Klopp passar England perfekt

av gästkrönikören - journalisten - Adam Nilsson

Veckans stora bomb var att Jürgen Klopp bestämt sig för att återuppta tränarembetet och avslutar sitt sabbatsår i förtid för att ta över Liverpool. Nyheterna gladde de brittiska medierna som vet att man får en tränare som kommer att bjuda på en show - både på och utanför planen. För mig som har följt Klopps framfart inom den tyska fotbollen under de senaste tio-femton åren är det en tråkig dag, främst eftersom att jag gärna velat se honom kvar i Tyskland men samtidigt kan jag glädja mig över att han hamnar i England och jag kan bara gratulera de som följer den brittiska fotbollen för Klopp kommer inte att göra er besvikna.

 

Etiketter: gästkrönikören

Under de senaste fem åren har Klopp varit ett av de absolut största tränarnamnen i Europa tillsammans med Pep Guardiola. Den tyske tränaren har följts av media på nära håll och många har fascinerats över hans personlighet. Klopp är ingen tränare som håller igen med orden, han håller inte på med floskler utan talar med en ren sanning i tonen. Dortmunds före detta tränare gjorde aldrig sig känd som person som behövde smeka varken sina spelare eller media medhårs - det tilltalade inte hans personlighet att gulla med människor i sin omgivning för det skulle inte leda någonstans ändå. Det visste människorna och därför accepterade man Klopps stil, för den var genomärlig och från hjärtat.

Att han hamnar i Liverpool är långt ifrån en tillfällighet. Klopp har alltid hyst en önskan om att få träna i England. Flera brittiska klubbar har genom åren ryktats intresserade men för Klopp har de inte varit något måste att hamna i någon av de absoluta toppklubbarna, för honom behövdes det ett större emotionellt band för att kunna ta sig an ett jobb. I Liverpool får han möjligheten till detta. Klubben påminner mycket om det Dortmund som han tog över 2008. Båda klubbarna har en emotionell supporterbas som följer laget på nära håll, båda klubbarna har en rik historia av framgångarna och båda klubbarna hade vi Klopps inträde haft svårt att prestera resultat på planen. Likheterna mellan de båda uppgifterna är slående och det var föga förvånande att en emotionell typ som Klopp tilltalades av uppgiften i Liverpool.

Den engelska fotbollspubliken i allmänhet och Liverpool i synnerhet kommer att få en karismatisk ledare som kommer att bjuda på något utöver det vanliga. Klopps emotionella ledarskap går inte någon förbi utan många fångas upp av den och tilltalas av den. Jag tror att han, trots sin bräckliga engelska, rätt enkelt kommer att vinna över kärleken från sin egna supportar, från motståndarnas supportrar och från media. För Premier League är Klopp en stor vinst, större än vad många superstjärnor till spelare skulle vara. Klopp berikar ligan ytterligare och jag ser fram emot vad han kommer att hitta på i sin nya omgivning. Förhoppningsvis slutar det lika bra som i Dortmund - det önskar jag honom.

/ Adam Nilsson

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln