Hur ska Pochettino kunna vända på detta?


Av - Fredrik Finnebråth -
Fotbollsälskare sedan barnsben. Född på Hammarö, bosatt i Sunne. Skriver mycket och gärna, både i mitt jobb som journalist och hemifrån. Är svag för långsamma och spelskickliga innermittfältare som aldrig skjuter. Arsenalfan.

Först en förkrossande 2-7-förlust mot Bayern München i Champions League, sedan ett 0-3-bottennapp mot Brighton. Och nu är både tränaren Mauricio Pochettino samt hela spelartruppen under rejäl press. Finns det någon väg tillbaka härifrån?
 

Etiketter: fredrik finnebråth

Tittar man bakåt ytterligare i tiden så ser man att Tottenham bara tagit 11 poäng på 8 matcher i Premier League, endast 1 poäng på 2 matcher i Champions League samt åkt ur ligacupen mot division 4-laget Colchester.

Ser man enbart till förra veckans resultat så ser det nattsvart ut. I och för sig var inte tisdagens nederlag med 2-7 mot Bayern nödvändigtvis en katastrof. Ja, det var pinsamt, men såna bedrövliga insatser kan ibland funka som en väckarklocka, som kan vända på en hel säsong.

Inför helgen pratades det mycket om hur tur det var för Spurs att de bara några dagar senare fick chansen att studsa tillbaka, borta mot Brighton. Det hade varit jobbigare mentalt om det var landslagsuppehåll. En bra prestation och resultat mot Brighton hade räckt för att man skulle kunna klassa nederlaget mot Bayern som en engångsföreteelse.

Men Tottenham studsade inte tillbaka mot Brighton, i stället gjorde man, enligt Erik Niva, sin sämsta match under Pochettinos ledning. Jag är beredd att hålla med. De blev utspelade av Potters Brighton. Med lite otur hade resultatet kunna vara det dubbla. Så illa såg det ut.

Det positiva med fotbollen är att det kan vända snabbt. Om Tottenham skulle vinna ett två-tre matcher i rad efter landslagsuppehållet, få med sig ett resultat borta på Anfield, ja då är inte läget så illa ändå.

Min analys om varför Tottenham gått så dåligt är för att spelarna ser trötta, mätta och lite oinspirerade ut. Att Pochettino är en duktig manager råder det inget tvivel om, men arenabygget har inneburit färre, knappt några, nyförvärv. Det behövs alltid, oavsett hur stark truppen är. Det behövs nya spelare, nya röster i omklädningsrummet, som kan höja övriga spelare både på och utanför planen.

Tottenham har enligt mig överpresterat en aning de senaste åren. Det är Pochettinos förtjänst som har fått ut nästan allt och lite till av sina spelare. Känslan är dock att han har ögonen på sitt nästa jobb, där han får bestämma mer om vilka spelare som köps in, och med en större plånbok. Man United? Inte omöjligt.

För Tottenhams skull hoppas jag att han håller motivationen uppe hela säsongen. Det skulle vara sorgligt om Pochettino, efter allt han har gjort för klubben, får sparken. Men fortsätter Spurs att prestera på samma sätt i fortsättningen, då har man inte särskilt många val.

/Fredrik Finnebråth

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln