En historisk påsk


Av - Jimmy Åkesson -
26-årig kille från Norrköping som uppskattar kombinationen skrivande, fotboll och kaffe. Coachar i dam division 3, håller igång i division 6 och jobbar med kommunikation. Är svag för yttersidor, glidtacklingar och har alltid haft Sami Hyypiä som idol.

Två dagar. Fyra matcher. När Nya Idrottshuset i Örebro under påsken fylldes med fotbollsspelare var det idel historiska på den ena blågula sidan. Mot Tjeckien ställde förbundskapten Mufad Bajraktarevic för första gången någonsin upp ett svenskt damlandslag i futsal.
 

Etiketter: jimmy åkesson

En diskussion om vad futsal egentligen är – det som länge varit en vinterlång variant av fotboll, ett five a side-spel för att lätta upp de snötunga försäsongsträningens timlånga intervall-löpningar.
 
Men det var ju ett tag sen. Det var längesen inomhusfotbollen ersattes av det som faktiskt kommit att bli en helt egen sport. I helgen tog den ett nytt steg in på den svenska idrottsmarknaden.
 
17 historiska spelare som för första gången någonsin spelade en futsal-landskap med det svenska emblemet på bröstet. 17 spelare som tog det historiska första krysset – 17 spelare som tog den historiska första vinsten. Allting de gjorde kommer att gå till böckerna. De där sidorna som alltid kommer att kunna bläddras tillbaka till.
 
Det blev 2-2 och 2-1 i dubbelmötet med Tjeckien med en trupp uttagen i januari och ett läger över helgen som var lika kort som intensivt. Det nya och spännande tillsammans med att matcherna var de första inför det stundande EM-kvalet. Det blir också annorlunda när vissa spelare har futsalen som grundpelare medan andra har fotbollen att luta sig tillbaka på. Ytterligare en ingrediens som ska fördelas på rätt sätt under samlingarna. Precis som att en del spelare dubblar fotboll och futsal och en del satsar fullt ut på inomhussporten.
 
Just den tekniken märktes. Den funktionella tekniken mot fötterna på snabba ytor. Kvintetten från Falcao FC visade varför de är regerande mästarinnor i seriespel. Det fanns en annan typ av tanke och ett annat typ av spelsätt – en erfarenhet som kommer och anpassas efter det som spelas. En teknik som generellt saknas hos damfotbollsspelare och som ger ett övertag till dem som klarar av att hantera den.
 
På uppgång och under utveckling – de två idrotterna kommer att distanseras mer och mer från varandra och därför är det bara en tidsfråga innan fler spelare väljer att enbart spela futsal. Vilket i sig inte är konstigare än att välja mellan två andra sporter när det väl behövs. Om du tror att du har större chans att nå långt som handbollsspelare väljer du inte fotboll. Om din spelstil, kunskap och vilja lämpar sig bättre för att nå landslagsklass i futsal och det finns möjlighet att bli bättre där än i den traditionella fotbollen är valet trots allt ganska enkelt. Futsalen kommer däremot aldrig att konkurrera ut fotbollen. Dels av tradition och storlek. Dels av prestige och åtrå. Fotboll är en sommarsport och futsal kommer ett tag till ses som en vintersport. Det ena behöver såklart inte utesluta det andra och det vore dumt att förbjuda någon att välja.
 
Så istället för att leta efter en negativ konkurrens, varför inte se det som att sporterna och de som utövar gynnar varandra? Med två olika typer av teknik och kondition kompletterar träningssätten varandra. Futsalen ger en plats för spelare som passar bättre där, samtidigt som den utvecklar tekniken hos spelare som till vardags håller till på gräsplanerna utomhus.
 
Daniela Chamoun gjorde två mål mot Tjeckien. En spelare som 2008 noterades för fem matcher i Damallsvenskan för Hammarby och med sju U19-matcher på meritlistan för Sverige. Frida Lundblad har gjort över 20 ungdomslandskamper och Nazanin Vaseghpanah fanns med i A-landslandslagets EM-kval 2008 och 2009. Blågul rutin som kommer bli viktig när svensk fotboll nu slår upp dörrarna för någonting nytt. Att det nu arrangeras under förbundets flagg kommer öka intresset. Publiksiffran för damernas två landskamper landade på strax över 500 personer. 500 personer som fick se nya spelare dra på sig landslagsstället och representera Sverige på den högsta nivån. Den siffran kommer att växa.
 
Det blev en historisk påsk – det är bara att lägga i en växel till. Början på något nytt och med potential att bli något större än vad gemene man har koll på. De är tjejerna har visat att det finns futsal-kvalitet att tillgång och satsa på.
 
/ Jimmy Åkesson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln