Har vi nickat till?

Av torsdagskrönikör - Nils Montan - Lund

I USA drog en stor grupp föräldrar det amerikanska fotbollsförbundet inför rätta, efter rapporten att hela 50 000 spelare på high school-nivå drabbades av hjärnskakningar under 2010. Målet var att uppmärksamma förbundet på de många huvudskadorna. Ett mål som senare (hösten 2015) ledde till ett förbud, där man helt förbjöd nickar på planen upp till tio års ålder.
 

Nu är frågan: har vi nickat till i Sverige? Är det så farligt för barn att nicka bollen?
Förutom matchregeln, har man i USA även begränsat hur mycket man får nicka på träning upp till 13 års ålder. Reglerna är obligatoriska på camper och akademier styrda av förbundet, samt alla MLS-lagens ungdomslag.
 
Efter förbundets beslut drog intressegruppen tillbaka sin stämningsansökan och allt blev frid och fröjd, eller?
 
Först och främst ska vi ha klart för oss att det i dag finns alldeles för lite forskning på området, för att man ska kunna ge en klar bild av vad som är rätt och fel i det här fallet.
Men nog är det här ändå ett uppdrag som vårt nationella förbund borde ta på sig att undersöka riktigt ordentligt? Våra spelares säkerhet måste alltid vara i fokus.
 
Allt för mycket tid har gått åt till att ta fram populistiska bestämmelser, som i slutänden inte kommer göra någon positiv skillnad alls för våra barn- och ungdomsspelare.
 
Personligen skulle jag inte rekommendera att uppmuntra till, eller ens träna på att nicka innan 10-årsåldern. Nackmuskulaturen är inte helt färdigutvecklad och dessutom har barnen inte koordination nog att hantera höjdbollar. Vi vill dessutom uppmuntra spel efter marken. Inläggsspel i luften är inte särskilt naturligt för en 8-åring.
 
Men någon tyngre vetenskap har jag inte i ryggen för att våga säga att ett förbud vore på sin plats. En av anledningarna till att det ännu inte finns, är att de undersökningsmetoder som finns i dag inte är tillräckligt känsliga för att upptäcka små skador.
 
Pratar man med läkare och forskare får man samma svar. De önskar fler studier, då det i dag finns ett för tunt underlag, för att kunna säga huruvida det är skadligt för barn att nicka eller ej.
 
Frågar du mig är det också hög tid att ta tag i frågan och utreda den ordentligt, eftersom den kommer upp lite då och då. Med den nya reviderade tränarutbildningen, ska man också ha med generella, väl underbyggda råd för att tidigt förebygga huvudskador - det saknas i dag. Det kan inte fortsätta att vara en kunskapslucka.

/Nils Montan-Lund

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln