En eller flera Sporter så länge som möjligt även 2020?
Av - Nicklas Jönsson -
Nicklas ”6-0” Jönsson va namnet, med en alldeles för kort fotbollskarriär i OPE IF och Hammarby IF i slutet på 80- och början på 90-talet. Så har jag efter 25 år som entreprenör och digitaliserings expert i näringslivet, åter engagerat mig i Svensk Fotboll. Från 2020 även som ungdomstränare och ordförande i en egen liten förening vid namn MAJ FC. För att ge några duktiga och väldigt ambitiösa Pojkar 07 från främst Tegelhagens Skola i Sollentuna, bästa möjliga förutsättningar, nära hemma. Att spela vacker fotboll var dag.
Läser och hör ibland engagerade föräldrar och en hel del ungdomsledare men även forskare i Sverige prata om fördelarna med att hålla på med många sporter, långt upp i åldrarna och inte specialisera sig för tidigt.
För att det är väldigt kul att hålla på med flera sporter, det håller jag absolut med om. Det skapar en bred och allsidig utbildning samt god fysik. Men för att bli riktigt jäkla bra på en sport, är jag tveksam dock om det är rätt vägval idag år 2020..
Har även från nära håll fått klargjort för mig att barn (10-12 år) inte ska träna Fotboll mer än 3 gånger i veckan - för det säger forskningen är bäst! Är ytterst tveksam till det påståendet.
Jag personligen är övertygad om att det bara finns ett säkert sätt att bli väldigt bra på något.
Man måste träna mycket - med hög kvalitet!
10 000 timmar av kvalitetsträning har dom flesta hört talas om är vad som krävs för att bli riktigt bra på något.
Vilket egentligen bara är en förkortning och förenklad sammanfattning av massor med forskning om att det krävs mycket träning över en längre tid för att bli bra på något. För vissa tar det några tusen timmar, för andra mycket mer än 10 000 timmar. Men tränar man något med kvalitet i 3h/dag i 10 år, så är det iallafall för mig logiskt att man blir ganska bra på det.
Jag brukar själv sammanfatta det med. Det krävs vilja och talang för att träna, det är den enda säkra vägen, att bli riktigt bra på något. Den som vill mest - tränar mest - blir bäst! Det är mitt enkla mantra jag uppmuntrar.
Inom lagsporterna, så är jag dessutom övertygad om det inte räcker med att ”bara” träna organiserat med sitt lag. Definitivt inte bara 75-90 minuter, 3 gånger i veckan. Jag tror det krävs en kombination av spontan grupp- och enskild träning tillsammans med organiserad lagträning.
Men det här då med den av Svensk Forsknings belysta framgångsfaktor att hålla på med många sporter så länge som möjligt och inte specialisera sig för tidigt. Är det verkligen så år 2020 i hela Sverige?
NI har säkert läst studierna om superstjärnan X och Y samt Z i den gyllene generation... Eller där hen inte va någon stor talang som liten, utan va en s.k. ”late bloomer” som spelade både fotboll, hockey och åkte skidor tills hen va 16 år. Men blev en världsstjärna vid 23. Så det är rätt väg visar vår Forskning X att hålla på med många sporter så länge som möjligt. Vilket dom skapat evidens för genom att studera flera ”gamla” superstjärnor.
Men det finns massor med motbevis och exempel på att tidig specialisering är rätt väg också. Inom fotboll främst utanför Sverige. Så finns det ett otal Superstjärnor som inte gjort annat än att spela t ex Fotboll flera timmar varje dag sedan dom va 3-4 år. Och just när det gäller Fotboll, så är jag benägen att lyssna mer på hur Messi, Ronaldo, Neymar m.fl. blev så duktiga fotbollsspelare. Vilket är närmare vårt eget bästa exempel på det, dvs hur Zlatan ändå lyckades bli en så oerhört duktig fotbollsspelare trots att han i princip bara spelade fotboll. Oftast själv och spontant dessutom om jag förstått rätt Han följde verkligen inte mallen om att hålla på med flera sporter så länge som möjligt. Men han hade en vilja att träna som va enorm - och saknade en dyr Smartphone :-)
Så även om jag tagit del av en hel del av Svensk Forskning i frågan, så är jag tveksam till dom enkla slutsatserna att fotbollsspelare ska hålla på med flera sporter så länge som möjligt. Dels för att det är historisk data och ”gamla förutsättningar”. För det mesta av den forskningen jag tagit del av, bygger på data från en tid då det inte gick att spela Fotboll , Hockey eller andra lagsporter förutom kanske Basket och Handboll året runt. Nu 2020 ser det annorlunda ut. Jag tror förutsättningar för att specialisera sig tidigare är bättre idag än för 20-30 år sen.
I princip alla lagsporter i Sverige har varit och är fortfarande i många delar av vårt avlånga land väldigt säsongs styrda. Där möjligheten att spela Fotboll t ex inte va eller är möjligt i stora delar av Sverige från Nov - Mars. Precis som det inte gick att spela Hockey från April - Aug, eftersom alla isar och ishallar va stängda då.
Dessutom brukar jag påstå, att Superstjärnorna X, Y och Z sannolikt blivit en superstjärna i vilken sport som helst. Det hade inte att göra med att dom höll på med flera sporter så länge. Dom hade vilja och talang för att träna väldigt mycket. Hade möjligheten funnits att välja en av sporterna tidigare och istället köra den sporten året runt, så hade dom sannolikt valt den roligaste och gjort det tror jag. När dom väl hade möjlighet att specialisera sig och bara spela fotboll eller hockey vid t ex 16-17 års ålder i gymnasiet. Så gjorde dom flesta det. Precis som deras kompisar som simmade, hoppade med hästar eller andra året runt sporter hade gjort för länge sen. Tänk om dom hade kunnat specialisera sig redan när dom va 12 år och fått ihop några tusen timmar kvalitetsträning till. Hade dom blivit ännu bättre då?
Hur är det då i andra länder? Säger Spanska, Engelska, Tyska, Holländska Idrotts Forskare också att man ska hålla på med så många sporter som möjligt och specialisera sig så sent som möjligt för att bli en riktigt duktig Fotbollsspelare? Här brister mina erfarenheter och kunskaper i området. Men dom Internationella ungdomsledare jag mött senaste åren och ställt motsvarande fråga till. Förstår liksom inte frågan.
Vadå, hålla på med flera sporter så länge som möjligt? Det är en icke fråga för dom. Ska man bli bra på Fotboll, så är det klart att man måste spela väldigt mycket fotboll - året runt! Vilket dom gör och har gjort i många decennier. Det dom alla dock pratar om är vikten av kombination mellan spontan- och organiserad fotboll.
Men hur är det i Sverige år 2020 då? Är det möjligt att specialisera sig och bara spela t ex fotboll eller ishockey från att du är 12-13 år eller tom ännu yngre. Om du nu vill det?
- Ja, i vissa delar av Sverige går det. Andra inte.
Är det bra att organiserat träna Fotboll 4-6 gånger i veckan a totalt 6-12h i veckan som 12-13 åring? Utöver all ev. spontanfotboll och andra sporter?
- Ja, om man vill och tror att det är rätt väg så ska man givetvis söka göra det. Vill man hellre hålla på med flera sporter så ska man absolut göra det. Därav att det är så viktigt att det finns tillgång till både bredd- och spetsutbildning samt goda förutsättning för spontanfotboll i hela Sverige. Här är bristen på tillgång till spetsutbildning och arenor för spontan fotboll störst problem att lösa. Breddfotboll har vi bra tillgång till i Sverige.
Det viktiga är att man som ung kan få träna så ofta man vill och gärna då med så hög kvalitet som möjligt. Inte bara för att bli riktigt bra, utan för att det är kul och väldigt bra för hälsan dessutom.
Så när jag slutligen gör ”min” tolkning av ”min” insamlade data, så är ”min” framgångsformel för att bli riktigt duktig att spela fotboll.
1. Man måste ha viljan, talangen och uthålligheten att träna mycket och allsidigt för att bli en duktig fotbollsspelare. Den drivkraften måste komma inifrån spelaren själv - i den takt dom själva önskar.
2. Krydda det med massor med spontanfotboll samt hög kvalitet på organiserade lagträningar och matcher i en nära hemma miljö.
Så ökar sannolikheten drastiskt att dom har kul, mår bra och blir riktigt duktiga fotbollsspelare.
Så med tillgängliga året runt arenor, fotbollsintresserade kompisar samt en riktigt bra klubb med välutbildade ledare och tränare och givetvis stöttande och inte ”drivande” föräldrar. Så skapas förutsättningar att bli en riktigt duktig fotbollsspelare även i Sverige.
Om sen fotbollen inte kan erbjuda spelaren en bred- och allsidig träning året runt, som det är i Jämtland där jag kommer från, så är det nog ett ”måste” att hålla med flera sporter.
Men av dom unga spelare ( 12-13 år) jag följer i Stockholm och speciellt Sollentuna idag, så ser jag ingen bra utveckling på dom spelare som håller på med flera sporter samtidigt och inte tydligt prioriterar någon.
Medans dom som specialiserat sig eller prioriterar en sport före andra de utövar, har en mycket bättre utvecklingskurva - just nu iallafall. Så vi får väl se om 5-6 år ifall det va rätt att specialisera sig eller hålla på med så många sporter så länge som möjligt även 2020?
/Nicklas Jönsson
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Maria Degerlund » Fantastiskt att äntligen få titta på fotboll igen! : ”Min man hade för vana att alltid sms:a och fixa datum med sina gamla vänner inkl..”
-
Vera » SEXTON DRÖMMAR OM EN FINALKVÄLL I MADRID: ”Mitt 20-åriga äktenskap välsignat med fyra barn var på väg att gå sönder efterso..”
-
Tessa » Lycka är när tiden inte existerar: ”om du har problem i ditt äktenskapshem och vill ha en snabb lösning råder jag di..”
-
Ruben » Fantastiskt att äntligen få titta på fotboll igen! : ”Ruben Eva Jag och mitt ex gjorde slut för 5 månader sedan och jag var redan gr..”
-
Eline » Känns fint med seriespel igen: ”Mitt 20-åriga äktenskap välsignat med fyra barn var på väg att bryta upp efterso..”
Bloggarkiv
- ► 2020 (130)
- ► 2019 (213)
- ► 2018 (196)
- ► 2017 (239)
- ► 2016 (261)
- ► 2015 (260)
- ► 2014 (101)
Länkar
Etikettmoln
björn bettner curt einarsson rune larsson poddrepris daniel souza nicklas jönsson christian stolpe nils montan-lund viking peterson söndagskrönikören rickard johansson journalisten helgkrönikören robin gustavsson johan videll gästkrönikör tomas hermansson mästaren gästkrönikören marcus lindén tisdagskrönikören onsdagskrönikören fredrik finnebråth jimmy åkesson torsdagskrönikören måndagskrönikören fredagskrönikören joakim forsell tränaren supportern spelaren ronald åman helgkrönikör makoto asahara lördagskrönikören nörden henrik strömblad daniel collin samuel abrahamsson lisa ek gunnar persson rasmus boman thorbjörn friberg bosse petersson ingela armbro sladjan osmanagic