Fotbollssäsongen är långt ifrån över

Av Supportern  -  Leonard Jägerskiöld Nilsson

Allsvenskan är hemdefilerad av Malmö. Superettan är avgjord av både Sundsvall och Hammarby samt att Division 1 har skickat upp sina representanter till nästa år. Vad gör man nu då, när all den svenska elitfotbollen sedan ett par dagar är färdigspelad?
 


Livet som fotbollssupporter är inte lätt. Mitt under brinnande säsong lider du stora kval och åker en veritabel bergochdalbana beroende på ditt favoritlags prestationer (såtillvida du inte håller på MFF). Men allt det lidande som en säsong kan orsaka (degradering inkluderat) är inget i jämförelse med den svenska seriens slut. När det bara tar stopp och ett brutalt fotbollsmörker infinner sig. När man helt plötsligt inser att det är fem månader kvar till den allsvenska premiären. Tur då att det finns annan fotboll att se, följa och förundras av. Tur att fotbollen finns även utanför Sverige.

Under de mörka vintermånader som är att vänta (där de svenska spelarna kommer att varva solsemestrar i Dubai med försäsongsträningar i Bodens snötäckta backar) kan vi, supportrarna, istället vila ögonen på annan fotboll än vår egna. På den europeiska. Lyckligtvis är den europeiska säsongen fortfarande i full gång och är så utan större avbrott ända fram till juni. Det vill säga fotbollsdramaturgi så det räcker och blir över från kontinentens alla hörn. Själv arbetar jag å Eurosports vägnar med synnerligen underskattade Bundesliga men det hindrar mig inte från att följa folkhemstraditionens Premier League, finsmakarnas Serie A, storlagsantagonisternas La Liga eller den franska fotbollens finrum Ligue 1 (som faktiskt är mer än bara Zlatan Ibrahimovic). Ligor som alla tillfredställer ordentligt när fotbollen på hemmaplan går i ide.

För en svensk fotbollssupporter handlar vinteruppehållet om att överleva. Om att klara sig till försäsongsfighterna, cupmatcherna och den till våren annalkande seriepremiären. Att ta sig ända dit gör man genom att följa de tidigare nämna europeiska ligorna då de, precis som Allsvenskan, bjuder på dramatik, energi och framförallt värme i den svenska snöyran. Om dessa ligor, mot all förmodan inte skulle räcka, finns det alltid två närstående landskamper att se fram emot (även om det svenska landslaget ofta lämnar en del att önska) samt att tiden för svenska övergångsrykten är nu. Så sent som igår briserade nyheten om Henrik Larssons flytt över den sydsvenska slätten som en bomb i både lokaltidningar och nationella tabloider.

Under denna period kommer vi även få svar på hur mycket Malmö FF Markus Rosenberg är, vart Johan Larsson flyttar, om Nabil Bahoui kan hitta ut i det europeiska finrummet och om David Accam är mogen en utlandsflytt eller ej. Så var inte oroliga. Bara för att Allsvenskan är slut är fotbollen inte det.

Etiketter: supportern

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln