Bästa Premier League på många år

Av - Marcus Lindén -
Fotbollstränare med erfarenheter ifrån Enskede IK och Älvsjö AIK. Arbetar nu dagligen med ungdomsfotboll i AIK. Konsumerar all fotboll och i synnerhet den som spelas i Sverige. Utforskade under vintern den Sydamerikanska kontinenten.

Allting har inte varit frid och fröjd på de brittiska öarna under de senaste åren. Intresset har knappast minskat och pengarna har ökat ytterligare, men ligan har knappast varit friktionsfri. Underprestationer i Europa, tal om död stämning på läktarna och förvirrade mittenklubbar som tävlar i vem som kan ta flest dåliga beslut.
 

Etiketter: marcus lindén

I vissa sammanhang är allt sig likt. Watfords avsked till Marco Silva påminde oss alla om hur snabbt det går i dagens fotboll, och att det faktiskt är i England det är tydligast numera. Klubben tar inget ansvar, hänger tränaren vid lite motgång - och skyller på någon annan samtidigt. I detta fall Everton. 

Alla klubbar agerar knappast på ett tillräckligt bra sätt, men den kravbilden blir nästan orimlig. Vilken effekt pengarna fått och hur många som lätt tappar bort sig där, det vet vi redan. Det som däremot är konkret är att flera viktiga komponenter har fungerat denna säsong. Jag tycker verkligen om årets Premier League.

Manchester United, Liverpool och givetvis Manchester City har hittat mera rätt. Det finns en röd tråd och de vinner flera matcher. Även om det var supercharmigt när Leicester vann ligan, säger det något om övriga. Det ska inte vara möjligt. Kravbilden kanske uppfattas som låg från en objektiv, men kvaliteten är bättre. Det är ganska viktigt.

Titelstriden är död, men att följa Manchester Citys Europaslutspel är extremt intressant. Bakom dem finns fyra lag som kan sluta tvåa, och en kommer inte att nå en topp fyra-placering. Om Chelsea missar, hur påverkar det sommarens rekrytering av en ny tränare? Tappar Liverpool någon av sina stjärnor om de missar? Orkar Tottenham i så fall hänga med även nästa säsong? Det kommer att ställas ett par frågor kring laget som misslyckas.

Everton, Watford och även Leicester går inte ut med några höga betyg, trots att de lär sluta på relativt höga placeringar. Det var snarare tidigare felval som räddades upp på ett acceptabelt sätt med förhållandevis bra trupper. Dessa lag är dock få. Färre kommer undan enkelt, och det blir därför färre lag i ett ingenmansland. Sådant får ligan att leva. 

Åtta lag riskerar att åka ur. Detta kan bli kaotiskt. De fem nedersta lagen är samtliga lag som spelade Premier League förra säsongen. Det bevisar också jämnheten, och det är på ett vis tragiskt att Crystal Palace och Southampton hamnat i denna verklighet. Men kraven har höjts och vi har extrem spänning att vänta.

Mitt svar på var den högsta kvaliteten finns är alltid Spanien. Så är fallet även denna säsong. CL-vinnaren kan mycket väl vara spansk. Flera klubbar där är klart bättre än flera från Premier League, trots mindre pengar. Men än sen då? Premier League blev omsprunget på kvalitet redan för flera år sedan. 

Ligan behöver leva in i det sista, och det är inte beroende av Manchester Citys dominans. Klubbar behöver både våndas och drömma hela vägen in i maj. Att Huddersfield kommer upp som en underdog och överpresterar, med dessutom bra inramning, gör sitt. Att Liverpool visar ambition och identitet, gör också sitt. Årets Premier League visar upp sig från en ganska fin sida.

/Marcus Lindén

Kommentera gärna:

Aktuellt just nu

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln