Furbo, filmningar och straff

Av Nörden - Wille Lund

2006, Tyskland. Vad som först såg ut att vara en vedervärdig skallning från Zidane’s sida var förvisso det, men ‘Zizou’s skyldighet i det hela har i efterhand bleknat och vikten har hamnat på Marco Materazzi, han som blev skallad. Vad gjorde han för att orsaka att Zidane’s pension från fotboll blev och är fortfarande förknippad med ett huvud i bröstet, och en förlorad VM-medalj?

 I Italien finns det något som heter “furbo”, det finns ingen översättning av ordet till varken svenska eller engelska, utan det är unikt med Italien. Att medvetet trampa någon på hälen, nypa någon i nacken eller, kanske det vanligaste av allt, att filma. Vi kallar det fusk, I Italien säger man just furbo om man får en fördel utav det hela. Att få ett övertag på motståndarna genom att tämja på reglerna utan att domaren uppfattar det.

 Materazzi gick i ryggen på Zidane, ryckte i hans tröja och pratade till honom. Om det var rasistiska förolämpningar, glåpord eller påhopp gentemot hans familj är inte helt säkert. Men något i den stilen var det.

“Furbo” har ingen negativ klang i sig. Det är något naturligt, en del av spelet. Om en spelare lyckas få en fördel genom att tämja på reglerna och lura domaren smutskastas han inte, tvärtom, han ses som skicklig. Det råder ju delade meningar om huruvida filmningar är  en del av spelet, om det borde  vara det och till hur stor del. Spelare som Gilardinho och Inzaghi är uppväxta i den Italienska fotbollskulturen, och har redan sedan de första fotbollsåren lärt sig att falla till backen när de får en hand i ryggen eller ett utsträckt ben i närheten av sitt eget. Därför är det förståeligt varför det förekommer till så stor grad i den italienska ligan. Därmed är det inte lika förståeligt varför muskelbyggen som Cristiano Ronaldo och Gareth Bale dyker ner mot marken oberörda, gång på gång.
 
Som jag nämnt tidigare är misstag från spelare såväl som domare något som gör fotbollen bättre, och samma sak här - när något som inte ska ske sker ändå, blir det lite extra spännande och fotbollen blir mer fascinerande när allt inte blir korrekt. Så förslag om att domaren ska få se en repris direkt efter ett misstänkt “fusk”, eller att en femte domare ska få i uppgift att granska fallet, och sedan meddela domaren - det är förslag som varken fallit mig eller (hittills) Blatter och Platini i smaken.
 
Det skulle sänka matchtempot, men att i efterhand bedöma en filmning och sedan straffa spelaren efter granskningen, känns som ett bra och nödvändigt förslag. Dels för de filmningar som avgör matcher genom felaktigt dömda straffar eller röda kort. Men också de 4-5 filmningar som tar bort de sista 5 minuterna av många viktiga matcher per säsong. Genom att ligga kvar “skadad” eller med kramp på marken upprepade gånger inom laget.

Materazzi fick 2 matchers avstängning och böter efter incidenten under sommaren 2006. Utöver Zidane’s FIFA-straff pensionerade han sig från fotbollen utan 2006 års VM-buckla, och med en koppling för många unga till “Zidane-skallen” hellre än de fantastiska fotbollsframgångar han uppnått. 

/Nörden
Etiketter: nörden

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln