Guldkornen finns i La Liga


Av - Fredrik Finnebråth -
Journalist med ett brett och genuint sportintresse. Följer alla de stora ligorna i Europa, i synnerhet Premier League. Ser hellre en snygg passning än ett bra skott. Tycker att alla borde vara mer som N'Golo Kante, både på planen och utanför.

Fotbollsspelare blir bara dyrare och dyrare, och kräver mer och mer i lön. Det är knappast någon hemlighet. De senaste åren har det stundtals spårat ut rejält hos vissa klubbar, framförallt engelska klubbar men även hos PSG och Kina med flera. Men bara för att vissa klubbar har pengar så behöver man inte bli mindre noggrann med vilka spelare man köper, eller hur mycket man är beredd att betala.
 

Etiketter: fredrik finnebråth

Jag har länge haft svårt att förstå varför många Premier League-klubbar hellre betalar överpris för en medioker spelare från samma liga, än att fynda i La Liga, som enligt mig är världens bästa liga och den liga där spelarna håller högst klass. Ändå går många spelare under radarn och är undervärderade i pris.

Jag påstår inte att det är lätt att vara scout och att jag hade gjort ett bättre jobb, men det förvånar mig att så pass många klubbar inte går all-in på klasspelare när chansen finns.

I helgen var det derby mellan Real Betis och Sevilla. Två väldigt fina lag som spelar en attraktiv fotboll. På planen sprang genier som Ever Banega och Joaquin runt. Två spelare som förtjänar varsin krönika. Men en annan favorit som befann sig på planen var Pablo Sarabia. En Real Madrid-produkt som inte riktigt lyckades ta en plats bland superstjärnorna på Bernabeu, men som ända sedan flytten till Sevilla från Getafe 2016 varit en av Sevillas mest tongivande spelare - inte minst statistiskt där han bidragit med ett gäng mål och assist från sin ytterposition.

Sarabia har en utköpsklausul på 15,5 miljoner pund. Han är 26 år gammal, men har redan hunnit med 200 matcher i världens bästa liga. Hur är det möjligt att klubbar inte har varit där och huggit? Jag tänker främst på toppklubbar i de stora ligorna, men även mitten- och bottenklubbar i Premier League. Är det för att han har spelat noll landskamper? Precis som Gabi och Marcos Alonso?

Jag har knappt sett ett rykte och det är möjligt att vissa klubbar faktiskt har gjort ett ärligt försök, men det kan man bara spekulera om.

Inget ont om Sevilla, det är en storklubb och Sarabia trivs säkert väldigt bra där så det ska nog mycket till om han ska lämna tryggheten i Sevilla. Men för den prislappen borde han åtminstone ha otaliga klubbar att välja bland.

Det här var bara ett av många exempel, men jag tycker att vissa klubbar borde titta lite noggrannare över vilka fynd det faktiskt finns att göra på marknaden om man bara tittar lite längre bort. Jag återkommer gärna till Premier League, men pengarna finns ju där, även bottenklubbar kan lägga flera hundra miljoner på spelare. Synd bara att vissa tenderar att lägga majoriteten på inhemska spelare eller andra PL-spelare, för de är både dyrare och oftast sämre spelare.

Jobbar man som scout vill man väl hitta dessa guldkorn? Det är väl lite av grejen med yrket, tänker jag. Och Sarabia är inget guldkorn längre – han är en stjärna.

Håller du med? Diskutera gärna.

/Fredrik Finnebråth

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln