Mardrömmen som blev verklighet

Av - Ronald Åman -
Ronald Åman ”Sveriges Franz Beckenbauer” är född 1957 och spelade under sin karriär i ÖSK och Djurgårdens IF. Rolle var uttagen i Sveriges trupp vid fotbolls-VM 1978 i Argentina. Han gjorde sju A-landskamper. Idag skriver han kåserier och krönikor om fotboll och är medförfattare till boken ”Idrottsplatsen i våra hjärtan”. Rolle är en av ca 550 ambassadörer i nätverket ViLirare.Heyselstadion, 29 maj 1985. För exakt 35 år sedan upplevde jag och miljontals andra TV-tittare en direktsänd katastrof.
 

Etiketter: ronald åman

TV-tittare runt om i världen ser fram emot Europacupfinalen (föregångare till Champions League) mellan Liverpool och Juventus på nationalarenan i Bryssel.

När sändningen börjar får de veta att avsparken är försenad. Ingen kan svara på om matchen ens kommer att spelas.

Några timmar senare är de flesta överens om att den aldrig borde ha blåsts igång av den schweiziske domaren André Daina. Samtidigt som han gör det identifieras och räknas de döda och skadade. Antalet omkomna fastställs senare till 39, de flesta italienare. Men även belgare, fransmän och en nordirländare finns på listan över fotbollssupportrar som mister sina liv på sektion Z. Närmare 600 skadas, flera allvarligt. Fotbollsvärlden är i chock.

Det hade varit stökigt runt om i Bryssel långt innan Heyselstadion förvandlas till ett slagfält och en dödsfälla. Natten har varit svår, dagen också. Inbrott, antastanden, våldtäkter och rån runt om i staden hade förekommit.

Klockan är 19.08 när supportrar till Liverpool vräker stenar, fyrverkeripjäser och andra föremål mot den neutrala läktarsektionen dit många italienare och ett mindre antal engelsmän köpt biljetter. Bara ett staket skiljer sektionerna åt. Det rivs ned och engelsmän väller in på den neutrala sektionen. Det är bråk och slagsmål men det lugnar ned sig och fansen återvänder till sina tidigare platser. Men snart bryter helvetet lös.

Engelsmän går till ny attack, brutalare och mer samordnat. De italienska fansen drabbas av panik, flyr mot Juventus läktarsektion men många hamnar i en återvändsgränd, tryckta mot en mur. Den rasar.

Några minuter senare ligger livlösa kroppar om varandra. Många som klarat sig undan rasmassorna eller som undgått att bli nedtrampade flyr ned till planen. Snart är de några tusen.

Först nu reagerar den belgiska polisen. Trots garantier om att säkerheten skulle tas på största allvar är för få poliser inne på arenan. Ett 20-tal beridna poliser kommer in på arenan och de rör sig mot kurvan nedanför sektion Z. I högtalarna vädjar speakern efter frivillig sjukvårdspersonal.

Klockan har blivit 19.50 och kravallpolis väller in på arenan. För sent. Katastrofen är redan ett faktum och ambulanserna kör fram och tillbaka till Bryssels sjukhus. Åskådarna nere på gräset uppmanas av polisen att lämna planen. Åtskilliga italienare återvänder inte till ståplatsläktarna utan tar sig upp på bland andra huvudläktaren, till pressläktaren och hedersläktaren. Det är fullt kaos.

20.27 kommer Juventusspelarna in på planen. De försöker mana sina supportar till lugn och besinning, men i stället springer flera fans in på planen igen och det blir nya bråk med engelsmän. Spelarna återvänder efter några minuter till omklädningsrummet.

TV-sändningarna börjar och det går upp för världen vad som pågår på Heyselstadion. Arne Hegerfors kommenterar dramat i SVT. Han är förfärad, arg och ledsen. Det är hans värsta stund under alla år som uppskattad kommentator.

Vidden av tragedin på sektion Z börjar klarna. Trots det fattas beslutet att finalen ska spelas om ordningen återställs. Beslutet kommer senare att få hård kritik, men också förståelse. Ingen kan säga vad som skulle ha hänt om matchen ställts in.

Medan tungt beväpnade poliser anländer och grupperas runt om och inne i arenan får lagen beskedet att förbereda sig för avspark. 21.30 talar lagkaptenerna Phil Neal (Liverpool) och Gaetano Scirea (Juventus) till sina landsmän och vädjar om lugn. Tio minuter senare blåser André Daina för avspark, två timmar för sent.

Själva matchen vann Juventus med en 1–0 via en tveksamt dömd straff. Vem minns det?

Bakgrund till katastrofen: Huliganismen, främst i England, hade varit på stark frammarsch sedan slutet av 1970-talet, men internationella matcher på neutral plan hade i stor sett varit fredade från omfattande oroligheter. Uefa, arrangörerna och belgiska myndigheter hade fått varningar inför Europacupfinalen i Bryssel dit mängder av Liverpool-fans tagit sig den korta resan från England.

Konsekvenser: Engelska klubbar stängs av från alla europeiska cuper under fem år. Fotbollen och politikerna drar ett streck i sanden. Tragedin på Heyselstadion blir en skiljelinje. Ståplatssektionerna reduceras till förmån för sittplats, övervakningen intensifieras, biljettförsäljningen blir mer kontrollerad, alkoholförsäljningen mer restriktiv, straffen för fotbollsrelaterat våld hårdare. I finalens efterspel dömdes 14 engelsmän till fängelse för dråp. Dock avtjänades enbart hälften av dessa i verkligheten.

/Ronald Åman

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln