Damfotbollen förtjänar bättre


Av - Jimmy Åkesson -
26-årig kille från Norrköping som uppskattar kombinationen skrivande, fotboll och kaffe. Coachar i dam division 3, håller igång i division 6 och jobbar med kommunikation. Är svag för yttersidor, glidtacklingar och har alltid haft Sami Hyypiä som idol.

Skillnad på toppen och botten? Länge har damfotbollen febrilt fått hävda sig och påpeka att dess utövning inte alls är så ojämn som belackarna vill få det till. Den där överlägsenheten som bara Umeå IK och Djurgården/Älvsjö kunde uppvisa. En gång är ingen gång – men 9–0 lämnar en besk eftersmak.
 

Etiketter: jimmy åkesson

Att FC Rosengård är en titelkandidat med kvalitet att slå samtliga lag i serien är det ingen som varken kan eller kommer att ifrågasätta. Skåningarna har rustat för att återta tronen som svensk fotbolls främsta. Efter Linköpings FCs dubbla SM-guld ryker det nog extra mycket i ugnarna vid Malmö IP. Det som ska smida nya medaljer.
 
Så reste Eskilstuna United söder ut med precis samma drömmar och förhoppningar trots två debacle. Det lag som tog Damallsvenskan med storm för några år sedan. De på redan förhand sargade sörmlänningarna återvände hem med en sådan där pinsam förlust – en sådan som kan hända på juniornivå. Att det sker i den allra högsta serien är ett underbetyg och ett kliv tillbaka.
 
Damallsvenskan och damfotbollen förtjänar bättre än så.
 
Det är klart det är en överraskning. Inte ens hemvändande Anja Mittag själv hade trott på fyra personliga prickar i målkolumnen och Rosengård har nu gjort 13 mål på tre matcher. Eskilstuna ligger på jumboplatsen med minus elva i målskillnad.
 
Det ska inte få hända. Ett lag ska inte få släppa in nio mål mot en allsvensk konkurrent oavsett hur tabelläget ser ut. Jonas Björkgren och Petra Johansson gick officiellt ut på klubbens hemsida och bad om ursäkt för resultatet. Rätt eller fel – det känns lite som att de vill rädda sitt eget anseende snarare än att faktiskt ta ansvar för förlusten. Det kommuniceras helt säkert annorlunda internt men utåt sett verkar det lite desperat att göra det redan efter tre omgångar. De skrev att de växlar upp och det kommer att behövas mer än fysiska offringar för att återhämta sig och bevisa både för supportrarna och de själva vad de kan.
 
En ojämn serie bidrar till sämre konkurrens och i längden att färre lag kan slåss om topplatserna. Det är så fotbollen ute på kontinenten fungerar och trots att Linköping har två raka guld så har de inte sprungit ifrån redan i juni för att på ett lagom avstånd hållit övriga motståndare bakom sig. På samma sätt är det uppfriskande att såväl Piteå, Hammarby och Växjö finns med i toppen. Någonstans finns det ändå en förhoppning om att det ska vara ett helt nytt lag som lyfter Kronprinsessan Victorias pokal när höstmörkret kommer smygande över landets arenor och idrottsplatser.
 
Eskilstuna United kom till Malmö med en rad spelare borta och en nykomponerad backlinje som sattes på prov redan efter en halvminut. Det är saker som spelar in, framförallt mot en sylvass offensiv med enorma erfarenheter från matcher på de högsta nivåerna och de största turneringarna. Eskilstuna är inte 0–9-dåliga och kanske bidrar det till att det än mindre borde blivit just så många mål bakåt.
 
Någonstans handlar det om att bryta ihop, bita ihop och vända en usel start på säsongen. Inte bara för deras egen del – utan för att fortsätta bevisa att Damallsvenskan kan utvecklas och hänga på när Europas ligor upptäckt att tjejer som spelar fotboll faktiskt är värda att lägga energi, pengar och tid på.
 
/ Jimmy Åkesson

Kommentera gärna:

AKtuellt

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln