomrum. På sätt och vis, i en annan person, i en annan sport gör han sig nu påmind.
 
Likheterna mellan Bengan och Janne Andersson är många. Janne har varit tydlig med sin roll mot media, samtidigt som han ställer krav på dem. ”Jag har respekt för ert arbete, precis som jag hoppas ni har för mitt”, sade förbundskaptenen under sin första presskonferens.
 
En öppenhet mot media och medias respekt mot Janne som medmänniska och förbundskapten skapar en harmoni som stärker båda parterna, istället för att skapa fiendskap som kräver mer energi än man vill erkänna.
 
När Patrick Ekwall fick komma så tätt inpå landslagets träning att han kunde bli ankaret i ett lättsamt samtal mellan han, Janne Andersson och Daniel Nannskog, då syntes det hur han
trivdes igen.
Janne har tuffa uppgifter på fotbollsplan. Han väljer att se media och svenska folket som en tillgång, inte ännu en motståndare.
 
Janne är liksom Bengan född i Hallands hjärta. Från Halmstad har båda tagit sig med stormsteg.
 
Bengan är Bengan med hela svenska folket. Jan Andersson är redan Janne med hela svenska folket.

/Tobias Dahlberg

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln