Distriktsförbundet som slirar på sanningen
Av torsdagskrönikören - Nils Montan-Lund
Ett av Sveriges fotbollsdistriktsförbund har gått, tycker man själva, i bräschen för svensk fotbolls utveckling. Detta främst genom att ta bort uttagningarna till distriktslagsläger och i stället låta de som vill delta. Det här är en av åtgärderna som man hoppas ska minska antalet spelare som väljer att sluta med fotbollen i ungdomsåren.
Distriktsförbundet har också varit väldigt pigga på att synas medialt och att sälja in sin nya riktning. Man önskar att fler distrikt följer deras exempel och har även kunnat vara med och påverka på nationell nivå med sina idéer.
Ju mer man sätter sig in i detta, desto mer förbryllad blir man dock. Ganska snart framträder nämligen en bild av att detta distriktsförbund i allra högsta grad har valt sin egen sanning. Det är i alla fall lätt att göra den tolkningen. Man trycker hårt på argumentet om barn och ungdomars självkänsla. Inte minst understryker man det med citat: ”Alla är överens om att självkänslan är viktig för våra barn!”. Det vågar man väl ändå inte säga emot, eller?
Psykologen Martin Forster har skrivit en bok om självkänsla och höll på med en uppföljare när han gjorde en upptäckt: Många studier gick stick i stäv med den allmänna uppfattningen vars känslosträngar detta förbund spelar på. Det visade sig att god självkänsla inte är en nödvändig förutsättning för välmående. Vissa forskare varnar till och med för att jakten på självkänsla kan göra mer skada än nytta.
- Problemet är att om man blir för upptagen av att hela tiden utvärdera sitt eget värde, riktar man fokus inåt i stället för att vända sig ut mot omgivningen och låta sig uppslukas av aktiviteter och relationer – vilket är det som får oss att må bra och utvecklas i längden, säger han till DN.
Jag har själv läst en del på ämnet och kan bara tolka det på två sätt: det här distriktsförbundet har missuppfattat begreppet självkänsla, alternativt valt en egen sanning. Den moderna forskningen säger inte det som det här förbundet påstår. Alla är således inte överens om att självkänslan är viktig för våra barn. Det kan ju inte vara ett förbunds uppdrag att driva en kampanj för sina egna ideologier och dessutom med rena falsarier.
Visst finns det de som hävdar att självkänsla är nyckeln, men de blir färre och färre i takt med att den moderna vetenskapen uppdateras.
Än mer anmärkningsvärt är när man presenterar en studie på tidig specialisering (som ett argument emot detta) i ett av sina dokument gjord på CGS sports (centimeters, grams, seconds). Studien handlar alltså INTE om bollsporter, eller andra tekniksporter heller för den delen. I studien kan man även läsa att om man sysslat med fler idrotter varken skiljer man sig mellan försöksgrupperna, eller förutser framgång.
Studien i sig mäter dessutom inte ”specialisering” eller ”allsidig träning” utan genomsnittligt antal träningstimmar. Detta är självrapporterat av idrottare efter att de nått eliten. Hur många av dem tror ni kan ta gift på att de minns exakt hur många timmar de tränade som 12-åringar?
Nämnda distriktsförbund har alltså antingen missförstått å det grövsta, eller så har man helt enkelt hittat på, för att få stöd för sina tankar och idéer. Det är i mina ögon över huvud taget inte acceptabelt att ett förbund agerar på ett sådant vis. De ska naturligtvis förhålla sig objektivt till rådande vetenskap. Och var detta inte ett medvetet val, inte ett försök att sälja in sina idéer, utan frukten av okunskap är läget minst lika bekymmersamt.
Läs mer:
Distriktsförbundets presentation i dokumentform: http://d01.fogis.se/svenskfotboll.se/ImageVault/Images/id_133623/scope 0/ImageVaultHandler.aspx160127093904-uq
Studien Late specialization in cgs sports: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21401722
/Nils Montan-Lund
Senaste inläggen
Arkiv
- ► 2020 (130)
- ► 2019 (213)
- ► 2018 (196)
- ► 2017 (239)
- ► 2016 (261)
- ► 2015 (260)
- ► 2014 (101)
Etikettmoln
sladjan osmanagic curt einarsson bosse petersson rasmus boman thorbjörn friberg nicklas jönsson christian stolpe nils montan-lund viking peterson söndagskrönikören rickard johansson journalisten helgkrönikören robin gustavsson johan videll gästkrönikör tomas hermansson mästaren gästkrönikören marcus lindén tisdagskrönikören onsdagskrönikören fredrik finnebråth jimmy åkesson torsdagskrönikören måndagskrönikören fredagskrönikören joakim forsell tränaren supportern spelaren ronald åman helgkrönikör makoto asahara lördagskrönikören nörden henrik strömblad daniel collin samuel abrahamsson lisa ek gunnar persson daniel souza poddrepris rune larsson ingela armbro björn bettner