När våren uteblir väcks drömmar om sommaren.


Av - Joakim Forsell -
Malmöbo med en dröm om att kunna leva på fotbolls-journalistik. Självutnämnd expert på danska Superligan med ett hjärta som brinner för att fotbollen, och världen, borde bli mer jämlik och snäll.

Förutom att helgen innebar ett skifte till sommartid uteblir de stora vårtecknen. Det är påsk om en vecka och jag har inte sett en enda påsklilja, inte en enda tussilago. På alla sätt försöker jag hitta något som leder tankarna bort från kyla och grå moln.
 

Kommentera gärna:

Etiketter: joakim forsell

Jag har till och med vårstädat. Jag har dammsugit, vattnat och tvättat plantor, möblerat om, sorterat garderoben och putsat skor. Flera gånger om.
 
Men utanför fotbollens förtrollade värld är det svårt att hitta glädjeämnen, värme och tecken på att det faktiskt kommer en sommar. Jag håller mig kvar i den världen, ända till jag ser årets första tussilago.
 
Vilken underbar sommar vi ska ha.
 
Det svenska herrlandslaget förlorade mot Chile i helgen. 48 000 åskådare besökte Friends Arena för en träningsmatch i mars. En fantastisk siffra och givetvis ett smart drag av SvFF att möta ett publiklag som Chile. Matchen i sig gav kanske inga tydliga tecken , mer än att det är synd att Chile får vara med, inför sommarens VM i Ryssland.
 
Men en förlust är en förlust och jag tror det är bra för landslaget att åka på den. För min del gör det ingenting om det blir förlust i de två träningsmatcherna i juli heller. Minns förväntningarna som byggdes upp efter 3-0-segern mot Wales inför EM 2016.
 
Kalla mig vidskeplig men jag är av den uppfattningen att ett dåligt genrep är bra för den huvudsakliga uppgiften.
 
Eftersom allt vad vår och värme än så länge uteblir tänkte jag föreslå ett experiment. Slut ögonen (det lättaste är att du gör det efter du läst klart, annars blir det svårt att hänga med..) och föreställ dig hur du följer de svenska gruppspelsmatcherna i sommar. Du kanske är i Ryssland, är hemma framför TV:n eller hänger framför en storbildsskärm i någon soldränkt park.
 
I min värld går det inte föreställa sig en turneringssommar med dåligt väder. Därför ser jag framför mig långa dagar i Folkets Park i Malmö i sommar. Fotboll på storskärm, trevligt umgänge och någon form av picknickliknande mat- och dryckesintag under en månads tid.
 
Om ingen erbjuder mig ett jobb på plats. Då drar jag direkt.
 
Efter en fin start mot Sydkorea, seger 3-1, väntar Tyskland på midsommardagen, lördagen den 23 juni. Matchstart 20.00. På förhand ser jag framför mig hur det här blir hela gruppspelets höjdpunkt för egen del. En lång dag i solen, en engångsgrill, ljummen öl på burk och kanske ett par dopp i havet innan cykelturen till Folkets Park. Gårdagens blomkransar sitter fortfarande kvar på huvuden runt om i parken. En glödande stämning och förväntan framför storbilden. Tusentals människor i gula och blåa tröjor.
 
Eftersom Tyskland besegrade Mexiko i första omgången och det under eftermiddagen blev oavgjort mellan Sydkorea och Mexiko ser möjligheten för åttondelsfinal ljus ut.
 
Den tyska maskinen går till halvtidsvila efter mål av Tomas Müller. 0-1. Den positiva tankegången blir allt mer negativ under pausen. Nu måste vi slå Mexiko. Det gör vi inte. Nu är det kört, var det här allt?
 
Nej.
 
Mörkret har börjat falla över parken, men det är fortfarande varmt. Det dröjer säkert en timma innan tjocktröjan behövs. Stämningen har börjat bli bättre igen. Oväntat nog är det Sverige som börjat bäst efter paus.
 
60 minuter spelade. Frispark för Sverige, bara ett par meter utanför straffområdet.
 
Emil Forsberg, som såg blek ut under genrepen inför VM, men briljerade och gjorde ett av målen mot Sydkorea stegar bakåt. Han andas ut, löper mot bollen och vobblar in 1-1. Jublet vet inga gränser på den stora gräsplätten. I bakgrunden hörs ljud från bilar som tutar. En lätt kylande vind kysser kinderna när vi dansar och firar.
 
Matchen slutar 1-1. Inte ens i mina finaste fantasier kan Sverige slå Tyskland. Det finns ju gränser på önsketänkande.
 
Den avslutande gruppspelsmatchen spelas på en onsdag. Klockan 16. För stämningens skull hoppas jag det stämmer att fler tar semester under en stor fotbollsturnering.
 
På storbildsskärmen gör Sverige en kanoninsats. Mexiko besegras med 1-0 efter ett straffmål från Andreas Granqvist. Samtidigt spelar Tyskland oavgjort mot Sydkorea och Sverige vinner gruppen.
 
I åttondelsfinalen väntar uppstickaren Costa Rica som återigen lyckas ta sig förbi gruppspelet i ett världsmästerskap.
 
Nu är det din tur att sluta ögonen. Hur det går i din turnering vet bara du. Och det är ju det som är så härligt. Innan allt börjar kan det gå precis hur som helst.
 
Ta hand om er,
/Joakim Forsell

Aktuellt just nu

Vilirare-golfen 30 maj på Salems GK

Limpar Camp - Anmälan är öppen

Bli medlem i ViLirare for Friends - läs mer

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln