Handsregeln

AV NÖRDEN - WilHELM Lund

“Hands!” ropar vi. Sen om bollen träffar axeln, magen eller bröstet spelar inte så stor roll. Vi vill ha domaren med oss. Men när ska hand på bollen resultera i att domaren blåser i pipan?

 

"A direct free kick is awarded to the opposing team if a player commits any of the following
offences: 'handles the ball deliberately'" (ungefär 'tar bollen med handen avsiktligt.') 
Så står det i FIFAs “Laws of the game” från 2013/2014.

Det är också den första av tre punkter Jonas Eriksson tog upp då han förklarade handsregeln för oss, förra sommaren.
I en match mellan Blåvitt och Helsingborg fick de sistnämnda en hörna i slutet av första halvlek, och en chans till reducering uppstod. Efter en tilltrasslad situation studsar bollen via ribban, ner i marken och upp på Sadikus hand, som sedan med foten kan föra bollen vidare in i mål.
Jonas friade och ångrade sig inte då han fick se reprisbilderna i studion efteråt. Han fortsätter med att berätta om reglerna;
- “Avståndet” och “Var är handen?” är punkt två och tre. Hur långt det är mellan bollen och handen, både i tid och avstånd ­ då bollen ändrar riktning eller tar fart.

En spelare hinner såklart inte reagera när en boll kommer i 90 km/h, från 2 meters avstånd. Vilket tar oss vidare till punkt 3:
Är handen ute och flaxar i en onaturlig rörelse ska det inte spela så stor
roll om spelaren hinner reagera eller inte, handen ska inte vara där.

En regel som handsregeln måste vara svart eller vit för att slippa diskussioner efter hälften av besluten, antingen så dömer man alltid om bollen tar på handen, eller så tar man bort regeln.
Inget av dessa skulle funka speciellt bra ­ och därav diskussionerna.
Precis som Jonas nämner bedöms situationer olika, beroende på vem det är som dömer.
Han syftar uppenbarligen på att det är en situation där alla domare får göra sin egen uppfattning, det är helt enkelt en för svår situation att bedöma. Men beroende på nationalitet, liga och “sammanhang” tycks samma situation bedömas olika.
I Spanien och Italien får man frisparkar och straffar lättare än i England, på samma sätt bedöms “handsen” hårdare.
Men som sagt, om diskussioner inte ska väckas var och varannan helg, och om alla domare ska bedöma lika ­ måste regeln ändras. Jag tror att lättast skulle vara om boll på hand alltid resulterar i frispark/straff, om inte armen är klistrad mot kroppen.

/Nörden

Etiketter: nörden

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln