Hand eller fot - kollektivet vinner i längden
Under den förra helgen hade jag förmånen att på plats i Zagreb beskåda svensk handbolls verkliga internationella uppvaknande, efter över ett decennium i framgångsmässig skugga. Må så vara att det spanska 5-1-försvaret grusade de svenska gulddrömmarna abrupt i andra halvlek av EM-finalen, men likväl var bara resan dit ett kvitto på att svensk handboll kan och kommer bli att räkna med i framtiden.
Framgångssagorna på personligt plan som går att lyfta fram är många.
Jim Gottfridsson, spindeln i nätet, som så sent som november knappt kunde gå och som två månader senare var hjärnan i en offensiv som gång på gång tvingades till personella rockader. Jesper Nielsen, slitvargen och rutinen, som i sin linjeroll var det naturliga länken och referenspunkten i försvar och anfall.
Mikael Appelgren och Andreas Palicka som roterade i målet, som höll lag efter lag på stång när de höll lika stängt som en norsk butik på en söndag. Eller Linus Arnesson, talangen som hamnade snett och hittade tillbaka, och som fick ikonen Magnus Wislanders tårar att rinna med sitt patenterade känguruhopp och matchvinnande mål mot Danmark.
Men likväl är alla dessa individuella, anmärkningsvärda, prestationer främst pusselbitar i det orubbliga kollektiv som den isländske förbundskaptenen Kristján Andrésson byggt upp inför mästerskapet i Kroatien. En grupp som trivs med varandra, som fullständigt litar på varandra oavsett erfarenhet och rutin, och som alltid lyfter gemensamt för att hitta framgång.
Ett svenskt kollektiv.
Ett svenskt kollektiv – ni kanske känner igen den termen från en viss annan sport och ett visst annat landslag?
I sommar ska, som ni säkert vet, Sverige spela fotbolls-VM i Ryssland, efter en frånvaro från just den mästerskapsscenen på över ett decennium. Detta tack vare just det kollektiv som förbundskapten Janne Andersson byggt. Som besegrade ett vilset Italien i ett avgörande playoffmöte. Som mot alla odds på pappret hamnade före ett ännu mer vilset Nederländerna i kvalgruppen dessförinnan.
Emil Forsbergs tekniska briljans, Andreas Granqvists glödande hjärta och Ola Toivonens slit hade så klart alla en del i framgången. Men likväl var även de pusselbitar av något desto större.
Den stora skillnaden ligger egentligen i att det svenska handbollslandslaget har potentialen att skapa en världsdominerande framtid. Jim Gottfridsson pratade efter matchen mot Spanien om en långsiktig plan där man först på hemma-EM 2020 ska ta det där absoluta klivet tillbaka i finrummet. Och potentialen finns, när 2018 års yngsta slutspelslag samlat på sig ännu mer rutin och kvalitet, med det sensationella silver man tog i Zagreb som en första studsbräda.
I fotbollslandslaget kanske det inte finns samma framtidsmässiga utvecklingspotential sett till ålder och individuell kvalitet, eller för den delen samma förutsättningar att tampas i en världstopp i flera år framöver.
Oavsett säger Andrésson och Andersson mer eller mindre samma sak genom sina verk – att ett sammansvetsat, harmoniskt kollektiv kan nå oanade höjder.
/Makoto Asahara
Kommentera gärna:
Aktuellt just nu
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Alma » Tränare som favoriserar spelare förstår inte ledarskapets fundament: ”Hej, jag heter Alma och jag spelar fotboll i en klubb som har vunnit allsvenskan..”
-
Johan » Tränare som favoriserar spelare förstår inte ledarskapets fundament: ”Riktigt bra artikel och viktigt Mvh Johan Liljeros Holmgren Golfchef & PGA Trä..”
-
Maria Degerlund » Fantastiskt att äntligen få titta på fotboll igen! : ”Min man hade för vana att alltid sms:a och fixa datum med sina gamla vänner inkl..”
-
Vera » SEXTON DRÖMMAR OM EN FINALKVÄLL I MADRID: ”Mitt 20-åriga äktenskap välsignat med fyra barn var på väg att gå sönder efterso..”
-
Tessa » Lycka är när tiden inte existerar: ”om du har problem i ditt äktenskapshem och vill ha en snabb lösning råder jag di..”
Bloggarkiv
- ► 2020 (130)
- ► 2019 (213)
- ► 2018 (196)
- ► 2017 (239)
- ► 2016 (261)
- ► 2015 (260)
- ► 2014 (101)
Länkar
Etikettmoln
sladjan osmanagic ingela armbro rune larsson thorbjörn friberg rasmus boman nicklas jönsson christian stolpe nils montan-lund samuel abrahamsson söndagskrönikören rickard johansson journalisten helgkrönikören helgkrönikör johan videll gästkrönikör tomas hermansson mästaren gästkrönikören marcus lindén tisdagskrönikören onsdagskrönikören fredrik finnebråth jimmy åkesson torsdagskrönikören måndagskrönikören fredagskrönikören joakim forsell tränaren supportern spelaren ronald åman robin gustavsson makoto asahara lördagskrönikören nörden henrik strömblad daniel collin viking peterson lisa ek gunnar persson poddrepris daniel souza bosse petersson curt einarsson björn bettner