Tävlingsmatchernas betydelse


Av - Jimmy Åkesson -
En 25-årig kille från Norrköping som uppskattar kombinationen skrivande, fotboll och kaffe. Jobbar med media och kommunikation för IFK Norrköping på både dam- och herrsidan. Är svag för yttersidor och har alltid haft Sami Hyypiä som idol.

Svenska Cupen är upplåst och öppen och tävlingssäsongen har puttrat igång. Det börjar känns lite mer på riktigt. Nu när bussresorna till småorterna börjas fylla på och de allsvenska lagen ska till idrottsplatser de inte tidigare hört namnet på.
 

Etiketter: jimmy åkesson

Bortsett från de där vanliga lagen som alltid är med i stundande cupspel så finns det föreningar som får lite extra publicitet. De där som ingen trodde skulle nå gruppspel. Förra året var det Vänersborg som överraskade – i år heter ett av division 2:s hopp Tvååker. Det är till Övervi både IFK Norrköping och Helsingborg ska resa. Det är alltid intressant att följa dem som på förhand ser ut att vara en underdog. I år kan det bli likadant på damsidan.
 
För första gången spelas ett gruppspel även där. Det kommer antagligen bli Rosengård och Linköping när finalen väl ska spelas – men precis som på herrsidan ger det mindre lag möjligheten att få kvalitativa matcher tidigt på säsongen. Att det i tre av fyra grupper finns lag som inte spelar i allsvenskan kan bli ett lyft och ett sätt att möta nya lag och få andra typer av motstånd de inte är van vid i seriespelet. Som IK Uppsala (Elitettan), Älvsjö AIK (division 1), Qviding (division 1) och Lidköping (Elitettan).
 
Om spelarna på planen vässar formen så är det en chans för supportrarna att börja slipa på en ny säsong. Ett startskott för att ytterligare en säsong inte missa en enda matchminut av det lag man följer. En uppvärmning som dels gör att tävlingssäsongen blir längre och uppehållet kortare – dels en uppvärmning inför Allsvenskan och det där som de ser fram emot som mest.
 
För Damallsvenskan som ständigt kämpar för att dra publik kan tidigare tävlingsmatcher som faktiskt gäller någonting också locka publik till arenorna. Grupp fyra öppnade cupen med ett Stockholms-derby mellan Djurgården och Hammarby och gav en försmak för två lag som kommer ställas mot varandra i seriespel. Nog kan det också bli en tändning inför just det mötet. Jodå – favoriterna vann. Eskilstuna vann, Kvarnsveden vann, Rosengård vann och Linköping vann. Men det är alla matcher som i slutändan kan betyda en titel.
 
För Östersund var den där titeln starten på det Europaäventyr de just nu är mitt inne i. I fredags rullade de igång 2018 års upplaga av Svenska Cupen genom att hemma manövrera ut den ljusblåa allsvenska nykomlingen från palmernas stad. På torsdag välkomnar de Arsenal till nordligare breddgrader.
 
Med facit i hand så blev omläggningen av cupen en statushöjare och förhoppningsvis kan damernas dito följa samma väg. Fler tävlingsmatcher höjer nivån och intresset. Det kan ingen få för mycket av.
 
/ Jimmy Åkesson

Kommentera gärna:

Aktuellt just nu

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln