En kort sammanfattning om ojämnhet


Av - Joakim Forsell -
Malmöbo med en dröm om att kunna leva på fotbolls-journalistik. Självutnämnd expert på danska Superligan med ett hjärta som brinner för att fotbollen, och världen, borde bli mer jämlik och snäll.

En slutspelad säsong. Nya historier att håla, sätta i pärmen och placera på hyllan. Det är dags att lägga en ojämn Premier League-säsong bakom sig. Men vad tar vi med oss från i år? Vad etsar sig fast och följer med in i nästa säsong och in i framtiden?
 

Etiketter: joakim forsell

Det första som dyker upp hos mig är nivåskillnaden. Det känns som Manchester City varit klara mästare i ett halvår. Med 100 inspelade poäng och 19 ner till tvåan, stadskollegan Manchester United, är Pep Guardiolas City ett av de starkaste lagen som någonsin vunnit Premier League.
 
Arsenal ha halkat efter under Arsene Wengers sista säsong men slutar ändå topp sex och spel i Europa nästa säsong. Med god marginal dessutom. Att pengarna spelar större och större roll för de engelska klubbarna märks tydligt. De sex starkaste lagen spelar och tävlar på en nivå de andra 14 inte är i närheten av. Och att topp sex ska innehålla några andra lag de kommande åren ser jag som föga troligt.
 
Bottenstriden är det som överhuvudtaget hållit liv i ligan den senaste månaden. Det slutade till sist med att tre erfarna Premier League-klubbar får ta nya tag i The Championship. Att David Wagners Huddersfield klarar sig kvar är en vinst för ligan och personligen har jag inga problem med att det är just Swansea, West Bromwich och Stoke som åker ur. Det har saknats spelidéer och hållbara framtidstankar under längre tid och det blir förhoppningsvis mer spelande lag som gör entre i nästa års ligaspel.
 
Mohamed Salah lyckades göra 32 mål och 10 assist under sin debutsäsong. Kevin de Bruyne gör 16 assist och visar tillsammans med Sané och Sterling att Manchester City har ett mittfält för framtiden. Den mer erfarne David Silva briljerade också med sina 15 målpassningar. En stor del av spelarna i Premier Leagues toppskikt kommer vara viktiga kuggar i sina nationers VM-trupper i sommar.
 
David De Gea säkrar, i princip på egen hand, Manchester Uniteds andraplats. Pierre-Emerick Aubameyang blev en succé i Arsenal. Det finns mycket fint att ta med sig till nästa år.
 
På den negativa skalan hittar vi de mer klassiska detaljerna. Ett exempel: brittiska tränare som tror sig veta bäst. Alan Pardew fick en ny chans och misslyckades kapitalt. Det kan väl inte hända igen? Eller blir han nödlösningen när något lag krisar runt jul nästa år? Sam Allardyce fick av någon märklig anledning möjligheten att ta över Everton och gjorde klubben till Premier Leagues mest ointressanta.
 
För framtiden vore det dessutom trevligare, ur ett rent sportsligt perspektiv, om ligan blev lite jämnare. För att knyta ihop till ojämnheten jag startade med så tycker jag en liga där det är kamp på målsnöret är mer intressant än det vi fått se nu. Och det skulle jag, antagligen, även påstå om det någon gång var Liverpool som stod överst på pallen.
 
På tal om Liverpool så kan en seger i Champions League-finalen bekräfta att Premier League är tillbaka. Efter några skrala år i Europa där man fått sett sig frånsprungna av andra ligor tog sig i år fyra lag till slutspel. Dessutom gick Arsenal till semifinal i Europa League.
 
Nu inväntar vi presentationer av VM-trupper, njuter av en månads fantastisk show och laddar om batterierna för nästa års Premier League.
 
Och det är väl lika bra jag säger det med en gång:
 
Nästa år är Liverpools år.
 
/Joakim Forsell

Kommentera gärna:

NYHET!

Limpar Camp för alla födda 2003 - 2004

Aktuellt just nu

Alltid aktuellt

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln