Våga stick ut


Av - Marcus Lindén -
Fotbollstränare med erfarenheter ifrån Enskede IK och Älvsjö AIK. Arbetar nu dagligen med ungdomsfotboll i AIK. Konsumerar all fotboll och i synnerhet den som spelas i Sverige. Utforskade under vintern den Sydamerikanska kontinenten.

Nedräkningen till Allsvenskan fortsätter. Två finallag är nu korade i Svenska Cupen och det återstår snart bara en vecka tills serien är igång. Ett årligt vårtecken är också den allsvenska upptaktsträffen - som gick av stapeln i onsdags. Där var allt sig likt. 
 

Etiketter: marcus lindén

Detta event arrangeras enbart för klubbarnas skull. Jag tycker tanken kring detta är väldigt god. Det är en utmärkt möjlighet för exakt alla klubbar att få sin tid i rampljuset. Hela den svenska fotbollsjournalistkåren närvarar och alla har lika mycket tid. Ett ypperligt läge att visa upp sig. 

Tyvärr var allt sig likt i en negativ bemärkelser. Stockholmsklubbarna behöver dock i ärlighetens namn inte säga så mycket för att det ska bli intressant. AIK får ständigt frågan om de kan ta upp kampen med Malmö - där svaret alltid är att de ska ikapp. Özcan Melkemichel och Bosse Andersson är bara genom sin karisma och sina olikheter sevärda. 

Så är dock inte fallet i alla lag. Alla lag har inte sin "USP". Alla klubbar har inte resurser att värva etablerat och namnkunnigt och får därför inte den enklaste typen av uppmärksamhet. Det betyder dock inte att det är slut på möjligheter. Konkurrensen om att sticka ut är inte skyhög. 

Alla lag vill kontrollera bollen. Få lag ville utveckla hur det skulle gå till. Få ville prata om saker som sker utanför sidlinjerna. Ingen verkade egentligen lagt mer än en kvart på presentationerna och vissa ville knappt vara där. Detta gav egentligen ingen någonting. Så antingen lägger vi det åt sidan, älskar vår liga ändå och inväntar seriestarten - eller så ställer vi högre krav.

Det blir dumt att dra en generell bild över alla mindre klubbar, men det klagas årligen på sina håll på att för mycket fokus läggs på storklubbarna. Där har jag aldrig hållit med förutom i enstaka fall. För i många sammanhang gör klubbar ett val när de betraktas som ointressanta. Agerar man likgiltigt, blir inställningen till det också likgiltigt. 

Varför ska klubbarna bry sig om vad journalister tycker? Detta är dock viktigare än så. Det finns alltid de som kommer vara 100% på alla bortamatcher och som köper årskort de kommande 20 åren. Men alla fungerar inte så. Vissa behöver se ett driv och en vilja. Inte i resultat eller resurser, men något som sätter dem på kartan och som visar något att stå för. 

Norrköping, Elfsborg och Kalmar. Ni är några av dem jag vänder mig till. Gör er inte ointressanta och lägg lite engagemang nästa år. Ta hand om dem supportrarna ni har och ta vara på era tillfällen i rampljuset. Det spelar en väldigt stor roll i längden. Ingenting kommer gratis.

/Macus Lindén

Kommentera gärna:

Aktuellt just nu

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln