Att spela utan publik ÄR riktig fotboll!Av - Rickard Johansson -
Mitt namn är Rickard Johansson och jag är en fotbollsnörd som har förmånen att jobba med fotboll som huvudtränare för IF Sylvias division 1-lag och inom IFK Norrköpings organisation.  

Innan arga läsare och supportrar börja mailbomba inkorgen så ska jag förklara vad jag menar. Självklart är supportrar och publik under matcherna det som förhöjer matchupplevelsen både för tittarna hemma i TV-soffan, för åskådarna på plats och, så klart, även för utövarna. Med hjälp av publikens jubel så kan spelarna komma upp till en intensitet i matchen som inte går att skapa utan publik, man får extra krafter, man höjer sig på ett annat sätt men publiken kan också påverka negativt för både spelare och domare. Vi är nog alla överens om att fotboll ska spelas framför en publik när det blir tillåtet igen en vacker dag, det förhöjer upplevelsen för precis alla. Lägg även till det ekonomiska med biljettförsäljning och kioskförsäljning, så vill nog ingen spela utan publik allt för länge. 
 

Etiketter: rickard johansson

Men Coronan är kvar och just nu får vi förhålla oss till att matcherna ska spelas utan publik och det fick mig att tänka, detta är faktiskt fotboll på riktigt för spelarna. Så här ser fotboll ut på de flesta håll i världen, man spelar för glädjen gentemot fotboll, man spelar för att vinna matcher åt sin klubb, för att samla poäng och slå sin motståndare. Det finns ingen publik som kan hjälpa till med motivation och energi, det finns ingen publik som kan psyka motståndarna, det finns ingen publik som kommer kunna påverka domaren åt det ena eller andra hållet. Här handlar det om spelarnas inre motivation och den inre bekräftelsen, man jagar inte den yttre motivationen som en publik ger. Man firar med sitt lag, man firar med sina tränare, man deppar med laget och man sviker sitt lag vid sämre insatser. 

Kan detta vara positivt för yngre spelare? Yngre spelare är kanske inte vana att prestera inför 50.000 åskådare och nervositeten hämmar deras spel men nu när publik inte är tillåtet kan dessa leverera även på match. Alla spelare som är klassiska "träningsspelare" dvs alltid bra på träning men sämre på match kanske får ut sin maximala förmåga utan publik. På motsatta sidan har vi de etablerade äldre stjärnorna, så som Zlatan Ibrahimovic och Cristiano Ronaldo som verkar drivas av att synas och drivas av att spela inför stor publik oavsett om det är hemma eller bortaplan, hur påverkas den typen av spelare när det är tomma läktare, inget att springa fram emot, vända säga om och skrika "SI". 

Nu handlar det om spelarnas inre drivkraft, att spelarna faktiskt minns varför de började spela fotboll, glädjen till sporten, att spela fotboll även när ingen tittade på. Det är fotboll på riktigt, det är så fotbollen ser ut för, säkert,  95 procent av alla fotbollsspelare runt om i världen. Nu får spelarna nöja sig med ett par miljoner i TV-sofforna som dissekerar allt som spelarna gör på plan, tror det räcker som substitut under en period. Hellre det än ingen fotboll alls. 

/Rickard Johansson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln