Quaison och Wernbloom till VM


Av - Marcus Lindén -
Fotbollstränare med erfarenheter ifrån Enskede IK och Älvsjö AIK. Arbetar nu dagligen med ungdomsfotboll i AIK. Konsumerar all fotboll och i synnerhet den som spelas i Sverige. Utforskade under vintern den Sydamerikanska kontinenten.

Våren närmar sig och det första minitecknet på det är det stundande Champions League-slutspelet. Toppligorna i världen drar ihop sig där det dock inte är alltför många svenskar numera. Men de som finns, plus alla VM-aktuella, bör bevakas ordentligt i vår.
 

Etiketter: marcus lindén

Kampen om platserna till Janne Anderssons trupp är som bekant hård. Alla de givna glänser knappast ute i Europa, men de flesta från Italien-mötena blir svårpetade. I runda slängar finns det nog bara tre-fyra platser att slåss om, där de flesta av dem är offensiva spelare som ska in. Jag vet två som jag vill ha med i alla fall.

Den första är Robin Quaison, som får bedömas som en spelare i ropet. Två mål mot Hertha Berlin i helgen och han får nu anses som en kugge i Mainz. De är knappast Bundesligas bästa lag, men de lär heller inte åka ur. Där har Quaison en central roll i anfallsspelet, och han gör det bra.

I det svenska landslaget tänker jag Quaison som en kantspelare, med Janne Anderssons spelfilosofi. Ungefär den rollen han hade i U21-landslaget under Håkan Eriksson, och som Claesson har i A-landslaget just nu. En bred utgång med frihet att gå centralt. En flexibel roll som bidrar i båda riktningar. 

Quaison skulle göra det utmärkt i en sådan roll. Det är en spelartyp som fallit mig i smaken. De här sista platserna behöver täckas av spelare som kan bryta mönster, och det kan han. Skicklig en mot en, kan användas på flera sätt och han gör kontinuerliga poäng. Får Quaison 20 minuter i ett VM så kan det vara tillräckligt för att bidra. Kanske blir det Ken Sema som offras, men jag tror mer på Quaison.

Nästa spelare är Pontus Wernbloom och jag tycker den känns uppenbar. Jakob Johansson lär inte komma tillbaka i tid och det är den rollen som ska täckas. Gustav Svensson lär åka med, men spelar på klart lägre nivå än Wernbloom. Inga andra alternativ faller ut lika bra.

Wernbloom behöver ingen tid att köras in. Han har spelat många landskamper och har minst sagt erfarenhet från stora matcher ute i Europa. Larsson och Ekdal lär spela från start om de är skadefria. Rhodén och Svensson är lite för tunt bakom, och där ser jag hellre Wernbloom. 

Bäst form får avgöra i kampen om den sista anfallsplatsen, även om John Guidetti är på väg att stänga den frågan. Men dessa två spelare skulle tillföra mycket och det vore högintressant om Janne såg det på samma sätt. Förhoppningsvis spelar de i Ryssland i sommar.

/Marcus Lindén

Kommentera gärna:

Aktuellt just nu

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln