Var det ett tronskifte vi fick se?

Av - Samuel Abrahamsson -

Pengar kan aldrig köpa historia är ett utryck som man får höra ibland när man pratar om fotboll. Och det stämmer såklart, en fotbollsklubb kan inte köpa 100 år som en klubb har genomgått. Men det leder i stället in mig på, kan pengar köpa en framtida historia?
 

Etiketter: samuel abrahamsson

Vi har ju fått flera exempel på klubbar som har fått ägare som har så mycket pengar att de inte vet vad de ska göra med dem. Därför köper de ofta en fotbollsklubb för att bygga upp sitt varumärke ytterligare och för att skaffa sig en hobby. De vet att de kommer locka fans till klubben om det går bra för den på fotbollsplanen och indirekt så ger det mer pengar i matchbiljetter, souvenirer och så vidare.

Det finns såklart flera exempel när det gått åt skogen för klubbar som fått in stenrika ägare som Malaga och Blackburn för att ta två exempel. Men de allra tydligaste klubbarna som faktiskt i stället nått framgång genom att värva spelare för miljard efter miljard är Manchester City och PSG och nu redan har hunnit börja skapa sig en historia byggd på titlar. Två klubbar som annars i sanningens namn inte räknades som några stormakter innan pengarna förändrade dem för några år sedan.

Och gällande PSG så fick vi i onsdags ytterligare ett bevis på att de håller på att köpa sig sin egna framtid. PSG- Bayern München 3-0.

Det är ett resultat som ger eko i hela fotbollsvärlden och fick Bayern att kalla till krismöte och sparka tränaren Carlo Ancelotti. Men för PSG var det här mer än en seger och tre poäng i ett gruppspel i världens största klubblagsturnering tror jag. Det var ett bevis på att pengar faktiskt kan slå historia och till och med skapa frågor som är Bayern en större klubb än PSG? Rent resultatmässigt var dem ju inte det i onsdags. Men rent historiskt är dem ju det då Bayern har vunnit Bundesliga 27 gånger, Tyska Cupen 18 gånger och vunnit Champions League vid fem tillfällen. Medan PSG aldrig har vunnit CL och bara vunnit franska ligan sex gånger.

Men det jag frågar mig, vad är den här historian värd i dag? För det är klart att Bayern slår PSG på alla plan när vi kollar rent historiskt. Men är det de vi alltid ska göra för att mäta hur stor en viss klubb är jämfört mot en annan? Eller ska vi ens jämföra klubbar på det sättet utan låta alla sväva fritt och låta ha sin egna jargong. Men det vet vi att det gör ingen, för alla älskar att jämföra inom idrott, oavsett vad det gäller.

Jag vill inte trampa någon på tårna men jag tycker att vi ibland fastnar kring snacket vad man har gjort lite för länge och inte på vad man ska göra. För det är väl faktiskt det viktiga hur man tänker sig att gå in och skapa sin framtid och nya historia. Men om det är ett tronskifte i Europa vi fick se i onsdags är upp till var och en att bestämma.

För ett tronskifte kan se ut på olika sätt och de här båda klubbarna kommer inte ens från samma land vilket gör det betydligt svårare att jämföra. Men nu möttes de ju faktiskt i onsdags och PSG visade att de just nu är bättre på att spela fotboll och dessutom har de några av världens mest marknadsmässiga spelare i sin trupp som bygger de som klubb.

Men i vår kanske allt har återställts till det vanliga och Bayern då har hämtat sig med sin nye tränare och vunnit CL igen. I så fall är det inget snack om vilken klubb som är störst dem emellan. Då har Bayern historien, nutiden och framtiden som i en liten ask. Men här och nu så är jag nog beredd att tycka att PSG faktiskt är minst lika stora som Bayern om inte större till och med.

/Samuel Abrahamsson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln