Kommer det att hålla?

Av - Ronald Åman -
Ronald Åman ”Sveriges Franz Beckenbauer” är född 1957 och spelade under sin karriär i ÖSK och Djurgårdens IF. Rolle var uttagen i Sveriges trupp vid fotbolls-VM 1978 i Argentina. Han gjorde sju A-landskamper. Idag skriver han kåserier och krönikor om fotboll och är medförfattare till boken ”Idrottsplatsen i våra hjärtan”. Rolle är en av ca 550 ambassadörer i nätverket ViLirare.När Bundesliga och 2. Bundesliga återupptas i helgen kommer Borussia Dortmund att möta Schalke, konkurrenten i Ruhr-området, utan sin största tillgång: ”Den gula väggen”. Vanligtvis möter besökande klubbar 25 000 Dortmund-fans, packade som sillar på en av Europas största ståplatsläktare. Men i morgon kommer ljuden att begränsas till domarens pipa och spelare och tränarnas skrikande, eftersom alla matcher spelas inför tomma läktare. Orsaken känner vi alla till. Hela världens blickar riktas nu mot det tyska initiativet.
 

Etiketter: ronald åman

Även utan åskådare finns fortfarande risken för Coronasmittan. Spelarna i Bundesligas 36 klubbar blir testade flera gånger i veckan (tio av cirka 1 700 spelare och ledare har konstaterats smittade) och träningen har begränsats till femmannagrupper.

Kommer stängda matcher kunna fungera? De stora sporterna baseras på tre intäktskällor: biljetter, TV-rättigheter och sponsorer. Alla källorna kommer att sina. Tomma läktare betyder katastrofala biljettintäkter, liksom intäkterna från försäljning av matchtröjor och liknande. Mindre ligor - som Allsvenskan - kommer att få känna av detta stålbad mer än världens rikaste liga, Premier League, där bara 14% av intäkterna är relaterade till matchdagen (läs: biljetter och merförsäljning). Detta kan jämföras med den skotska förstaligan där 45% kan kopplas till försäljning på matchdagen. 

Framtidens ersättningar från TV-bolagen, den som i mångt och mycket håller fotbollen under armarna, kommer att vara osäker. I Italien har de tre mediejättarna Sky, DAZN och IMG fryst ersättningen till Serie A-klubbarna. Det är inga kaffepengar som man håller inne – 220 miljoner euro (drygt 2,3 miljarder mätt i svenska kronor). Premier League kan förlora ofattbara tio miljarder om ligan inte återupptas.

Sponsorintäkterna är påverkade i mindre grad, eftersom avtalen är långsiktiga. Där hoppas de naturligvis att de TV-sända matcherna ändå skapar exponering – med eller utan publik. Men årets första kvartal visar att nya sponsoravtal har sjunkit med hela 28% . 

I ett sådant läge gäller det att hitta nya vägar. Som att hitta virtuella reklambudskap på de platser där publiken normalt skulle stå. Men det finns fortfarande flera frågor som måste redas ut: Hur mycket reklam orkar tittaren med? Hur ska man lösa situationen med namnsponsorerna till arenan matcherna spelas på neutral plan, för att skydda spelare och möjligtvis avskräcka fans från att stå utanför arenan, med allt vad det innebär. Apropå det, om/när Premier League startar igen så möts Liverpool och Everton. Kan du se massorna som samlas runt Anfield? Kan du tänka dig riskerna? Hur löser man en sådan situation?

Spelarnas prestation kommer också att påverkas av matcherna spelas inför lyckta dörrar. Att spela hemma inför fulla läktare, uppbackad av fansen, ger onekligen en fördel. Fråga Borussia Dortmund. Men även utan hemmastödet är de favoriter i morgondagens match, ty Schalke har råkat ut för många smällar i Dortmund. Inte minst 1969 när en polishund bet en av spelarna i benet …

Men de senaste åren har Schalke klarat sig hyfsat. 2017 låg de under med 4-0 men lyckades komma tillbaka och nå 4-4 när slutsignalen gick. Den här gången slipper de ”den gula väggen”. 

/Ronald Åman

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln