Den objektiva sanningen...

...Så vet du att en fotbollströja är snygg


Av - Joakim Forsell -
Malmöbo med en dröm om att kunna leva på fotbolls-journalistik. Självutnämnd expert på danska Superligan med ett hjärta som brinner för att fotbollen, och världen, borde bli mer jämlik och snäll.

Tidigare i veckan presenterade Liverpool sin matchtröja som ska användas under nästa säsong. Det är egentligen inga större förändringar från årets variant utan New Balance fortsätter leverera fina tröjor i en vacker röd färg. Jag delade nyheten på twitter och hamnade i en diskussion med en vän om just fotbollströjor. Han tyckte jag skulle försöka skriva en objektiv text om vad som är en snygg matchtröja. Det är, som ni vet, en omöjlighet men en subjektiv text tänker jag bjuda på.
 

Etiketter: joakim forsell

Först och främst. Det är mängder av parametrar som ska vägas in i bedömningen av en fin tröja. Färger, passform, ränder, märke, sponsorer, detaljer, de egna minnena till den och så vidare.
 
I min värld är de mest estetiskt tilltalande tröjorna antingen simpla och stilrena eller kopplar an till någonting som hänt i klubben. Jag försöker dessutom alltid bortse från vilken klubb tröjan tillhör. Exempelvis har Manchester United haft ett antal vackra tröjor genom åren.
 
I Sverige är AIK överlägset bäst enligt mina kriterier. Svenska Cupen-tröjorna klubben tog fram tillsammans med Nike höll hög internationell klass och är de absolut finaste ett svenskt lag spelat med sedan reklam infördes på de allsvenska matchtröjorna. Varför då?
 
Designen hyllar en över etthundra år gammal tröja, från klubbens första SM-guldår. Hemmatröjan är helsvart, med svart AIK-logo på vänster bröst och svart Nike-dito på höger. Dessutom står det AIK över magen, precis som på matchtröjan från 1901. Bortatröjan är vit med svarta detaljer. Att tröjan dessutom helt saknar reklam och bara användes i Svenska Cupen gör den ännu finare.
 
Jag har precis passerat 30-strecket åldersmässigt och fastnade för den vackraste av sporter under den fantastiska sommaren 1994. Under de senaste åren har modevärldens 90-talstrend också varit tydlig på fotbollsplanen. Adidas har tagit tillbaka sin equipment-design och återskapat några av de finaste tröjorna som någonsin synts på en gräsmatta. Till sommarens världsmästerskap har Sveriges båda landslagströjor tydliga kopplingar till VM i Italien 1990. Spaniens och Colombias till USA-VM 1994. Nostalgi ska inte underskattas när det gäller matchtröjor.
 
Vissa klubbar har på grund av färgval svårt att skapa en tröja som publiken vill ha. För kom ihåg det, en tröja är inte bara en tröja. Det är en inkomst för klubbarna också. En vacker matchtröja kan innebära många tusentals kronor extra i klubbkassan jämfört med en ful. Ta Elfsborg som exempel. Under lång tid och många år har klubbens matchtröja skiftat i färg. Efter förra årets hårda kritik samarbetade klubben med supportrarna och kom fram till att färgkoden PMS109 är nyansen av gul det ska strävas efter när nya tröjor tas fram.
 
Elfsborg är också en av klubbarna som spelat med flest olikfärgade reklamplatser på sin tröja. Supportrarna ville att alla sponsor-logotyper skulle gå i svart men än så länge syns fortfarande både blått, rött, vitt och orange på tröjorna. Vi får se om det förändras till nästa års presentation.
 
För svenska klubbar är reklamintäkterna ett måste och platserna på matchtröjan är de mest eftertraktade. Således också de mest ekonomiskt givande. Vi kommer inte ifrån att en god ekonomi är viktigare än en snygg tröja. Därför är det förståeligt med mängden reklam jämfört med internationella storklubbar. Men klubbarna borde kunna påverka sina sponsorer att använda en omgjord logotyp för att få en mer enhetlig matchdress.
 
När jag på ett subjektivt sätt ska välja vilka tröjor jag gillar bäst så är det därför lätt att titta på landslagströjor. Ingen reklam, stilrent och ofta historiska kopplingar. De stora fotbollsnationerna är inte bara främst på spelet, utan också på matchställ. Argentinas randiga tröjor är vackra oavsett passform, likaså Brasiliens gula och Englands röda bortaställ. På min världsrankning är det dock tyskt i topp. Den vita tröjan som Rudi Völler lyfter VM-bucklan i är min absoluta favorit.
 
Vilken är din?
 
/Joakim Forsell

Kommentera gärna:

Aktuellt just nu

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln