ViLirares historia 2014 - 2024
2014 - Året då ViLirare grundas -
Fotbollsåret 2014 präglades mycket av negativa krafter. Det var mycket pang och bom på läktarna med maskerade fans och en mediabild som i väsentligt högre grad belyste fotbollens dåliga krafter än de positiva.
Kulmen på dessa krafter nåddes med den tragiska händelsen i Helsingborg, där en supporter miste livet på grund av det meningslösa våldet som eskalerat de senaste åren.
Det var mot denna bakgrund som vårt initiativ togs, med ambitionen att omvandla ord till handling. Idrotten är full av välformulerade dokument och visioner, men många av dem hamnar lätt i byrålådor, bortglömda. Vi ville bryta det mönstret.
Vår plan var klar: vi skulle ut och träffa människor, skapa möten och bygga gemenskap.
När vi nu år 2024 summerar 10 år med ViLirare kan vi tyvärr konstatera att utmaningarna kring läktarkulturen och de dåliga krafterna fortfarande ekar i vår fotbollsvärld.
Vi har vid ett flertal tillfällen under dessa 10 år ställt frågan ”behövs ViLirare”? eller ”har vi tjänat ut vår roll”? Varje gång har svaret varit att det är precis tvärtom. Det finns ett tydligt behov av krafter som talar för fair play, respekt för varandra och kärleken till fotbollen. Och det finns tack och lov ett oräkneligt antal tidigare och nuvarande allsvenska spelare, ledare och domare som vill bidra till att lysa upp dessa fotbollens goda krafter.
ViLirares första stora event blev en kickoff på Enebybergs IP sommaren 2014. Inspirerade av konceptet med Digiloo, som hade framgång med sina musikevenemang, ville vi skapa något liknande med vårt ViLirare-lag som kärnan. Det var ett stort antal åskådare på plats för denna match. Men det handlade inte bara om att spela en match; det handlade om att möta folket, att skapa en festlig atmosfär där spelarna kunde interagera med barnen genom autografskrivning och selfies.
Våra veteraner, med Thomas Lundmark som kapten, ställde upp med stor entusiasm. Niklas Holmgren hade en avgörande roll genom att livekommentera matchen, vilket verkligen höjde stämningen. Laget bestod av profilstarka namn som exempelvis Thomas Antonelius, Nebosja Novakovic och Andreas Andersson – en stark grupp som verkligen bidrog till evenemangets framgång.
Trots vår entusiasm fick vi senare kritik från Svenska Fotbollsförbundet för att vi inte hade mätt våra insatser på ett tydligt sätt. Bosse Petersson minns hur han svarade att ”det är svårt att kvantifiera värdet av en personlig träff mellan Tommy Söderberg och en ung spelare där goda värderingar diskuteras”. Att mäta sådana ögonblick är en utmaning, och självklart hade det varit önskvärt att vi hade haft verktyg för det. Samtidigt kan vi konstatera att det inte behövs några mätningar för att förstå att ViLirare har haft en fantastisk inverkan genom de många tusentals individer vi har mött under dessa 10 år.
Vi fortsatte att bygga på vår idé om ambassadörer – före detta aktiva spelare och tränare som skulle vara drivkraften bakom vår rörelse. Under de första åren lade vi ner mycket tid på att samla ihop aktiva ambassadörer; det gick snabbt att få ihop 50, 60 eller till och med 100 personer. Men för att bli en verklig kraft i fotbollsvärlden insåg vi att vi behövde växa ännu mer.
Matchen mot Enebybergs 76-lag, där Martin Åslund – numera ambassadör – deltog. Matchen slutade 0-0 enligt våra protokoll, men Martin hävdar bestämt att de avgjorde på straffar. Det är en anekdot som fortfarande diskuteras bland oss; i vår historiebeskrivning står det dock fast: 0-0.
Denna match blev mer än bara ett spel; den markerade starten på vår resa mot att skapa något betydelsefullt inom fotbollen. Vi visste redan då att våra insatser skulle leda till ungdomsaktiviteter och samkväm där funktionärer och lag kunde utbyta idéer och erfarenheter. Det var början på ett engagemang som skulle sprida sig över hela landet.
Vi fortsatte vårt arbete med passion och beslutsamhet, alltid med målet i sikte: att göra fotbollen till en kraft för gott i samhället. Med varje aktivitet och varje möte stärktes vår övertygelse om vikten av den goda kraften inom sporten. Vi hade mycket kvar att göra, men vi visste att vi hade tagit de första stegen mot något stort.
2015 - Lennart Johansson Hedersambassadör -
Vi fortsätter vår plan där vi kommer ut och möter människor. Det här året spelar vi bland annat en match mot Djurgårdens veteraner på Tele2, vilket såklart är en stor händelse i ViLirare-historien. Vinsten i själva matchen, om våra noteringar stämmer, tillföll ViLirare-laget men det viktigaste är naturligtvis vinsten i form av de relationer och vänskapsband som etableras över klubbgränser.
Under 2015 gör vi även ett flertal framträdanden tillsammans med Stockholmskorpen. De hade egentligen samma bekymmer som den traditionella fotbollen – med dåligt språkbruk, domare som var utsatta och en negativ energi på för många ställen. Det första framträdandet är på deras uppstartsträff för ledare och domare, där vi håller en föreläsning.
Lite senare är vi på plats på Bosön och träffar deras elever där ViLirare genom Bojan Djordjic pratar om schyssta värderingar. Vår kontakt med Stockholmskorpen genererar mer kontakter i Korpens lokalföreningar och vi är bland annat med i Linköping och pratar om våra hjärteämnen.
I början av 2015 ger vi oss på att med Sladjan Osmanagics hjälp skapa en intervjuserie med våra ambassadörer. Hade det gjorts i nutid skulle det ha kallats för podd och funnits på Spotify men vi var lite tidigt ute, så Sladjan Osmanagics och Niklas Holmgrens 50-talet fina intervjuer finns bara i vårt arkiv.
Niklas är för övrigt tillsammans med Bojan Djordjic, Anders Limpar och Tommy Söderberg mycket betydelsefull för ViLirare under de här första åren. Något de alla har fortsatt att vara sedan dess med sitt engagemang och sin handlingskraft.
Vi startade under detta år även upp en bokserie med krönikörer som rullade igång och skulle fortsätta hela sex år i rad. Det som är roligt är att många av dom som var med och skrev krönikor på den tiden då var helt oupptäckta men idag är ganska tunga namn i media, bland annat på Sportbladet och Expressen.
Medieambitionerna till trots ska sägas att vi aldrig såg - och har aldrig sett - ViLirare som någon form av affärsprojekt. Grundbultarna har från första stund och hela tiden varit att sprida goda värderingar samt att tala om vad idrotten egentligen står för.
Med erfarenheten i vårt ambassadörsnätverk, nu även med hedersambassadören Lennart Johansson, hade vi verkligen på fötterna när vi var ute och pratade. Vi kunde beskriva hur historien verkligen såg ut och hur viktigt det är med goda värderingar. Och dom här två vägarna, poddarna och böckerna, var ett sätt att göra det.
2015 är vi också inbjudna för att presentera oss på ett event som Thomas Bodström har arrangerat för sitt fotbollsprojekt i Afrika: Kalingalinga. Det gör att vi även framåt engagerar oss i Kalingalinga genom att regelbundet skänka gåvor som bollar och tröjor.
Vi är under året även med på ett inspirationsuppdrag tillsammans med Lidingö kommun, som hade bekymmer med ett bostadsområde på Lidingö där de bad ViLirare om hjälp.
Vår insats bestod i att Anders Limpar, Niklas Holmgren och Bosse Petersson – förutom att prata med killarna i området – ordnade en fotbollsturnering vilken Niklas live-kommenterade på det sätt bara Niklas kan göra. Ännu ett i raden av alla exempel där vårt sätt att verka, handlar om att träffa och prata med människor, inte till.
Vi avslutar detta kapitel med att återknyta till matchen mot Djurgården där ett minne sticker ut lite extra. Med i vår trupp denna match är ingen mindre än Jesper Blomqvist, som med sin Champions League-titel är den mest meriterade spelaren vi haft i laget hittills. Som coach för ViLirare-laget hade Bosse Petersson lärt sig att det var minst lika svårt att ta ut en elva bland alla dessa legendarer som det var under hans aktiva karriär som tränare i bland annat Allsvenskan. För att slippa höra bänkens muttrande bestämde han sig för att ta ut 22 spelare, 2 på varje position, och överlåta åt spelarna att byta med varandra. ”Jag behöver inte stå där och coacha utan det sköter de själva”, tänkte Bosse.
Ett av paren Bosse satte ihop var Anders Limpar och Jesper Blomqvist. Kruxet var bara att Anders Limpar aldrig kom och bytte. Han spelade på andra sidan hela tiden så Jesper stod och trampade på sidan och kom liksom aldrig in, förrän det till slut spred sig i laget så att det blev några minuter för Jesper också.
Apropå meriterade spelare kan nämnas att i denna 22-mannatrupp var bland andra Niklas Kindvall, Hasse Eskilsson, Gary Sundgren och vår före detta justitieminister Thomas Bodström med. De har varit med och spelat många matcher med oss. Och som tidigare nämnts: Anders Limpar har under alla år varit mycket betydelsefull för ViLirare, så minnet från matchen ska inte fälla någon skugga över honom.
2016 – Vi bygger broar -
År 2016 är året då ViLirare får förtroendet att agera brobyggare mellan olika kulturer och samhällsgrupper i Södertälje.
När ViLirare får en inbjudan att spela match med ViLirare-laget i Södertälje utvecklades tanken om att skapa en motståndare i form av ett stadslag med spelare från Syrianska FC och Assyriska FF. Det kan låta som en enkel uppgift men att dessa två lag skulle spela tillsammans var en snudd på utopisk utmaning – som ViLirare tog sig an med stor entusiasm.
Trots de djupa kulturella klyftorna mellan lagen och i staden, där rivalitet länge hade präglat relationerna mellan olika grupper, såg ViLirare möjligheten att skapa något unikt.
Genom att få med spelare som Suleyman Sleyman och Sharbel Touma, som hade djupa rötter i området, lyckades ViLirare inte bara få ihop detta lag utan också en känsla av gemenskap och samhörighet. Tydligare exempel på den positiva effekten av vänskap över klubbgränser går knappast att få.
Ett engagemang utöver fotbollen
ViLirare strävar som bekant efter mer än bara sportsliga framgångar och vi gör allt mer än ”bara” uppvisningsmatcher med vårt lag. Under det här året samlade vi in material och resurser för att stödja ett projekt i Moldavien, Europas fattigaste land. Detta initiativ, lett av pastor John Ahlström från Jönköping, blev en del av ViLirares arbete för att främja mänskliga rättigheter och social rättvisa. Det tål att upprepas: ViLirare handlar inte om att ha åsikter och skriva strategidokument – vi visar i handling hur fotboll kan vara en kraft för positiv förändring.
Under året deltar vi även i en inspirationsaktivitet i Hudiksvall där Per Johansson från Glada Hudik ledde hela programmet. Tillsammans med Niklas Holmgren och Johan Mjällby fick vi möjlighet att dela vår historia och våra värderingar kring Fair Play och respekt inom sporten.
Evenemangen i Södertälje och Hudiksvall blev viktiga plattformar för att sprida budskapet om gemenskap och inkludering, vilket är centralt för ViLirares vision.
Summeringen av 2016 kan sammanfattas i att det var ett år av stora ambitioner med en och annan utmaning och det visade tydligt på potentialen för framtida samarbeten. Ett år av lärande, tillväxt och gemenskap, i samhället – genom fotbollens goda kraft.
2017 - Fotbollskollo - ViLirare for Friends -
2017 blev ett år av möten, drömmar och idéer som började ta form på riktigt. Det var året då vi inte bara gjorde våra visioner verkliga utan också skapade något som skulle visa sig vara mycket större än vi själva någonsin hade kunnat ana.
ViLirares Fotbollskollo föds
Det började på torget i Mariefred, där Bosse Petersson satt och pratade med Ronnie Törnblom, en föreningsrepresentant för IFK Mariefred. Tanken föddes att tillsammans skapa en sommaraktivitet för barn – inte bara för de som bodde i Mariefred, utan för hela regionen. Vi ville göra något speciellt, något som inte bara handlade om att spela fotboll utan om att bygga relationer, vara bra kamrater och lära sig både vinna och förlora. Det var så Fotbollskollot föddes, och när vi lanserade det var det klart att det inte skulle bli vilken fotbollscamp som helst. Vi ville att alla skulle känna sig välkomna, oavsett tidigare erfarenhet eller nivå. Och så blev det.
Kollot blev en succé, och på något sätt blev det början på något större. Under de följande åren kom barn från hela Sverige för att vara med. Första året var Bojan, Lisa Ek, Tommy Söderberg och Anders Limpar med som ledare, och de unga deltagarna fick uppleva inte bara fotbollsträning utan också värderingar som att vara en bra kompis, vara rättvis och respektfull – något som skulle bli genomgående för alla aktiviteter ViLirare genomförde.
Men det var inte bara kollot som präglade 2017. Samma år skapade vi föreningen ViLirare for Friends – en förening som gjorde det möjligt för alla att vara delaktiga och stötta vår vision, inte som dittills – bara de med allsvenska meriter. För bara 100 kronor om året kunde man nu bli medlem i ViLirare for Friends och tillsammans med ViLirare bidra till stipendier och aktiviteter som på olika sätt skulle gynna ungdomsidrotten. Idén var enkel: vi ville skapa en plattform för att ge tillbaka till de unga som drömde om en framtid inom fotbollen. Tanken var att gemensamt samla in pengar genom aktiviteter och medlemsavgifter för att använda dessa för att dela ut ett årligt stipendium – ett sätt att uppmärksamma de som verkligen förtjänade det.
Och det var just det här året som vi började bygga relationer med ännu fler människor som skulle visa sig bli viktiga för ViLirare. Som Thomas Kanestad på ICA till exempel – vilket vi kommer tillbaka till lite längre fram. Först några ord om ett möte med Swedbank i Gävle vilket resulterade i en heldagsaktivitet med Helges IF, en förening från en tuffare del av staden. Tillsammans ordnade vi en ungdomsdag fylld med fotboll och gemenskap. Ett klassiskt ViLirare-event där vi kombinerade matchspel med umgänge och aktiviteter för alla. Det var sådana här stunder som verkligen gjorde oss medvetna om kraften i att samla människor från olika delar av samhället, att använda fotbollen som ett verktyg för att bygga broar.
Samma år, på en annan plats i Sverige, var vi på väg tillbaka till Södertälje – den här gången för att hjälpa till att starta en fotbollsturnering som skulle vara en motsvarighet till Gothia Cup. Södertälje, med sin kulturella mångfald och sina stora företag som Astra Zeneca och Scania, var en perfekt plats för ett sådant projekt. Vi såg möjligheten att skapa något som skulle kunna växa internationellt, ett evenemang där ungdomar från hela världen kunde mötas på samma sätt som de gör i Gothia Cup. Tyvärr visade sig ekonomin och organisationen vara en utmaning, och trots stora ambitioner tvingades vi att lägga ner projektet efter ett år. Men det var också en lärdom, och vi hade fortfarande möjlighet att inspirera unga talanger och lokalsamhällen.
Vi hade också en helt unik upplevelse när ViLirare-teamet åkte till Luleå för att genomföra ViLirare-dagen i samarbete med ICA och Lira Luleå. Det var en dag fylld med skratt, fotboll och gemenskap. Över 200 barn var med och tränade, och på kvällen höll vi en fest för alla föreningsfunktionärer och sponsorer. Det var en sådan energi i luften, och vi visste att vi hade skapat något minnesvärt. ICA-handlaren i Luleå var mer än nöjd med resultatet, och det var början på ett fortsatt samarbete med både ICA och tidigare nämnda Thomas Kanestad, som från denna dag i Luleå varit en viktig del av vår organisation.
Ett av de mest minnesvärda ögonblicken från dagen var när Tommy Söderberg och våra andra ambassadörer stod där på planen tillsammans med barnen och visade vad det verkligen handlar om – att vara en förebild, att inspirera och att ge tillbaka. Det var just den känslan som ViLirare byggde på, och det var en känsla vi bar med oss genom hela året.
2017 var ett år då vi verkligen tog steg framåt. Det var året då ViLirare blev mer än bara en idé – det blev en rörelse, ett nätverk av människor som ville göra skillnad. Och vi såg hur det vi börjat bygga verkligen fick betydelse för både individer och samhällen. Vi visste att vi var på rätt väg, och vi kände att det vi gjorde skulle fortsätta växa – för vi hade bara börjat.
2018 - ViLirare Stipendiet -
2018 var året vi på allvar började skörda frukterna av vårt arbete och gick från att vara en vision till att bli en kraft att räkna med. ViLirare hade genomgått en förändring, men jag minns att vi ändå var osäkra på var vi egentligen befann oss. Det var mycket på gång, men framförallt markerade 2018 en brytpunkt, både för oss och för de människor vi arbetade med.
En av de största händelserna för oss var den första stipendieutdelningen. Första gången vi faktiskt gav tillbaka till fotbollen på ett konkret sätt. Det var inget vi hade tänkt från början, men när idén om stipendiet började ta form kändes det rätt. En riktig symbol för vårt engagemang, att vi inte bara ville prata om vad vi kunde göra för fotbollen, utan också göra något.
Vi skapade en stipendieprocess. En process, där våra ambassadörer och medlemmar nominerade kandidater och senare genomförde en omröstning. Tre finalister presenterades därefter för vår stipendiejury, och ViLirares första stipendium gick till ett projekt i Linköping, ett initiativ som hette "Fotboll för alla". Jens Gustafsson, som var en del av projektet, var där och tog emot stipendiet på 40.000 kronor. Det var en enkel men betydelsefull ceremoni, och när vi 2024, tittar på vad vi har åstadkommit känns det fantastiskt att vi har kunnat bidra med mer än en halv miljon kronor tillbaka till fotbollen. Stipendiet har vuxit till något mycket större än vad vi först hade tänkt, och för varje år har det känts som att vi gör mer och mer för att sprida den här känslan av gemenskap och stöd.
Och så var det allt det andra som hände detta år. Jag kommer ihåg första gången vi blev inbjudna till ett event tillsammans med Pia Sundhage. Hon var en del av vår jury, och den här gången var det jag som åkte upp till Fotbollförbundet för att presentera ett nytt koncept. En kille hade ringt mig tidigare och föreslagit något som han kallade "Tillsammans Cup", en aktivitet där vi skulle samla fotbollsklubbar från olika delar av landet för att mötas och spela mot varandra. Idén var att vi skulle skapa en gemensam plats för alla, oavsett nivå eller klubb, och bygga broar genom sporten. Det kändes som något som vi skulle kunna vara en del av, så vi hoppade på.
Vi träffade Pia på Fotbollsförbundet. Hon var tveksam till idén till en början. Förståeligt nog – med tanke på att våra gubbar, då som nu, ofta var bättre än hennes gummor, i alla fall på papperet. Men vi lyckades övertala Pia, och till slut blev det en fantastisk dag på Enskede IP. Det blev visserligen en ganska ojämn match, men bilderna därifrån är fortfarande några av de mest älskade i vår samling. Kramar, skratt, glädje – det var en aktivitet som verkligen satte sitt avtryck, även om det inte blev något av projektet ”Tillsammans Cup” på lång sikt. Det var dock en fin påminnelse om att det inte alltid är resultatet som räknas, utan känslan av att göra något tillsammans.
Och så var det ju våra ambassadörsträffar. Vi ville inte bara skapa aktiviteter, vi ville också bygga något mer långsiktigt, ett nätverk där människor inte bara ses när det är dags för match eller turnering, utan också för att prata, utbyta erfarenheter och umgås. Det började med golf, och golfen blev faktiskt ett riktigt bra sätt att föra samman alla våra ambassadörer.
Men året 2018 var också året då vi testade bowling för första gången. Det var på något sätt mycket mer än bara en sportträff; det var en plats för att minnas och skratta över gamla tiders rivaliteter. Och det var något vi ville förstärka – vänskap över klubbgränser.
Erik Sundin, den gamla Hammarbyforwarden var med vid en aktivitet, och hans ord har fastnat: "Det är så fantastiskt med de här tillfällena, för här får vi chansen att prata med folk vi har mött på planen, folk vi har slagits mot men som nu är våra vänner." Det var något jag inte riktigt hade insett tidigare – kraften i att skapa en sådan gemenskap. Vi ville att fotbollen skulle handla om mer än bara tävling. Vi ville visa att rivaliteter på planen inte behöver betyda fientlighet utanför den.
En annan viktig händelse var vårt samarbete med Folksam och Stockholms Fotbollsförbund. Vi blev inbjudna att hålla ett seminarium i Folksams hörsal. Bojan, som vid den tiden hade blivit en riktigt etablerad mediaprofil, var vår frontfigur. Vi pratade mycket om värdegrunder, om vänskap över klubbgränser, och om vad vi vill att fotboll ska stå för. Det var ett viktigt ögonblick för oss. Det var första gången vi verkligen satt på en sådan stor scen och talade till en bredare publik, och det var där vi började förstå att vi hade något större på gång.
I samma anda började vi också besöka fler föreningar. Thomas Boström, ordf. i Boo FF, till exempel, var en av dem som ville ha vårt stöd vid prisutdelningar och liknande. Det var små, men betydelsefulla ögonblick där vi kunde sprida vårt budskap och visa på vikten av att bygga ett positivt klimat inom fotbollen, där alla känner sig delaktiga och välkomna.
2018 var ett år när mycket föll på plats. Och samtidigt som vi delade ut vårt stipendium och deltog i föreläsningar, så var det också året då vi började förstå att vårt nätverk av ambassadörer och partnerskap hade en potential att växa. Vi hade våra rötter i Stockholm, men vi hade också ambassadörer på andra håll i landet, från Luleå till Helsingborg. Och när vi började resa till andra städer, som när vi var uppe i Luleå och spelade vår första match där, insåg vi att vårt nätverk faktiskt sträckte sig mycket längre än vad vi hade trott.
Det var också under 2018 som vi började prata om att skapa en större enhet, något som skulle kunna samla alla de olika aktiviteterna under samma tak. Vi ville bli fler, men vi visste också att det inte skulle vara lätt. För det är just det här personliga, det här direktkontakt-nätverket som har varit kärnan i vårt arbete. Det har varit enkelt att få folk att hoppa på när vi träffats ansikte mot ansikte och pratat. Men att växa på riktigt, att bli en rörelse som sträcker sig bortom det personliga, skulle bli vår nästa utmaning.
2018 var en grundsten, men vi visste att vägen framåt skulle bli lång och inte alltid enkel. Men med allt vi hade lärt oss, de relationer vi byggt och de mål vi satte upp, så kändes framtiden ljus. Och när vi ser tillbaka på det året nu, är det klart att 2018 var året när vi började bygga något som skulle bli större än vi någonsin kunnat föreställa oss.
2019 - En växande rörelse -
En av våra ambassadörer, Johanna Frisk, sa något som jag tycker summerar det hela väldigt bra. Hon sa att det fina med ViLirare är att man kan vara väldigt aktiv – som Limpar, Bojan, Niklas Holmgren och de andra som har varit med på så många aktiviteter från början. Men man kan också välja att bara stödja den goda kraften med sitt namn. Precis så har det varit. Och det är precis lika betydelsefullt. Vi har aldrig graderat insatsen på något sätt. De namn som är med i nätverket idag, även om de inte har haft möjlighet att vara superaktiva, har ändå betytt lika mycket. Alla har sin plats, och alla har sitt värde i det här.
Så ja, vi är 2019 nu, och stipendieutdelningarna fortsätter. Det är fantastiskt att vi kan vara med och ge tillbaka till fotbollen på det här sättet. 2019 delade vi ut 50 000 kronor, till Right to Play, en internationell organisation som jobbar med att ge barn runt om i världen möjlighet till idrott och utbildning. När vi delade ut stipendiet till Right to Play var organisation som fick stipendiet året innan, i det här fallet Jens Gustafsson och hans projekt "Fotboll för alla", med och berättade vad de hade gjort med pengarna. Jens var där och deltog i prisutdelningen och berättade om de positiva effekterna och vad de hade åstadkommit. Det var ett fint ögonblick, och Jens sa något som verkligen satte spår – att det inte handlar om att göra allt perfekt, utan att det handlar om att göra något, att vara där för ungdomarna och ge dem den där chansen som kan förändra liv.
Det var också en händelse i Moldavien som präglade året. Anders Limpar och Hasse Eskilsson reste dit, och bilderna på Limpar när han står och delar ut ViLirare-tröjor till barnen i en liten by värmer. Det var ett sånt ögonblick som gör det här arbetet så meningsfullt.
Vi har haft många starka kvinnliga förebilder med oss genom åren och många har varit på vårat kollo som Lisa Ek, Ulrika Schreber, Hedvig Lindahl, Louise Schilgard, Saga Fredriksson, Annika Barsley och Linda Blom – men även många killar, såklart. Det har varit en fantastisk blandning, och det har alltid varit lika inspirerande att se både tjejer och killar komma tillsammans för att ge ungdomarna i våra projekt den bästa möjliga upplevelsen.
Stipendieutdelningen 2019 blev en riktigt fin tillställning, där vi inte bara delade ut stipendium utan också gjorde det till en mötesplats, ett tillfälle för att träffas, lyssna på inspirerande föredrag och samtala om framtiden. Det har alltid varit en del av vår vision – att inte bara ge pengar, utan också skapa en plattform där vi kan växa tillsammans och hjälpa varandra. I år var Torbjörn Westberg där och talade om sina forskningsrön på Karolinska om hjärnans roll i fotboll. Det var fascinerande att höra honom prata om vad som händer i hjärnan på de bästa fotbollsspelarna, som Iniesta och Xavi, och varför de kan göra det där lilla extra. Det var en upplevelse för alla oss som var där.
2019 var också året då vi verkligen började förstå vikten av de lokala föreningarna och vad vi kan göra för dem. I det här fallet, IFK Viksjö, en förening utanför Stockholm som bjöd in oss för att prata om föräldrars roll inom fotbollen. Vi hade en intressant panel där Martin Åslund, som är föräldrartränare för sina egna barn, Nisse Johansson som hade sin bakgrund i Viksjö och Johan Fallby, som är en etablerad idrottspsykolog, berättade om sina erfarenheter och tankar. Det var en kväll fylld med frågor och diskussioner, och vi blev alla väldigt inspirerade. Det här var ett exempel på hur vi har börjat sprida vårt budskap – att vi tillsammans kan göra fotbollen bättre, inte bara på planen utan även runt omkring.
Men förutom stipendier och föreläsningar var 2019 också året då vi fick chansen att delta i aktiviteter som "Hylla tjejerna", ett initiativ som Nike gjorde i samarbete med Brommapojkarna. Nike har varit en fantastiskt viktig partner för oss sedan 2014, då vi först kontaktade Tomas Antonelius och presenterade idén om ViLirare. Han tyckte det var en bra idé och stöttade oss direkt. Och sedan dess har Nike varit med oss, både genom att skänka överblivna kläder och utrustning till våra projekt, men också genom att stå som en partner i vårt arbete för att ge barn och ungdomar en chans att spela fotboll, oavsett var i världen de befinner sig.
I "Hylla tjejerna"-projektet var vi med på plats. Vi satte upp en aktivitetszon och hade flera av våra ambassadörer på plats – Nebosja, Limpar, Martin Åslund, Lisa Ek och många fler. Vi hade också en match mot Brommapojkarna. Det var en härlig dag på Grimsta IP, och vi fick en chans att träffa både gamla och nya vänner inom fotbollsfamiljen. Det är ju alltid så – det handlar inte om att vinna matchen, det handlar om att vara där och ha kul tillsammans.
Så ja, 2019 var ett år fyllt av aktiviteter, stipendier, samarbeten och nya insikter. Vi insåg hur viktigt det är att skapa ett nätverk där alla – oavsett om man är aktiv eller inte – kan bidra på sitt sätt. För det är ju det som gör ViLirare så starkt: att det är en rörelse av människor som vill göra något gott för fotbollen, och för varandra. Och varje litet bidrag, oavsett storlek, gör skillnad.
2020 – Stiftelsen grundas -
År 2020 markerar ett avgörande skifte i initiativet ViLirares historia. Efter många år som aktiebolag tog vi steget att forma en stiftelse – en process som var både omfattande och tidskrävande, med formella krav från länsstyrelsen som övervakande myndighet.
Under ett helt år förbereddes alla dokument och krav, och när vi till slut fick stiftelsen registrerad var det en milstolpe för oss. Från och med nu skulle vi verka som en stiftelse med syfte att stärka vår gemenskap och skapa varaktiga avtryck genom vårt arbete.
Ambassadörseventet i Lundsbrunn – en historisk samling
Samma år tog vi ett annat viktigt steg mot vår vision: att skapa aktiviteter för våra ambassadörer på fler platser än Stockholm. Efter lång planering kunde vi äntligen arrangera ett ambassadörsevent i Lundsbrunn, beläget mellan Göteborg och Stockholm.
Detta var en stor händelse för oss – att samla vår ambassadörsgrupp från Västkusten och stärka banden med vår Göteborgsbaserade gemenskap. Bland deltagarna fanns framstående profiler som Thomas Ravelli, Thomas Wernerson, Micke Martinsson och Dick Last, tillsammans med ett tiotal andra ambassadörer från regionen.
Ambassadörsaktiviteter består av golf, bowling och padel, och en av höjdpunkterna var alltså golfturneringen i Lundsbrunn där Ulrika Thelin utmärkte sig som vinnare, vilket således gjorde henne till en historisk segrare. Den första och enda som vunnit en ambassadörstävling utanför Stockholm.
Kvällen avslutas med prisutdelning och middag på Lundsbrunns resort, och för alla närvarande blir det en kväll att minnas. Den sociala dimensionen var lika viktig som tävlingarna i sig, och vi insåg betydelsen av att ge våra ambassadörer möjligheten att mötas utanför Stockholm.
Frame-Fotboll – Ett samarbetesfrö som grodde
Under året blev vi kontaktade av Fredrik Qvistbergh, grundaren av Stockholm Frame Football. Han undrade om vi kunde bistå dem i att utveckla denna unika idrott för personer med funktionsvariationer. Vårt engagemang var självklart, och snart var vi delaktiga i verksamhetens uppstart. Flera av våra egna profiler, som Thomas Bodström, Pelle Ferm, Thomas Lundmark och Anders Limpar, bidrog aktivt till träningarna och stödde projektet. Stockholm Frame Football blev året därpå finalister i vårt eget stipendium och vann det till och med, vilket ytterligare stärkte vårt band och vårt engagemang för sporten.
Pandemins påverkan och anpassning till en ny verklighet
2020 kommer för alltid att förknippas med året då pandemin förändrade världen. För ViLirare betydde det att vi fick ”ställa om”, för det var inte aktuellt att ”ställa in”. Vår årliga stipendieutdelning kunde inte genomföras på traditionellt sätt, men vi valde att sända ceremonin på YouTube för att säkerställa att alla som ville ta del av den skulle kunna göra det på ett säkert sätt. Endast finalisterna och några representanter från ViLirare var närvarande på plats.
ViLirare – ett namn som reser världen runt
Under året fick vi också se ett inspirerande ögonblick för ViLirare. Glenn Strömberg, en av våra mest trogna ambassadörer och medlem i stipendiejuryn, sågs på en av Europas största fotbollsarenor iklädd vår ViLirare-jacka. Bilden av Glenn tillsammans med kommentatorn Henrik Strömblad, mitt i en internationell arena, blev symbolisk för vårt arbete och vår vision. Glenns stöd, även från Italien där han bor, är ett viktigt bidrag för oss och ett tecken på att ViLirare sträcker sig långt utanför Sveriges gränser.
Detta år, 2020, blev ett år av prövningar, förändringar och framgångar för oss. Det lade grunden för den resa vi nu påbörjat som stiftelse – en resa mot att stärka våra band både nationellt och internationellt, att stötta initiativ som Stockholm Frame Football och att fortsätta vara en kraft för gemenskap, glädje och idrottsanda.
2021 - ViLirare Football Festival – regnets dag och festens kraft
Även 2021 blev ett år fullt av både utmaningar och triumfer för ViLirare. Det här var året då vi tog oss an vårt största evenemang hittills – ViLirare Football Festival – ett vackert och starkt minnesmärke för vår organisation.
Vi hyrde den klassiska Stockholm Olympiastadion, där vi planerade en dag fylld av fotboll, musik och glädje. Och som ofta är fallet, tog saker en oväntad vändning.
Vår ursprungliga idé var nämligen att bjuda in Liverpools veteraner till Stockholm och fylla Stadion med tusentals åskådare. Liverpool har en enorm fanskara i Norden, och vi var övertygade om att profiler som bland andra Robbie Fowler och Glenn Hysén skulle dra stor publik. Vi arbetade med att säkra sponsorer och skapa ett stort event, men i slutändan blev kostnaderna för höga. Efter en vinter av försök och omställningar fick vi lämna vår dröm om Liverpool-veteranerna och istället fokusera på vad vi visste kunde skapa glädje och gemenskap – lokala fotbollsklubbar och ungdomar.
En Festival i regnets tecken – ungdomsfotboll och ambassadörers kraft
Vi anpassade oss snabbt och skapade ViLirare Football Festival, där vi bjöd in ett 15-tal lag från olika klubbar som exempelvis Stocksund, Mariefred, Enköping och Älvsjö AIK att delta.
Dagen innan bjöd på strålande väder, men när festivalmorgonen grydde öppnade himlen sig, och regnet öste ned från morgon till kväll. Ändå dök våra volontärer, ambassadörer och ungdomslag upp med samma entusiasm. Våra ambassadörer, bland andra Martin Åslund, Anders Limpar, Marie Lilja, Kenta Ohlsson och Steve Galloway, ledde träningspass för barnen, och SportsGround streamade hela festivalen live på vår YouTube-kanal. Det blev en mycket proffsig produktion, som ett minne för oss och alla tittare.
Kändislag och Gatans Lag – en rörande match
Efter förmiddagspasset var det dags för en efterlängtad match mellan "Team Niklas Holmgren" och "Gatans Lag," en av våra stipendiater. Holmgren hade samlat en färgstark mix av profiler, från Thomas Bodström till hockeyspelaren Kim Martin och innebandyspelaren Niklas Jihde – som bjöd på en spektakulär bicykleta. Gatans Lag spelade med passion och matchen blev en påminnelse om vad vi står för – fotbollens kraft att skapa gemenskap.
Senare under eftermiddagen utmanade ViLirare-laget Stockholms Stadslag. Niklas Holmgren och Henrik Strömblad livekommenterade och konstaterade att matchen bjöd på tre fantastiskt fina mål av ViLirare-stjärnorna Abgar Barsom, Erik Sundin och Kenny Pavey. Enligt Holmgren var det sannolikt Paveys vackraste mål i karriären.
Musikalisk gemenskap och barnens glädje på scenen
En höjdpunkt under dagen var musikframträdandena av Martin Almgren och Johanna Beijbom. Mitt i regnet och bland en spridd skara på läktarna, rusade plötsligt de unga deltagarna upp på scenen, fyllda av energi och glädje. Tillsammans sjöng och dansade de med artisterna, iklädda sina ViLirare-tröjor. Det blev en symbol för vår festival – en dag där fotbollen samlade oss och skapade oförglömliga minnen.
Kvällens auktion och Billy Ohlssons skor
Efter festivalen samlades vi på Bonnierhuset för en avslutande kväll med auktion och mingel. Bland humoristiska höjdpunkter måste nämnas när en supporter bjöd på Billy Ohlssons vardagsskor istället för Marcus Bergs fotbollsskor – vilket slutade med att Billy skänkte sina vardagsskor och åkte hem på tunnelbanan med Marcus Bergs fotbollsskor på fötterna. En spontan och varm gest som sammanfattade ViLirares anda.
Årets bokprojekt – “Tillbaka i Rampljuset”
År 2021 arbetade vi också med att skapa boken "Tillbaka i Rampljuset," där 80 av våra ambassadörer intervjuades och delade sina fotbollsminnen. Det blev ett projekt som tog många timmar att slutföra, men som nu står som ett dokument av ViLirares historia och mångfald.
Fotbollskollo och ambassadörsträffar – nya minnen och vänskapsband
Sommarens fotbollskollo där 60 barn deltog, handlade som alltid om fotbollsglädje och kamratskap, med den populära Holmgren Cup som final.
Ambassadörsträffarna stärkte banden mellan gamla motståndare och nya ambassadörer och visade att ViLirare är en gemenskap som bygger relationer över klubbgränser.
Stipendieutdelning och avslutning
Hösten avslutades med att Gatans Lag tilldelades årets ViLirare-stipendium på 100 000 kronor. Ceremonin blev en känslomässig stund och ett bevis på fotbollens goda kraft. Under ett utmanande år som 2021 visade vi att ViLirare fortsätter att vara en plats där gemenskap och passion för fotbollen lever. Vår resa präglas av förmågan att övervinna hinder, sprida glädje och skapa minnen för livet, oavsett väder eller omständigheter.
2022 – Peter Bengtssons dröm, allianspokalen
År 2022 är av de mest minnesvärda händelserna inbjudan från Peter Bengtsson, ICA-handlare i Malmö som drabbats av ALS, och hade en dröm att skapa en fotbollscup för att samla in pengar till forskningen kring sjukdomen. ViLirare ställde upp med tre lag – Öst (Stockholm), Väst (Göteborg) och ett damlag, där profiler som Marcus Allbäck, Therese Sjögran och flera andra stjärnor deltog. Turneringen spelades i Baltiska Hallen, och efter intensiva matcher stod Väst-laget som segrare i finalen mot lag Skåne, där Marcus Allbäck säkrade vinsten med sitt avgörande mål.
Ambassadörernas hängivenhet
En särskild händelse som visade på ambassadörernas engagemang var när Martin Åslund, trots en skada som hindrade honom från att spela, åker från Stockholm till Malmö för att anta rollen som coach för damlaget. Detta är bara ett av många exempel på hur ViLirares ambassadörer ser sin roll – de är inte bara före detta fotbollsspelare, utan även engagerade förebilder och eldsjälar som vill bidra och ge tillbaka till fotbollen därigenom samhället.
Utveckling av Allianspokalen i padel
Under året väcktes idén om att återuppliva Stockholmsalliansens samarbete genom att starta en padelturnering mellan stadens största fotbollsklubbar: Djurgården, AIK, Hammarby och Brommapojkarna. Allianspokalen i padel genomfördes för första gången på Padel Royale i Bromma, där Djurgården stod som segrare genom Andreas Johansson och Stefan Rehn. Denna satsning förnyade en historisk fotbollstradition och bjöd ambassadörerna på en dag fylld av gemenskap och tävlingsanda.
Stipendier och insamlingar för fotbollens främjande
2022 var även ett år där ViLirare fortsatte sitt arbete med att dela ut ett stipendium. Gatans Lag FF tilldelades 100 000 kronor, vilket användes för att köpa en fotbollssarg från Tyskland, som under sommaren 2022 sattes upp i Kungsträdgården. Där bjöd Gatans Lag in ViLirare till en uppvisningsmatch som drog stor publik och skapade en minnesvärd dag. Stipendiet 2022 på 100 000 kronor gick till Värtans IK för sitt inspirerande ungdomsarbete, framför allt på flicksidan. Stipendieutdelningen skedde i Bonnierhuset, där kvällen präglades av VM-tema och intervjuer med profiler från Sveriges VM-lag genom åren.
Fotbollsprojekt i Moldavien
Under året gjorde ViLirare även en viktig insats för våra vänner i Moldavien. Genom vårt nätverk av ambassadörer samlades pengar in för att stödja behövande i Moldavien, ett land som drabbats hårt av kriget mellan Ryssland och Ukraina. Tidigare nämnda John Ahlström, pastor från Jönköping, hjälpte till med att förmedla bidraget, vilket säkerställde att hjälpen nådde rätt personer.
Fotbollskollo och Holmgren Cup
Fotbollskollot i Mariefred fylldes återigen snabbt med fotbollssugna ungdomar. Träningarna leddes av ViLirares ambassadörer och avslutades traditionsenligt med Holmgren Cup, där Niklas Holmgren själv närvarade för att kommentera matcherna. Denna avslutning blev ännu ett sätt för ViLirare att skapa glädje och inspiration för nästa generation av fotbollsspelare.
2022 blev åttonde året av viktiga evenemang, insamlingar och engagemang från ViLirares ambassadörer, som fortsatte att sprida fotbollens gemenskap och stötta både samhället och fotbollens gräsrötter. ViLirare fortsätter inte bara skapa minnesvärda evenemang utan också bygga nya relationer och bidra till samhällsnytta – allt i fotbollens anda.
2023 - Besvikelse och ögonblick av glädje -
Kylan är skarp i luften den 17 januari 2023 när vi samlas utanför ICA:s huvudkontor i Solna för ett uppföljningsmöte om projektansökan "Från ideell till professionell." Vår dröm om att lyfta svensk fotboll till nya höjder känns plötsligt inom räckhåll. Inne i det moderna konferensrummet möts vi av Peter Hägg, generalsekreterare för ICA-stiftelsen, och representanter från Svenska Fotbollförbundet (SvFF). Atmosfären är spänd men fylld av förväntan. Håkan Sjöstrand, SvFFs generalsekreterare, påminner oss om att vi inte är ensamma i vår strävan – han har stått bakom oss sedan 2015 och stöttat vårt arbete.
När mötet avslutas fylls vi av optimism. Vi lämnar med en känsla av att en ny era för vår organisation står för dörren. Men glädjen blir kortvarig. Några veckor senare kommer ett sms från Håkan som drar undan mattan under oss: "Vi har tyvärr inte rätt till stöd." På några sekunder raseras åtta års hårt arbete och engagemang. Besvikelsen är tung, men vi beslutar oss för att kämpa vidare. Redan den 18 april möter vi Lars Inge Svensson på Folksam, en trogen partner sedan 2017, vilket åter ger oss hopp. Det känns som om vi hittat en ny väg.
Debattkväll
Den 2 maj samlas vi i Bonnierhuset för en stor debattkväll om svensk fotboll vilket är 2023 stora höjdpunkt, och vi känner stolthet över att ha genomfört den. Med teman som barn- och ungdomsträning, damfotboll, 51%-regeln och supporterkultur når vi ut till en bred publik. Expressen TV sänder hela debattkvällen live, och Claes Åkesson gör en lysande comeback som programledare. Det blir en kväll av inspiration, och vi är nöjda pionjärer – eftersom detta event är unikt i sitt slag.
Elitklubbarna
Sommaren tar fart med Fotbollskollo i Mariefred, där profiler som Martin Mutumba och Hedvig Lindahl med flera tränar unga spelare. Vi ser glädjen hos ungdomarna och känner att vi är på rätt väg. När Holmgren Cup senare avslutar veckan, känns allt som en dröm som blivit verklighet. Men vår resa är långt ifrån över. Den 1 september är vi tillbaka på Bonnierhuset för ett strategimöte. Vi har förstått att nya finansieringsvägar är nödvändiga för att säkra vår framtid. Vårt samtal med elitklubbarna ger oss åter mod.
Från ideell till professionell organisation
2023 blir året då Bosse och Anita Petersson fattar beslutet att ViLirare inte kommer att kunna drivas med deras kraft för all framtid. Stiftelsens styrelse börjar skissa på en plan för framtiden och detta är året då vi ansöker om ekonomiskt stöd för att kunna arvodera en verksamhetsledare från 2025. Vi påbörjar arbetet med projektansökningar till bland annat Svenska Fotbollförbundet, ICA-stiftelsen och Allmänna Arvsfonden. Dessa ansökningar kräver tid och noggrannhet – det är inget man hastar ihop på en eftermiddag. Vi lägger ner våra hjärtan i varje ord för att säkerställa att vi kan nå vårt mål.
Parallellt med debattkvällen på Bonnierhuset, har vi gjort otaliga besök hos Fotbollförbundet, SEF, Spelarföreningen, ICA-stiftelsen och Arvsfonden för att lägga grunden för framtida stöd.
Under året delar vi även ut vårt årliga stipendium, som 2023 går till Sebastian Lundbäck, en eldsjäl inom flickfotboll i Östersund.
En annan minnesvärd stund under året är Dalecarlia Cup, en ungdomsturnering där vårt ViLirare-lag deltar. I denna match gör Lolo Chanko 1-0, vilket är ganska stort för honom då han trots sin fina karriär aldrig varit någon målskytt. Men det verkliga minnet är det som ger oss ett av de mest komiska ögonblicken på länge. Lolo skjuter nämligen sitt andra mål, samtidigt som Erkan Zengin skriker till domaren: "Det är straff!" – vilket leder till att målet döms bort. Lolo blir förtvivlad, men kan inget annat göra än titta på när vår målvakt Henrik Strömblad joggar från sitt mål för att ta straffen (vilket tydligen var något Erkan och några till hade bestämt sedan innan). Henke tar i för kung och fosterland och skickar iväg ett skott som flyger högt över ribban och landar i skogen.
-Det här är fotboll! Det kan vara kamp och allvar i stunden och det kan också vara ögonblick som dessa. Som beskriver vår gemenskap och glädjen vi delar i laget. Här finns en lättsam klackspark, men också viljan att vinna tillsammans.
2024 - Vi som brinner för svensk fotboll -
Året är 2024, och här står vi nu, mitt i nuet och omgivna av svensk fotbollshistoria, passion och det engagemang som vår stiftelse byggt upp under årens lopp. Så sent som i augusti tog vi beslutet att från då fram till jul släppa en serie intervjuer med våra mest engagerade ambassadörer. Vi kallar serien Vi som brinner för svensk fotboll. Varje fredag får lyssnarna möta profiler som bland annat Tommy Söderberg, Peter Gerhardsson, Johan Mjällby, Martin Mutumba och Kenta Ohlsson, där de delar med sig av sin passion och kunskap. Det är en unik inblick i hjärtat av svensk fotboll, där varje ambassadör brinner för ett specifikt ämne som de är experter inom.
En av höjdpunkterna är när Martin Mutumba i en intervju med Fabian Nordlund beskriver hur det är att möta motståndare på planen med en mix av humor och skicklighet. "Jag hoppas dina föräldrar inte sitter på läktaren," tänker han, innan han elegant dribblar runt sin motståndare. Det är historier som dessa, levande och färgstarka, som gör intervjuerna speciella och inspirerande för fotbollsfans och nya generationer.
Kenta Ohlsson, en ikon inom fotbollen och välkänd för sin teknik, förklarar att det inte bara är talang utan år av träning och upprepning som skapar en stor fotbollsspelare. Han framhåller vikten av upprepning, att träna om och om igen, tills det som ser ut som medfödd skicklighet egentligen är frukten av hårt arbete och disciplin. Hans berättelse inspirerar, särskilt ungdomar som söker samma väg.
Under året har vi även genomfört vårt årliga kollo där ett tiotal ambassadörer, bland annat Tomas Antonelius, Ulrika Schreber, Bojan Djordjic och Saga Fredriksson, delat med sig av sina erfarenheter och tips. En särskilt minnesvärd stund var när vi bad våra ambassadörer att ställa upp för en frågestund med de unga deltagarna, där frågor om hur det känns att bli utbytt eller att inte bli uttagen på ett lag besvarades med ärlighet och humor.
Framtiden
Detta år markerar även ett avslut för vår verksamhet.
Efter många projektansökningar och ekonomiska utmaningar har stiftelsens styrelse beslutat att lägga all verksamheten på is inför 2025. Men stiftelsen kommer att fortsätta dela ut stipendier så länge stiftelsens medel räcker.
Den 24 november är det dags för stipendieutdelning, och vi avslutar året med en ceremoni för de fyra finalisterna, ett slutgiltigt firande för att hylla de unga som bär svensk fotboll vidare.
Stiftelsen ViLirare kommer att leva vidare, och tanken är att övergå från en verksamhets- och insamlingsstiftelse till en insamlingsstiftelse med syfte att samla in medel till framtida stipendier. Vi behåller vår styrelse intakt och vår unika jury, och om framtiden tillåter oss, kanske vi kan återuppta verksamheten. Men oavsett vad som sker framöver har vi lagt en stark grund som kan inspirera och skapa möjligheter för nästa generation.
Bosse Petersson får avsluta detta kapitel med sina egna ord: ”Det är ett känslosamt avslut, men vi ser tillbaka på allt vi har åstadkommit med stolthet. Och vem vet vad framtiden kan föra med sig – kanske finns det någon där ute som vill stödja vårt arbete och tända elden igen.”