Ekonomisk doping?

Av - Ronald Åman -
Ronald Åman ”Sveriges Franz Beckenbauer” är född 1957 och spelade under sin karriär i ÖSK och Djurgårdens IF. Rolle var uttagen i Sveriges trupp vid fotbolls-VM 1978 i Argentina. Han gjorde sju A-landskamper. Idag skriver han kåserier och krönikor om fotboll och är medförfattare till boken ”Idrottsplatsen i våra hjärtan”. Rolle är en av ca 550 ambassadörer i nätverket ViLirare.Jag vill inleda med att travestera senatorn Cato den äldre (234-149 f.kr.) i Rom som var känd för att ha avslutat sina anföranden i senaten med orden "För övrigt anser jag att Karthago bör förstöras". Själv säger jag: ”För övrigt anser jag att Östersunds FK bör genomlysas”
 

Etiketter: ronald åman

Den nya styrelsens prioriterade målsättning på kort till medellång sikt inleddes med en väsentlig punkt: Ordning och reda 

”Styrelsen skall eftersträva att få ekonomin i balans och att återställa det egna kapitalet. Struktur och arbetssätt skall förbättras och effektiviseras. Detta omfattar även arbetsfördelningen mellan elitbolagets och föreningens styrelse.”

Vällovlig ambition när klubben hanterar fjolårets rekordförlust på 50,8 miljoner kronor och har ett negativt eget kapital på nästan 22 miljoner kronor.

Klubben har vidtagit en krisåtgärd för att rädda sitt eget kapital och på så vis undvika risken för likvidation. Lösningen? Att skriva upp spelartruppens värde från 4,5 till 64,9 miljoner kronor.

Något som aktiebolagslagen ger utrymme för kontrollsbalansräkningsprincip, det vill säga hur man ska värdera tillgångar och skulder i en kontrollbalansräkning. Då är det så att man får ta upp tillgångar till ett högre värde än bokfört, skulder får man ta upp till bokfört värde eller lägre.

Enligt den nyvalda ordföranden har ”två auktoriserade värderare som är certifierade av Svenska Fotbollförbundet” gjort den nya värderingen. Hon anser nu att styrelsen kan föreslå till aktieägarna att fortsätta bedriva verksamhet.

Vilka är de två värderarna?

Nu är det faktiskt så att det inte är osannolikt att truppen är värd ungefär detsamma som de uppger: Fotbollstransfers.com har ett marknadsvärde för ÖFK:s trupp på 52,2 miljoner kronor och Transfermarkt.coms marknadsvärdering ligger på 7,6 miljoner € (ca 80 milj. kr).

Men det är svårt att uppskatta försäljningspris för fotbollsspelare. I slutändan är det främst tillgång och efterfrågan i ett givet ögonblick som sätter priset. Tror någon att priserna på fotbollspelare kommer att öka efter att coronakrisen är över? Knappast.

En kontrollbalansräknings främsta syfte är att visa om ett företag/klubb har dolda reserver och ekonomiska möjligheter att fortsätta sin verksamhet. Kan exempelvis ÖFK realisera runt hälften av det upptagna beloppet för spelartruppen vid framtida försäljningar så bör det finnas utsikter till stabiliserade finanser. Men vad finns kvar då? 

En än viktigare fråga för att greja biffen – hur ska de få ett kassaflöde för att klara den löpande driften när ingen verksamhet pågår?

Kanske göra som Helsingborg – gråta ut och hävda att coronakrisen kostat dem 17 miljoner. Det som är gemensamt för de båda är att de i olika former fått kommunalt stöd, mer än några elitklubbar i Sverige. När de kommunala korten nu ska synas efter krisen ser jag små möjligheter till ett sådant stöd. 

Om det nu mot förmodan inte blir så är jag beredd att kalla det för ekonomisk doping. 

/Ronald Åman

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln