Kovačić förtjänar större rubriker


Av - Fredrik Finnebråth -
Fotbollsälskare sedan barnsben. Född på Hammarö, bosatt i Sunne. Skriver mycket och gärna, både i mitt jobb som journalist och hemifrån. Är svag för långsamma och spelskickliga innermittfältare som aldrig skjuter. Arsenalfan.

Mateo Kovačić hade en tuff första säsong i Chelsea i fjol, när han var utlånad från Real Madrid. Han gjorde bara två assist och noll mål på hela säsongen. Ändå valde Chelsea att köpa loss honom för cirka 450 miljoner kronor. Supportrarna såg ut att ha blandade känslor kring det.
 

Etiketter: fredrik finnebråth

Ett halvår senare har den tidigare supertalangen vunnit över alla Chelsea-supportrarnas förtroende. Den här säsongen har kroaten äntligen fått sitt stora genombrott. Enligt mig har han, tillsammans med De Bruyne, varit Premier Leagues bästa innermittfältare den här säsongen. De senaste matcherna har även målen börjat komma för 25-åringen, vilket har gett honom mer uppmärksamhet. Välförtjänt.

Frank Lampard förtjänar mycket beröm för sitt jobb med Chelsea sen han tog över som tränare i somras. Det mesta har han lyckats med, inte minst innermittfältstrion. Kovačić - Jorginho - Kante är onekligen hur Lampard helst ställer upp sitt innermittfält, och det insåg han snabbt. Det är tydligt att Kovačić och Lampard har en bra relation, och att den senare inser hur viktig kroaten är för att spelet ska fungera.

I fjol fick Kovačić en hel del förtroende av tränare Sarri, men på olika positioner och sällan 90 minuter. Nu är han främst en sittande mittfältare, med fart, teknik och spelförståelse. Men han gör öven djupledslöpningar och rör sig över stora ytor. Den stora skillnaden den här säsongen är att hans slutprodukt är mycket bättre, hans passningar, löpningar och även skott har börjat resultera i mål. Lägg därtill hög passningsprocent, många bollvinster och en imponerande ork.

Jag tror att omgivningen, med Kante och Jorginho är den stora anledningen till att Kovačić nu är en avsevärt mycket bättre spelare än i fjol. Han har alltid haft alla kvaliteter för att lyckas, men han spelar nu med ett större självförtroende än han någonsin haft. Hans kompis Jorginho har också tagit stora kliv mot fjolårssäsongen. Och Kante vet alla hur bra han är. Chelseas innermittfält, som under Sarri var enkelt att ta sig igenom, är nu ett tremannamittfält som inte ger motståndarna en lugn stund.

Hur långt det räcker för Chelsea den här säsongen återstår att se, men Kovačić för många oväntade utveckling på så kort tid, är en stor anledning till att Chelsea mår så bra i dag. Äntligen visar han varför Inter köpte honom en gång i tiden från Dinamo Zagreb. Jag tycker att Mateo Kovačić förtjänar betydligt större rubriker än han får. Han har under den här säsongen varit den som överraskat mig mest, och definitivt en av de bästa innermittfältarna i hela Premier League.

/Fredrik Finnebråth

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln