Har Conte tappat gnistan?

Av - Samuel Abrahamsson -

I dag möts tvåan mot fyran i Premier League när Manchester United åker till Stamford Bridge för att försöka besegra Chelsea. De regerande mästarna har spelat ihop 19 poäng på tio omgångar och är redan 9 poäng efter serieledande Manchester City som har gått som tåget. Förra säsongen levde Chelsea på ett ramstarkt försvar och ett anfall som hela tiden kunde göra mål på olika sätt. Var det inte Eden Hazard som avgjorde på egen hand så var det Diego Costa som skyfflade in en retur.
 

Etiketter: samuel abrahamsson

Men så har det inte riktigt sett ut i år varken bakåt eller framåt för Londonklubben. Laget har släppt in tio mål vilket alltså ger ett snitt på ett mål per match medan framåt har det blivit 18 fullträffar. Såklart inga usla siffror på något sätt men ändå är känslan av att allt inte står riktigt rätt till i de blåa.

Det började egentligen redan i premiären när man förlorade hemma mot Burnley. Sedan dess har klubben blandat och gett med bland annat en fin seger borta mot Tottenham i ligan och en fin seger borta mot Atletico i Champions League för att sedan förlora med 3–0 mot Roma i tisdags. Och det är den matchen som jag skulle vilja gå tillbaka lite till. För det var inte Chelsea som stod på andra sidan kändes det som. Roma gjorde visserligen mål redan i den första minuten och Chelsea kom därmed in fel i matchen från början. Det kan hända alla lag.
 
Men det var hur man uppträdde resten av matchen som var det verkligt intressanta. För ingen kan ha missat parodin som stundtals utspelade sig när Chelsea skulle försvara sig. Det mest uppmärksammade såklart när Dzeko springer ensam och har tre Chelseabackar jagade efter sig medan han slår över en enkel passning till Perotti som blir helt ren men dock missade just den gången.
 
Det var bara ett exempel på hur det såg ut bakåt. Framåt ave det nästan lika uddlöst och efter en bra starta har det blivit grus i maskineriet för Alvaro Morata. Spanjoren har inte gjort mål på sina sju senaste matcherna vilket inte riktigt håller. Speciellt inte när det har blivit förlust i tre av de här matcherna. Då måste han kunna kliva fram och göra mål men det är inte riktigt spelaren som har kapaciteten till att göra det på egen hand utan han behöver understöd.

Jag tycker ofta Chelseas anfallsspel är för uddlöst. Ibland spelar de bara med tre offensiva spelare, oftast i Hazard, Morata och Pedro. Det är för lite för att kunna skapa tillräckligt med målchanser. Jag är inte alltid helt säker på deras spelmodell, förra året spelade de visserligen likadant men då hade de Diego Costa där framme. En spelare som drar på sig mycket bevakning och frigör ytor åt de andra. Morata gör det inte på samma sätt.
 
Men framförallt borde Chelsea vara oroliga för att tränaren Antionio Conte inte riktigt verkar brinna för det lika mycket längre enligt mig. Han får såklart sina utbrott både i med och motgång men jag tycker inte hans er ut att tycka det är lika roligt i Chelsea längre. Det sägs att han är osams med ledningen i klubben och att de inte dra jämt på alla bitar. Att Conte fortfarande är missnöjd över sommarens uteblivna värvningar.

Och det sämsta Chelsea kan drabbas av just nu är en Conte som börja slockna och inte känner samma passion för klubben han tränar längre. För oavsett om han inte är sams med ledningen så tror jag det skulle vara ett misstag att sparka honom eller att han själv väljer att avgår för att han inte trivs. För att den här situationen inte förvärras gör nog både han och spelarna bäst i att ta en seger mot United i dag. För annars kan det nog bli ett värre landslagsuppehåll än någon hade kunnat tänka sig för Chelsea.

/Samuel Abrahamsson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln