Mitt team

Av onsdagskrönikör - Joakim Forsell

Janne Andersson har precis presenterat sin andra landslagstrupp inför möten med Luxemburg och Bulgarien. Efter 1-1 mot Holland i premiären känns det som att kampen om andraplatsen är öppen, för att någon ska rå på Frankrike räknar jag inte med.
 

Etiketter: onsdagskrönikören

Med tanke på alla avslutade landslagskarriärer och nej tack till landslaget är Jannes jobb svårare än man kan tro. Att hitta oerfarna spelare som kan gå rakt in i hetluften är inget lätt uppdrag. Återigen förlitar han sig på stommen med Granqvist, Lustig, Berg och några fler spelare med åtminstone viss erfarenhet.
 
Pontus Jansson har gjort det otroligt fint i Leeds och håller redan på att bli en kultfigur där, VNL spelar Champions League med Benfica, Ludwig Augustinsson gör det med FCK och Oscar Wendt blev uttagen i veckans lag i Bundesliga. Framtiden ser helt enkelt ljus ut, även på försvarssidan.
 
På anfallssidan verkar ju Ola Toivonen vaknat till liv igen. Flera fina insatser kryddat med mål dessutom ger en återkomst till truppen för värmlänningen.
 
Personligen tycker jag det är roligaste med Anderssons trupputtagning var att Sam Larsson äntligen får chansen. Han är kvick, teknisk och kan vara ett farligt vapen offensivt. 23-årige Sam har spelat fem matcher i årets Eredivisie och bidragit med tre mål och två assist. Att han dessutom var uttagen i Säsongens elva efter fjolårets säsong visar på att han haft en fin utveckling sedan han lämnade Göteborg.
 
Att dessutom ha en spelare som Rasmus Elm som back up inför kommande matcher känns övertygande. Får han hålla sig frisk kommer han vara en avgörande spelare för Sverige i det här kvalet och flera år framåt. När han är frisk, och i form, är han alldeles för bra för de allsvenska arenorna.
 
Jannes jobb är svårt och det är upp till spelarna att hjälpa honom göra det enkelt. De senaste veckorna har många av spelarna gjort det och för att understryka det krångliga arbete han har, skrev jag själv ihop en trupp som jag skulle presenterat för SvFF och svenska folket om man av någon outgrundlig anledning skulle ringt mig och bett om det:
 
Målvakter: Robin Olsen, Karl-Johan Johnsson, Patrik Carlgren
 
Jannes val: Inte oväntat precis de här tre alternativen. Jag tycker Johan Dahlin gjort det bra i FC Midtjylland också och förhoppningsvis kan han också jobba sig upp och konkurrera med de tre som nu är uttagna.
 
Försvarare: Mikael Lustig, Ludwig Augustinsson, Victor Nilsson Lindelöf, Andreas Granqvist, Pontus Jansson, Martin Olsson, Oscar Wendt, Alexander Milosevic, Filip Helander
 
Jannes val: Ingen Milosevic utan istället Emil Krafth. Både Krafth och Milosevic har gjort det bra i sina respektive klubbar men lär sitta på bänken när kvalmatcherna startar.
 
Mittfältare: Albin Ekdal, Rasmus Elm, Oscar Hiljemark, Emil Forsberg, Sam Larsson, Jimmy Durmaz, Nabil Bahoui
 
Jannes val: Rohden istället för Bahoui och Fransson istället för Elm. Inga oväntade val, men han är tydlig med att Rasmus Elm har en stark framtid i landslaget. Samba-Sam kommer in och kan vara en fin injektion om han lyckas lika bra som i Holland. Oscar Lewicki är med rätta petad och måste komma upp på den nivån han höll under Malmös Champions League-år för att bli aktuell igen.
 
Forwards: Marcus Berg, John Guidetti, Ola Toivonen, Christoffer Nyman
 
Jannes val: Precis som väntat. Kujovic har inte spelat så mycket och han ersätts av Toivonen som gjort det bra i Frankrike. Berg lär vara den som är mest säker på en startplats.
 
När jag ser Janne Andersson i intervjuer och på presskonferenser blir jag mer och mer övertygad om att han är rätt man för att ta det svenska landslaget framåt. Han har en pondus som vår senaste förbundskapten saknade och är hela tiden ärlig i sina svar på journalisternas frågor.
 
Om halvannan vecka smäller det och jag hoppas vi har fått in spelarna som kan hjälpa oss nå VM-slutspelet i Ryssland.
 
In Janne we trust,
 
/Joakim Forsell

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln