Hur ser svensk fotboll ut om ett halvår?

Av - Ronald Åman -
Ronald Åman ”Sveriges Franz Beckenbauer” är född 1957 och spelade under sin karriär i ÖSK och Djurgårdens IF. Rolle var uttagen i Sveriges trupp vid fotbolls-VM 1978 i Argentina. Han gjorde sju A-landskamper. Idag skriver han kåserier och krönikor om fotboll och är medförfattare till boken ”Idrottsplatsen i våra hjärtan”. Rolle är en av ca 550 ambassadörer i nätverket ViLirare.Det är nu ett faktum: endast en klubb i Sverige klarar ett riktigt ekonomiskt stålbad. Vad händer med seriesystemen när alla klubbar förblöder? 
 

Etiketter: ronald åman

I följden av Coronaepidemin följer permitteringar, Swish-kampanjer, biljetter till matcher som inte spelas – helt enkelt aktiviteter för att bromsa den ekonomiska kraschen i svensk fotboll har varit vanliga de senaste månaderna. Initiativen har varit många och värmande. Men ingen tror väl går det att hålla sig flytande med hjälp av insamlingar?

Ett roligt grepp är att sälja biljetter som inte sänds, men handen på hjärtat - hur många matcher kan man sälja biljetter till utan att det finns någon läktare att sitta på?

Desto längre vi går in i krisen, desto mindre hjälper det med ”hitta på-aktiviteter”. Nu måste det ta fart ”på riktigt”. Men vad är på riktigt nådens år 2020? Ingen vet, men alla spekulerar. Inte minst media. 

Det är inte helt enkelt att förstå vad som väntar svensk fotboll. Du måste dels förstå vad som väntar europeisk fotboll, dels resten av samhället.

Den kollapsade ekonomin gör att problemen hopar sig som ovädersmoln, både nationellt internationellt. Många företag går redan på knäna. För en vecka sedan släppte Konjunkturinstitutet Barometerindikatorn, en rapport som kommer en gång i månaden och ger en bild av det aktuella konjunkturläget i Sverige. 

Det var en extremt dyster rapport som presenterades: en nedgång på 34 procentenheter var den största som någonsin uppmätts. Alla näringslivets sektorer som undersöktes bidrog till den dystra lägesbilden, och det är bara ett av många mått som indikerar vart vi är på väg. Omfattande arbetslöshet är ett annat.

Så klart att konsekvenserna blir blodiga och visar på behov av extrema besparingsåtgärder i Allsvenskan.

Majoriteten av klubbarna kommer under året att drabbas av ett akut likviditetsbehov. Det betyder att klubbarna behöver få in pengar för att kunna betala sina räkningar samt löner till spelare och övriga anställda. Vid en mild kris kan klubbarna kanske hantera det själva med hjälp av olika lokala räddningsinsatser samt finansiärer, men det kommer att bli likviditetskris hos flera klubbar om man inte kan börja spela fotboll inför publik. Minst hälften av klubbarna kommer att hamna i en likviditetskris.

Ett värre scenario är att situationen drabbar allt och alla i Allsvenskan. Man har permitterat och fått ned ganska stora kostnader under våren, dessutom håller säkert många på så många fakturor de kan. Men du kan inte göra det hur länge som helst. 

Vid senaste årsskiftet hade allsvenskans klubbar totalt 440 miljoner kronor i kassan. Malmö FF hade hälften av den summan och tillsammans med tre andra klubbar hade man tre fjärdedelar av allsvenskans likvida medel.

Att faktum som innebär att några klubbar kan klara sig, men majoriteten troligen inte. Den ”negativa” majoriteten kommer rimligen att dra med sig ”de bättre bemedlade” i fallet.  Allsvenskan kan väl knappast spelas om det bara finns fyra klubbar kvar? 

Tänk om Allsvenskan inte finns kvar om ett halvår – hemska tanke!

/Ronald Åman

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln