Slopa Europa


Av - Joakim Forsell -
Nybakad journalist som under hösten kombinerar praktik på Offside med krönikering och timtals av fotbollstittande. Självutnämnd expert på dansk fotboll med ett hjärta som brinner för att fotbollen, och världen, borde bli mer jämlik och snäll.
 

Den där europeiska superligan verkar komma allt närmre. Nej, jag har inga andra källor än er. Det enda jag vet är att den snart kommer vara ett faktum. Om snart är inom de närmsta åren eller om det är om tio år spelar egentligen ingen roll. Så fort att domaren blåser igång premiären i någon form av Super-Champions League kommer den sista delen av min kärlek till fotbollen dö.


 
 

Etiketter: joakim forsell

Jag ska vara ärlig och erkänna att kärleken försvagats kraftigt de senaste åren. Champions League var det första att försvinna. Stormatch på stormatch mellan lag jag inte hyser några känslor för känns enbart som slöseri med tid. Kan någon motivera för mig varför jag ska se Manchester United-Juventus (byt ut mot valfri Champions League-match)? Spelare som spelar för pengarnas skull och biljetter som majoriteten av världens befolkning aldrig hade haft råd att köpa.
 
Länge levde jag med Premier League som absoluta favoritliga. Smittad av ungdomens Tipslördag med tillhörande Stryktips följde jag med glädje match efter match på helgerna. Nu blir det allt glesare mellan tv-matcherna. Okej, jag följer Liverpool med visst intresse men utöver det är jag bara trött på det. Lokalförankringen är ett minne blott och allt handlar om pengar. När den framtida Superligan äntrar scenen försvinner till och med den sista lokalförankringen. Ska Liverpool spela bortamatcher runt om hela Europa? Ska vi inte få ha någon glädje kvar? Och vem kommer ha råd att se hemmamatcherna?
 
Allsvenskan å sin sida bjuder på det motsatta. Visst är pengarna avgörande för klubbarna här, men ekonomin ligger inom rimlighetens gränser. De svenska klubbarna lyfter fortfarande upp och ger egna talanger chansen och publiken strömmar fortfarande till arenorna. Vi kan gnälla på höga biljettpriser i Sverige (Och det ska vi nog göra?), men jämfört med andra länder är det ingenting.
 
Efter de kommande veckornas kvalspel är Allsvenskan slut för i år. AIK har vunnit guld och snittat över 20 000 åskådare på hemmaplan. Hammarby lockade ännu fler. Fotbollen lever och människor bryr sig. Det finns en anledning att den svenska fotbollen har mer publik än exempelvis den danska. Det finns en identitet här och den ska vi behålla. Det finns en identitet här och utan den dör fotbollen.
 
/Joakim Forsell

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln