Allsvenskt tips - med motivering


Av - Marcus Lindén -
Fotbollstränare med erfarenheter ifrån Enskede IK och Älvsjö AIK. Arbetar nu dagligen med ungdomsfotboll i AIK. Konsumerar all fotboll och i synnerhet den som spelas i Sverige. Utforskade under vintern den Sydamerikanska kontinenten.

Allsvenskan startar på söndag med fyra matcher, innan resterande matcher spelas på måndag. Det blir en riktig rivstart, där vi har några stora möten att vänta omgående. Jimmy Thelin får en tuff hemmapremiär med sitt Elfsborg mot regerande mästarna Malmö FF, men också ett potentiellt toppmöte mellan Östersund och Djurgården. 
 

Etiketter: marcus lindén

Det är på sin plats med den årliga tippningen. Botten och toppen är småklurig på sina håll - men framför allt mitten. Mycket tyder på att ytterst få poäng kommer kunna skilja mellan exempelvis tian och femman. Vi börjar i kronologisk ordning med botten först.

16. Trelleborg
15. Brommapojkarna 
14. Sundsvall
13. Örebro


Motivering: Väldigt lite talar för att vi får se någon slagpåse i årets serie, som tidigare säsonger varit bland annat Falkenberg, BP och Åtvidaberg. Alla lag har någonting intressant och potential finns hos samtliga. Jag tror dessvärre två av tre nykomlingar inte räcker till. Trelleborg har arbetat långsiktigt och framgången är ingen tillfällighet. De kan bli svårslagna på hemmaplan, men kommer tillräckligt med matcher att vinnas? Tveksamt. Camara Jönsson missar eventuellt hela säsongen och Islamovic är såld till Östersund. De offensiva förlusterna är lite väl jobbiga.

Spelartapp är precis varför BP också får svårt. För vilken nykomling fixar att bli av med Kabran, Gyökeres, Starfelt, Qviberg och sin tränarduo? Sandberg Magnusson och Markus Gustafsson blir nyttiga på mittfältet och Luis Pimenta är ett vågat och spännande tränarval. Men räcker det? Förmodligen inte.

Om firma Hagblom och Cedergren löser ett nytt kontrakt för Sundsvall, så är det imponerande. David Batanero kan vara en av seriens bästa mittfältare och Romain Gall har potential att slå igenom på stort. Klubben har dock inte råd med många missräkningar. Örebro tror jag blir en besvikelse. Få bottenlag har kvalitetsspelare som Besara, men jag saknar riktning på Örebro. Ambitionen finns att växa, men finns resurserna? Defensiven imponerar fortfarande inte på mig och Nordin Gerzic blir inte yngre. Jag tror inte Örebro är bättre än förra året.

12. Kalmar
11. Sirius
10. Dalkurd
9. Hammarby


Motivering: Nanne Bergstrand åker inte ur några serier, men det sprakar inte om Kalmar. Truppen är inte dålig, men den saknar spets. Jonathan Ring löste mycket av offensiven i höstas, och är nu borta. Det lär bli ett medelmåttigt år. Sirius kommer kunna nå en tillräckligt hög högstanivå för att klara kontraktet. Offensiven med Ogbo, Maholli, Vecchia, Eddahri och Lundholm är nästan topplagskvalitet. Skadorna fortsätter dock att dugga tätt och jag saknar ett defensivt namn för att känna mig säker. Jag väljer dock ändå att tro på Sirius. 

Dalkurd blir en av årets positiva överraskningar. När situationen slutade som den gjorde med Andreas Brännström, känns Azrudin Valentic som ett ytterst spännande tränarval. Buya Turay är bra nog för att bära en offensiv - samtidigt som flera befintliga spelare kommer kunna nå nästa nivå. Henrik Löfkvist är bra - för att inte tala om Rewan Amin som kan bli fantastisk. Drivet i klubben är imponerande och Dalkurd är att räkna med. 

Det blir dock inte alltför roligt på Södermalm trots Erkan Zengins återkomst. Alla ser att Hammarby har kvalitet i truppen, men mitten blir väldigt jämn. Jag saknar ett bra alternativ på innermittfältet för en topplacering och försvaret sitter inte just nu. Stefan Billborn är en kompetent fotbollstränare men är han rätt i dagens Hammarby? Eller ser vi en ny tränare redan i sommar?

8. IFK Göteborg
7. Elfsborg
6. Norrköping 
5. Häcken


Motivering: Göteborg kommer att gå framåt som klubb med Poya Asbaghi vid rodret. Dahlberg är i alla fall kvar till sommaren och Starfelt är ett klassnyförvärv. Jag tror dock inte truppen är bättre än en åttondeplats. Offensiven är väldigt tunn och hur mycket kompetens finns på mittfältet för att styra matcher? Frågetecknen finns. Elfsborgs trupp är bättre - och även där är ett smart tränarval gjort. Jag tror dock det kommer ta tid för Thelin. Hans defensiv var stark i Jönköping sett till materialet, men här kan det bli svårt om fotbollen ska vara offensivare. Jag önskar en till mittback. Det finns dock väldigt mycket kvalitet på innermittfältet - och med Jebali och Lundevall. 

Norrköping värvar smart med Thern och Larsson. Det känns dock lite rörigt. Det har svängt ordentligt på försäsongen och frågan är hur laget ska spela. 3-4-3 fungerade förhållandevis bra under hösten, men är den lämpad för dagens trupp om de ska få ut all truppkvaltiet? Jens Gustafsson har famlat lite i valen. Jag tror 4-4-2 skulle vara bättre lämpat. Norrköping är bra, men inte bra nog för att nå Europa.

Häcken smyger med på ett ganska behagligt sätt. Trots vreden mot Mikael Stahre - känns valet av Andreas Alm väldigt rimligt. Defensiven, som var stark förra året, består och offensiven spetsas nu med El Kabir. Han måste hållas skadefri - och det gäller även Paulinho och Crespo. Jag tror dock flera av de unga spelarna tar fortsatta kliv - inte minst Irandust. 

4. Djurgården
3. AIK
2. Östersund
1. Malmö


Motivering: Djurgården har imponerat under försäsongen med bland annat en efterlängtad derbyvinst. Defensiven har varit närmast fläckfri och den innehåller det mesta. Framåt i planen har flera nyförvärv gjorts och ingen av dessa ska dömas ut - snarare tvärtom. Men till slut så är ändå dagens trupp sämre än förra årets. Det gör att Djurgården halkar ner en placering. 

AIK har enorm kapacitet men kan Rikard Norling få ut den? Just nu har de en bra bit kvar - i kombination med ett svårt spelschema i början. Jag tror AIK kommer att vakna för sent och frågan är om lagets tidigare spel passar dagens trupp. Norling kommer att hitta lösningarna men frågan är om han gör det i tid. Tarik Elyounoussi kan dock bli seriens främsta spelare.

Östersund kommer att utmana om guldet. Det blir inget Europaspel - vilket kan vara positivt i detta sammanhang. Bachirou kommer att saknas, men Tekie och flera andra nyförvärv kommer att tillföra mycket. Framgången kommer att fortsätta och jag ser ytterst få begränsningar. 

Men i slutändan vinner Malmö ändå. De ofrivilliga truppföränringarna som gjorts har hittills inte påverkat. De känns fortsatt hungriga och truppen innehar bland annat: tre toppanfallare, två kreativa nyförvärv, en toppmålvakt och ett starkt innermittfält. Malmö är bäst på allt och kommer därför vinna.

/Marcus Lindén

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln