Spännande val, Sevilla


Av - Fredrik Finnebråth -
Journalist med ett brett och genuint sportintresse. Följer alla de stora ligorna i Europa, i synnerhet Premier League. Ser hellre en snygg passning än ett bra skott. Tycker att alla borde vara mer som N'Golo Kante, både på planen och utanför.

I tisdags stod det klart att Julen Lopetegui är den nya tränaren för Sevilla. Ett intressant val, som jag tror kan ta klubben till nästa nivå. En sak är säker - Lopetegui är revanschsugen - och det ska inte underskattas.
 

Etiketter: fredrik finnebråth

Det finns nog ingen tränare som hade ett tyngre 2018 än spanjoren. Från början skulle han coacha Spanien i VM, men fick sparken dagar innan för att han redan blivit klar Real Madrid-tränare - ett jobb som han fick sparken för bara några månader efter sin första dag.

Nu är 52-åringen tillbaka, i en ny miljö, om än i hemlandet Spanien. Jag, inklusive många andra, är spända på att se vad han kan uträtta i Sevilla, en klubb där pressen är stor, men ändå inte i närheten av hans två tidigare jobb. Här kan han jobba lite mer i det tysta.

Lopetegui kommer att samarbeta med sportchefen Monchi, som är tillbaka i Sevilla sedan våras. Det är också han som kämpade för att få Lopetegui till klubben, och jag tror att han gjorde rätt.

Nu får Lopetegui chansen att lära känna sitt nya lag under en hel sommar, kryddat med (gissar jag) några fina nyförvärv, om jag känner Monchi rätt.

Den stora anledningen till att valet föll på Lopetegui, trots hans senaste fiaskon, tror jag är hans fotbollsfilosofi. Känslan är att det blir en 4-3-3-formation med en djupt sittande mittfältare, något som Sevilla saknar just nu men säkert kommer få in. Lopetegui står för en anfallsfotboll där det dels ska gå snabbt när de attackerar, men även där bollinnehav värderas högt. Därför känns Sevilla som en perfekt destination för spanjoren.

Spelarmaterialet finns för att ta någon av de platserna bakom topptrion. Får Sevilla bara behålla sina nyckelspelare (Sarabia, Ben Yedder, Banega med flera) så har Lopetegui ett bra lag på pappret till sitt förfogande. Jag är dessutom övertygad om att Monchi vid sin sida är en stor fördel och en trygghet för Lopetegui. Samtidigt är det en sportchef som sätter höga krav på sin tränare, så det får inte gå för trögt och långsamt i inledningen, även om detta är ett långsiktigt val.

Jag tycker att detta är ett otroligt spännande val av Sevilla och jag hoppas, för Lopeteguis skull, att det faller väl ut. Det förtjänar han efter det blytunga 2018. För det är inget snack om att Lopetegui är en bra tränare.

/Fredrik Finnebråth

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln