Mourinho gjorde en Mourinho

Av - Samuel Abrahamsson -

Efter ett två veckors långt landsuppehåll var det äntligen dags för ligafotboll igen och tungviktsmötet Liverpool mot Manchester United fick sparka igång lördagen. Spännande på förhand, men så mycket mer spännande än så blev det aldrig i själva matchen. För när den väl hade dragit igång blev det som de flesta hade befarat, José Mourinho bestämde sig att försvara sig till en poäng och allt över det var en bonus. Och som så många gånger förr lyckades han igen och matchen slutade 0–0.
 

Etiketter: samuel abrahamsson

Det enda man egentligen kan ta med sig från matchen som en höjdpunkt är David de Geas monsterräddning på Matips skott i den första halvleken. En helt otrolig benparad och spanjoren visar ännu en gång att han kanske är världens främste målvakt då han egentligen räddar en poäng åt United med den räddningen.

I övrigt var det en tillknäppt historia och rätt trist match för oss neutrala. Det smällde knappt i närkamperna och det här är ingen match som man kommer att minnas om tio år om vi säger så. Då återstår frågan, vad fick vi med oss från den här 0–0-matchen och hur ska vi värdera poäng för framförallt United?

Jo, vi fick ännu en gång prov på att när Mourinho bestämmer sig för att få ett resultat lyckas han med det. Men frågan är om det här verkligen håller i längden? Ska han enbart satsa på att få med sig en poäng i alla toppmatcher på bortaplan, är det något som verkligen räcker för att vinna ligan? Att ständigt gå in med inställningen att det är bättre att försvara en poäng än att våga vinna tre? Jag tror United skulle tjäna på att våga mer för kvalitet finns vilket vi har sett under inledningen av säsongen där de har gjort massor med mål och spelat en betydligt mer offensiv fotboll än vi sett tidigare av Mourinho med United.

United är ett lag som ständigt vill vara med och slåss om titeln och efter de senaste årens resultat i ligan är det nu ett krav att verkligen utmana ordentligt. Men laget att slå den här säsongen verkar bli stadsrivalen Man City och det är en stor skillnad när City möter topplagen på bortaplan än United. De går ständigt in för att vinna matcherna. Pep Guardiola nöjer sig aldrig med en poäng, det ligger inte i hans natur. Ibland kan det i stället gå åt skogen med att de är för offensiva och med ett ganska svajigt försvar blottar de sig bakåt ibland. Men oftast ger det i längden en större framgång att våga vinna och det tycker jag att Pep har visat tidigare.

Mourinho kan säga vad han vill men att försöka stänga ner toppmatch efter toppmatch tror jag kommer göra att United inte kommer vara med hela vägen den här säsongen. Man kan inte hela tiden gå och vänta på att motståndarna ska göra misstag utan man måste våga vara kreativ själv och vilja vinna. Nu gjorde Liverpool för en gångs skull inga misstag bakåt och därför fick United aldrig chansen att ta hem de tre poängen. Mourinho vill såklart alltid vinna, men då ger det lite fel signaler att aldrig våga visa det i matcherna mot de andra storklubbarna i ligan. För när man uppträder med att försvara med nästan hela laget vid straffområdet ger det en bild av att man är mer rädd för att förlora än chansen till att vinna. Han gjorde det under lördagen och han kommer att göra det igen.

/Samuel Abrahamsson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln