Den sista gyllene generationen Av - Rickard Johansson -
Mitt namn är Rickard Johansson och jag är en fotbollsnörd som har förmånen att jobba med fotboll som huvudtränare för IF Sylvias division 1-lag och inom IFK Norrköpings organisation.  

Igår nåddes jag av en mycket tråkig nyhet att en otroligt uppskattad idrottspersonlighet gått bort, 81 år gammal och denna krönika är en hyllning till denna person och till alla andra eldsjälar som är så viktiga för idrottens existens. 
 

Etiketter: rickard johansson

Jag pratar om den sista gyllene generationen, då menar jag inte samma gyllene generation så som Portugals landslag med Luis Figo i spetsen, eller Spaniens dito med Iniesta och Xavi, eller Sveriges gyllene hockey-generation med Sundin, Foppa och Lidström. Nej, jag pratar om den sista gyllene generationen av ideella eldsjälar, de personerna som arbetar ideellt, som gör ett stort och viktigt arbete, personer vars arbete som kanske aldrig uppmärksammas eller uppskattas förrän personen är borta. 

Dessa personligheter sköter material, tvättar kläder, klipper gräsmattor, säljer lotter, tar emot motståndare, fixar fika till domarna, de gör allt jobb för att en förening ska fungera men känslan är att vi är inne på den sista gyllene generationen av eldsjälar. 

Den tiden när eldsjälarna la ner stora delar av sitt liv på en förening utan att få mer än glädje och gemenskap tillbaka är snart förbi, dessa eldsjälar går ur tiden, blir för gamla och det fylls inte på med några yngre förmågor som ställer upp på samma sätt, nu krävs det lön och ekonomisk ersättning för allt jobb som ska göras, om 10 år så är nog den sista gyllene generationen av eldsjälar helt borta. 

Det kan ge ödesdigra konsekvenser för idrotten för dessa personer är livsviktiga för att föreningslivet ska fortsätta fungera. Tänk då om varje klubb ska behöva betala fullt för den typen av arbete som dessa eldsjälar idag gör, det kommer höja medlemsavgifter och andra avgifter för alla barn och ungdomar för att föreningarna ska få råd att finansiera just den rollen. Därför är vi nu inne på den sista gyllene generationen av eldsjälar, de är mellan 70-80 år, de som växte upp med den ideella idrotten, men snart finns de inte kvar längre. Hur kommer det att påverka idrotten i stort?

Så mitt råd till alla klubbar, se till att uppmärksamma och uppskatta era eldsjälar, ge dem all uppskattning ni kan ge dem, innan det är försent! 

/Rickard Johansson 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln