”Money's too tight to mention”

Av - Ronald Åman -
Ronald Åman ”Sveriges Franz Beckenbauer” är född 1957 och spelade under sin karriär i ÖSK och Djurgårdens IF. Rolle var uttagen i Sveriges trupp vid fotbolls-VM 1978 i Argentina. Han gjorde sju A-landskamper. Idag skriver han kåserier och krönikor om fotboll och är medförfattare till boken ”Idrottsplatsen i våra hjärtan”. Rolle är en av ca 550 ambassadörer i nätverket ViLirare.Utrycket visar att det handlar om en dålig ekonomisk situation. Här har svenska klubbar med bevisligen dålig ekonom olika sätt att behandla krisen. Helsingborg väljer att – som tidigare – att vara öppen med sin svåra situation. Det är inte första gången HIF vädjar om ekonomisk hjälp. 2003, när skuldbördan uppgick till 59 miljoner kronor, fick man hjälp av staden och banker samtidigt som kommunen gick i borgen för ett lån.
 

Etiketter: ronald åman

Ordföranden i HIF, Krister Azelius, säger att man inte kommer att överleva av egen kraft.      I förra veckan träffade HIF-ledningen representanter för samtliga politiska partier i Helsingborg. Kommunens högsta tjänstemän var också med på mötet. Azeluis hävdar att det krävs 40 miljoner kronor för att täcka underskotten de närmaste tre åren.

En klubb som väljer att tiga om sin situation är Östersunds FK.

Kommer ÖFK ens överleva hela 2020? Den ekonomiska krisen har länge varit ett faktum och Corona-situationen har så klart förvärrat läget än mer. Ju fler matcher utan publik desto tuffare kommer det bli och det går inte att utesluta ett scenario där klubben försätts i konkurs.

Alla är till salu och tidigare i våras skrev man upp värdet på truppen med 60 miljoner kronor för att återställa det egna kapitalet. Frågan är vem som kan locka till sig köpare? Om 20-årige Attah Kadiri kan bidra med en del mål är han en möjlig försäljning och han visade mot svagare motstånd i cupen att han kan få till det.

Man har fortfarande en stor trupp och det kommer framför allt att handla om att försöka minska den. Kostnaderna är för höga och det finns inte utrymme för nyförvärv om det inte följer ett sponsoravtal som när Bakr Abdellaoui kom till klubben.

Det hårt ekonomiskt pressade Östersunds FK presenterade helt plötsligt ett nyförvärv till klubben. Det är den finsk-marockanske mittfältaren Bakr Abdellaoui som skrivit på för Östersund som fri transfer, nu visar det sig att Bakr:s pappa sponsrade övergången. 

Det är ett företag med bas i Dubai och Saudiarabien som har gått in och sponsrat Östersund med pengar i samband med en övergång som gjorts. Detta visar sig vara i samband med den nyligen presenterade Bakr Abdellaouis övergång.

Företaget som sponsrat övergången är Mbuzz Sport och nu visar det sig att
Bakr Abdellaouis pappa är vice ordförande i företaget. Detta är något som Östersund dementerar men Östersunds-posten uppger att tagit del av en faktura på 45 000 kronor till Östersund från Mbuzz Sport som styrker att företaget ska ha sponsrat klubben i samband med övergången.
Bakr Abdellaoui kommer senast från Real Balompédica Linense i spanska tredje divisionen, där blev det totalt 11 matcher.

I mångt och mycket det som inte händer på planen. Så har det varit med ÖFK de senaste åren och 2020 lär inte bli något trendbrott. Hovrätten ska framöver ta sig an härvan runt klubbens förre ordförande Daniel Kindberg och ÖFK:s ekonomiska läge kommer säkert leda till en hel del rubriker.

/Ronald Åman

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln