ETT DELAT EUROPA

Av - Henrik Strömblad -
Curt Staffan HENRIK Strömblad, är född den 6 mars 1965 i Spånga, Stockholm. Henrik är sportkommentator som arbetar för Viasats kanaler och kommenterar nästan uteslutande fotboll såsom Champions League, Premier League, La Liga och Serie A. Strömblad är genuin supporter till IF Brommapojkarna sedan tonåren, och har spelat som målvakt i klubben.

Den mest prioriterade frågan som alla fotbollsfans, spelare, klubbägare och media ställer just nu är; ”När kan vi sätta igång igen ?”
 

Pandemin som sveper över jordklotet sätter givetvis människoliv och hälsan som det viktigaste på varje nations agenda. Men ju fler länder som stängt ned all verksamhet nu sakta men säkert öppnar upp samhället igen desto mer angelägna blir vi alla som längtar efter levande idrott och vår älskade fotboll att få se bollen rullar över gräset igen.
 
Belgien, Holland och senast Frankrike tog beslutet att dra ett streck under säsongen 2019-20 och förklara ligaspelet avslutat. I Holland koras inget mästarlag. I Frankrike tilldelas överlägsna serieledarna PSG en ny ligatitel. Olika beslut, men långt ifrån eniga beslut. Många av klubbarna i de tre ligorna höll inte alls med och i värsta fall väntar juridiska processer om platserna till europaspelet och framförallt nedflyttning. Precis det som UEFA verkligen vill undvika. Men UEFA har också svängt i sin tidigare uppfattning att ligorna skall spelas färdigt. Nu ligger bollen hos varje medlemsnation att ta ett eget beslut baserat på hälsoläget.
 
Tyska Bundesliga är närmast avspark efter att ligan i sann tysk anda tagit fram en mycket genomarbetad säkerhetsplan. Hälso- samt sportministern är positiva till spel utan publik. Ett beslut skulle ha tagits i torsdags, men Angela Merkels regering valde att skjuta på beslutet till nu på onsdag 6 maj. Blir det grönt ljus är de tyska klubbarna, som redan är tillbaka i träning sedan ett par veckor, redo att köra igång helgen 16-17 maj med spel på varje klubbs egen arena under starka säkerhetsrestriktioner.

I England har Premier League regeringens fulla stöd att fullfölja säsongen, men där är tidtabellen annorlunda mot i Bundesliga. Planen är en nystart ifrån 9 juni med spel på ett antal ”neutrala arenor” baserat på läge (helst utanför stadskärnorna som Brightons Amex Stadium och Citys Ethiad Stadium) och att lagen så långt som möjligt kan undvika långa resor (blir tufft för Newcastle). Rigorösa tester av spelarna är ett grundkrav och dessutom att de lever isolerade ifrån sina familjer under de veckor det tar att spela färdigt de nio omgångar som återstår av ligan.

I Italien, där corona-pandemin fick sitt första stora utbrott, är regeringens tanke att lätta på medborgarnas strikta restriktioner från och med 4 maj. Men den italienske sportministern Vincenzo Spadafora är mycket tveksam till att ge tillstånd för landets fotbollsklubbar att få återvända till deras träningsanläggningar. Det har spekulerats om en återstart av Serie A i mitten av juni men Spadafora sägs nu alltmer titta mot det beslut som togs av franska regeringen om ett avslut av säsongen i Ligue 1.
 
Är fotbollen verkligen så viktig att den till varje pris måste tillbaka innan hälsoläget är under kontroll ? Svaret på den frågan stavas som så ofta  – ekonomi. Om inte Serie A kan spelas klart för säsongen beräknas klubbarna gå miste om ungefär en halv miljard kronor i uteblivna TV-pengar. Italienska tidningen Gazzetta Dello Sport har gjort en kalkyl att hälften av de 20 klubbarna i Serie A riskerar enorma förluster ekonomiskt som gör att de inte klarar de finansiella krav som ställs för att få spela i ligan.

Samma situation med gigantiska belopp i TV och sponsorpengar gäller givetvis i Premier League, La Liga och Bundesliga. Så räkna med att det kommer att göras allt som är möjligt i England, Spanien och Tyskland för att få slutföra en ligasäsong som det kommer att diskuteras och ventileras om i fotbollshistorien.
 
/Henrik Strömblad    

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln