Napoli viker inte ner sig


Av - Tomas Hermansson -
Fotbollsspelande student från Stockholmsområdet som spelar för Aspudden/Tellus i division 2. En allätande fotbollstittare där det mesta slinker ner. Refererar barndomsminnen till mästerskapsår samt älskar brunkare och fula mål.

Bollvinst, pass, pass, klack, chip i djupled, precist instick, mål. I den 73 matchminuten, i lördags kväll, visade Napoli verkligen vilken inneboende klass man besitter. Ungefär 20 minuter tidigare hade napolitanerna i princip dödat matchen genom två snabba ”skitmål” i inledningen av första halvlek. Segern betydde inte enbart tre viktiga poäng, utan var också ett styrkebevis gentemot Juventus. Napoli kommer inte vika ner sig den här säsongen och Juventus kommer få kämpa ordentligt för att försvara Scudetton.
 

Etiketter: tomas hermansson

Matchen i lördags kväll började annars på sämsta tänkbara sätt för de ljusblå syditalienarna. Redan efter tre minuter tog Lazio ledningen efter att Napoliförsvaret tappat bort, den för ett ögonblick flygande holländaren, Stefan de Vrij i straffområdet i efterspelet av en hörna. Här kände åtminstone jag att det är nu det händer. Det som alla har gått och väntat på. Det är nu Napolis säsong börjar gå utför. Som det brukar gå för de lag som utmanar Juventus dominans. Men icke. Jag hade fel.  
 
Istället för att drabbas av en psykisk härdsmälta, vilket hade legat nära till hands, fortsätter Napoli spela det spel de spelat hela säsongen. Sarri måste ha lyckats pränta in en oerhörd trygghet hos sina spelare som, trots det pressade läget, följer matchplanen.
 
Det är så mycket med dagens Napoli som imponerar. Hur Jorginho och Allan match efter match dominerar mittfältet. Titta bara på Jorginhos framspelning till Callejons kvitteringsmål i slutet på den första halvleken mot Lazio i lördags så inser ni vad jag menar. Koulibalys mittbacksspel. Eller Dries Mertens som för lite mer än ett år sedan inte ens var tilltänkt som spjutspets, än mindre någon vidare målskytt. För att inte tala om hur Napoli som lag lyckats så bra som man gjort trots att kaptenen Marek Hamsik inte precis haft någon lysande säsong.
 
I veckan ska Napoli spela sextondelsfinal i Europa League. Hade jag fått bestämma hade jag roterat ordentligt. Fullt fokus bör ligga på ligaspelet. Sarri har tidigare fått kritik för att inte rotera tillräckligt mycket vilket såklart har både fördelar och nackdelar. Den numera utlånade Napolispelaren Emanuele Giaccherini riktade nyligen kritik mot den italienske tränaren där han hävdade att Sarri bara bryr sig om 14-15 spelare i truppen. Jag hoppas att Sarri inser att han måste rotera i cupspelet för att maximera chanserna att vinna
Serie A.
 
Till skillnad från många, om inte de flesta, som är intresserade av internationell fotboll har jag inte ett internationellt favoritlag. Jag har bara ett svenskt. Det har bara inte blivit så och det skulle kännas konstigt att börja sympatisera med något lag nu, vid 23 års ålder. Finns det däremot något som har fått mig att ompröva min ståndpunkt, att det inte går att börja hålla på ett lag i vuxen ålder, är det årets upplaga av Napoli.
 
28 år var det sedan sist. Senaste gången Napoli vann ligan, då med Maradona i spetsen. Jag hoppas att de får göra det igen i år, nu, till skillnad mot vad som var fallet senast, med hela laget i spetsen.
 
/Tomas Hermansson

Kommentera gärna:

Aktuellt just nu

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln